Az algapapír ugyanolyan jól teljesít, mint a hagyományos. 

A spanyol-olasz nemzetiségű designer, Pablo Dorigo Sempere a Velencei-lagúnát szennyező algákból készít bélyegeket a város számára. Az algákból nyert anyagot Shiro Alga Carta néven ismerik, először 1992-ben állította elő a a velencei Favini papírgyártó cég. A fiatal designer ezt az eljárást finomította, és szerinte az algapapír ugyanolyan jól teljesít, mint a hagyományos társa. 

A Favinit az olasz kormány bízta meg azzal, hogy találjanak ki valamit a Velence ökoszisztémáját károsító algák felhasználására. A 92-es eljárás során az algákat kiszárították, megőrölték, majd cellulózzal összekeverték. Két legyet ütöttek ezzel egy csapásra: a lagúnák megtisztítása mellett úgy tudtak papírt előállítani, hogy nem használtak fel fát.  

Pablo Dorigo Sempere ezt az eljárást szerette volna jobban megismerni, amikor a bélyegek előállítása mellett döntött, de közben továbbfejlesztette kicsit a folyamatot.


A papírelőállítás során először a cellulózt a kívánt szín és textúra függvényében összekeveri az algákkal. Minél sűrűbb az így kapott térfogat, annál szabálytalanabb és durvább lesz az anyag felülete, színe pedig sötétebb lesz. A designer kikísérletezte, hogy ha a massza algatartalma eléri a 10%-ot, akkor a papír eltörik, így az algák százalékos aránya három és nyolc százalék között lehet.

Ezután a masszát egy keretbe önti, a bélyeg vastagsága attól függ, hogy milyen széles ez a keret. Annak érdekében, hogy a papír úgy nézzen ki, mint egy postai bélyeg, a tervező mindegyik darabhoz fogazott szélet készít és vonalkóddal látja el őket. A bélyegtulajdonosok okostelefonjaikon keresztül leolvashatják a kódokat, ezzel pedig egy olyan weboldalra jutnak, amely a bélyegkészítés történetét meséli el.

Forrás: StudentDesign
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bélyegeken tér vissza a TV Maci

Bélyegeken tér vissza a TV Maci

A Magyar Posta egy nosztalgikus kedvencet karol fel

ZOOM IN: Természet és design

ZOOM IN: Természet és design

Tervezés a természetből, a természettel, a természetért.

Hirdetés