Ketten meghaltak, a Szent Márk-bazilika helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

Két idős ember életét vesztette Velencében, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán, a Szent Márk-bazilika helyrehozhatatlan károkat szenvedett, a készültséget péntekig hosszabbították.

Luigi Brugnaro polgármester azonnali fellépést kért a római kormánytól, többek között azt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta övezetnek Velencét és térségét. Brugnaro hangsúlyozta, hogy a lagúnákon élők hozzászoktak a tengervíz emelkedéséhez, de

a mostani ár húsz centiméterrel magasabb volt a kritikusnak tartott szintnél, és ez térdre kényszerítette a várost.

A polgármester szerint Olaszország nemzetközi hírneve forog kockán, mivel most „meg kell mutatni, hogy nem hagyjuk veszni történelmi kincseinket!" Feltette a költői kérdést, hogy vajon miért nem működik már a lagúnák bejáratánál tervezett Mose-mobil zsiliprendszer, amelynek feladata éppen az egy méter fölötti tengerár visszatartása lenne. A 2003-től épített Mose zsiliprendszer hétmilliárd euróba került, és a legutolsó adatok szerint több mint kilencven százalékban készen áll, mégsem lépett eddig működésbe.

A La Repubblica videója jól érzékelteti, mennyire válságos a helyzet:

Közben Francesco Moraglia velencei pátriárka úgy nyilatkozott, hogy a Szent Márk-bazilika „helyrehozhatatlan” károkat szenvedett, Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke félmilliárd euróra becsülte az első kárfelmérést. A rosszidő miatti készültséget péntekig meghosszabbították.

Az óvodák, iskolák szerdán zárva tartottak. Csütörtök reggel továbbra is esős az idő, az erős szél miatt a tengervíz beáramlik a városba, a víz elárasztotta a híres Szent Márk teret is. A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka meghaladta az egyméteres magasságot.

A sós víz elárasztotta a kriptát, valamint a nemrég restaurált padlózatot és mozaikokat. Szakértők attól tartanak, hogy ha a víz sokáig a bazilikában áll, kárt tehet a bazilika faszerkezetében is. Az olasz kulturális miniszter válságstábot küldött Velencébe.

A Ca’Foscari palotában tűz ütött ki a víz okozta rövidzárlat miatt. Több velencei szállodát is víz öntött el az alsóbb szinteken. Az üzletek is víz alatt vannak, a gondolákat a szél elsodorta. A szél egy motoros csónakot is a szigetek rakpartjára vetett ki, több vaporetto-vizibusz szintén a rakpartokra vagy a Velencei csatornákon sorakozó facölöpöknek sodródott. A tűzoltók egész éjszaka dolgoztak. A velence közeli Chioggia utcáit is 170 centiméteres víz öntötte el.

A helyzetről készült friss videó:

A város kedd óta víz alatt van, szerdán az éjszakai órákban a víz elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít: a történelmi feljegyzések szerint ilyen magas vizet 1200 óta csak hat alkalommal mértek eddig. Ez a második legmagasabb az 1966-os után, amikor a Szent Márk téren 194 centimétert mértek. A tengerár teljesen elöntötte Pellestrina szigetét, ahol két idős ember életét veszítette. Egyiküket áramcsapás következtében, akkor érte a halál, amikor lakóházában a szivattyúkat próbálta meg elindítani. 

A két velencei áldozattal az év eleje óta 34-en haltak meg a rosszidőben Olaszországban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Még mindig a legmagasabb fokú riasztás van Velencében

Még mindig a legmagasabb fokú riasztás van Velencében

Ismét lezárták a Szent Márk teret, kedden normalizálódhat a helyzet.

Vészhelyzet Velencében a rekordmagasságú árvíz miatt

Vészhelyzet Velencében a rekordmagasságú árvíz miatt

Ketten meghaltak, a Szent Márk-bazilika helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

Megbüntetik Calatravát a csúszós hídjáért

Megbüntetik Calatravát a csúszós hídjáért

Gondatlanságért szabott ki pénzbüntetést egy olasz bíróság.

Hirdetés