17 éve épül, neve pedig a korrupció szinonimája lett.

2003-ban kezdték el telepíteni a Mózes névre hallgató mobilgátrendszert Velencében, de építését folyamatos botrányok övezték. Most azonban megtörtént, amire ilyen előzmények után kevesen számítottak: kipróbálták dagályhelyzetben és működött.

Korrupció gyanújával letartóztatták a korábbi polgármestert, a projekt folyamatosan drágult, a civilek és a környezetvédők pedig az elejétől kezdve gáncsolták a projektet, és nem csak azért, mert a korrupció melegágyának tartották. Azzal érveltek, hogy a rendszer kiépítése és fenntartása sokkal több pénzt visz el, mint a hasonló problémákkal küzdő holland területek alternatív árvízvédelmi megoldásai, emellett ráadásul a lagúna ökoszisztémájának egyensúlyát is felborítja.

A 78 mobilgátból álló védelmi struktúra a várost és a lagúnát védené a Földközi tenger által okozott dagályoktól. Erre szükség is van, hiszen mindannyian emlékezhetünk arra, mit művelt hónapokkal ezelőtt a betörő víz a várossal: többen meghaltak, a Szent Márk-bazilika pedig helyrehozhatatlan károkat szenvedett

Az ár húsz centiméterrel magasabb volt a kritikusnak tartott szintnél, és ez térdre kényszerítette a várost.

A Mózes rendszer teljes hossza 1,6 km, négy nagy részre osztották, amelyek a lagúna három bejáratánál találhatóak (a Porto di Lido, a Porto di Chioggia és a Porto di Malomocco). Úgy tervezték meg, hogy ha a vízszint 110 centivel megemelkedik, akkor levegő bepumpálásával a kapuk is felemelkednek, és így el tudják zárni a víz útját. A rendszert az építkezés elkezdése után 17 évvel, és a tervezett befejezési dátum után kilenc évvel idén júliusban sikerült végre letesztelni, ekkor a zsilipek már működtek, de a projektgazdák újabb másfél év tesztelési időt kértek az élesítés előtt.

A természet azonban nem volt ilyen türelmes. Október 3-án az előrejelzések 135 centis dagályt jeleztek, a Mózest kipróbálták, és átment az első éles teszten. A projekt véglegesítése szakértők szerint 2021-re várható.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Még mindig a legmagasabb fokú riasztás van Velencében

Még mindig a legmagasabb fokú riasztás van Velencében

Ismét lezárták a Szent Márk teret, kedden normalizálódhat a helyzet.

Vészhelyzet Velencében a rekordmagasságú árvíz miatt

Vészhelyzet Velencében a rekordmagasságú árvíz miatt

Ketten meghaltak, a Szent Márk-bazilika helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

Megbüntetik Calatravát a csúszós hídjáért

Megbüntetik Calatravát a csúszós hídjáért

Gondatlanságért szabott ki pénzbüntetést egy olasz bíróság.

Hirdetés