A Magyar Posta egy nosztalgikus kedvencet karol fel

A Magyar Posta Mesehősök témakörben ezúttal megjelenő sorszámozott alkalmi bélyegblokkján – Bálint Ágnes író és Foky Ottó bábtervező alkotásaként, az Esti mese szignálfilm főszereplője, a TV Maci látható. A bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 50.000 példányban. Az újdonság 2023. június 8-án került forgalomba.

 

A TV Maci először 1963. április 15-én jelent meg az MTV-n az Esti mese szignálfilmjeként. Hivatalos születésnapját október 23-án ünnepeljük, ami megegyezik Bálint Ágnes születésnapjával, aki az Esti mese szignálfilm eredeti forgatókönyvének írója, illetve a TV Maci karakterének kitalálója. A bábfigurát Szabó László iparművész készítette. Az 1960-as és 70-es évek TV Maciját Lengyel Zsolt terve alapján Köber Tibor alkotta meg. 1970-ben Bálint Ágnes Jó éjszakát, Maci! címmel írt róla könyvet. A TV Maci akkora siker volt, hogy még a súlytalanságba is elkísérte Farkas Bertalant, és 1980-ban együtt mondtak mesét a világűrből.

 

 

1981-ben modernizálták a TV Macit és környezetét. Koch Aurél tervező és Tóth A. Pál rendező-animátor látott hozzá a megújításához. A TV Maci játékát, Valérkát Csutkababára cserélték. A TV Maci új ruhatárat és bútorokat is kapott, de a kor divatjának megfelelően gitározni is megtanult. A lakást Kende Márta és munkatársai készítették. Bálint Ágnes a TV Maciról új könyvet is írt, Én vagyok a Tévé-Maci címmel.

A TV Maci következő megújítását 1982-ben kockázós bábfilmtechnikával, Foky Ottó készítette a Pannónia Filmstúdióban. A TV Maci mellett immár Paprika Jancsi figurája tűnt fel, aki már nem csupán egy baba volt, hanem szerepet is kapott a történetekben. 1998-ban, amikor levették a műsorról a Foky Ottó-féle 1982-es TV Macit, a nézők részéről akkora volt felháborodás, hogy fél év múlva visszakerült az m2-re.

 

 

2012. április 15-én újabb kísérletet tettek egy új változat bevezetésére. Ez a TV Maci már nem egyedül ült le esténként a képernyő elé, hanem testvérével, és a kor szelleméhez igazodva számítógépezett is. Ez az új változat azonban újfent nem aratott sikert, így négy hónap után levették a képernyőről, és Foky Ottó figurája újra elfoglalta korábbi helyét.

A TV Maci bájos karaktere néha nagyobb érdeklődést váltott ki, mint maguk rajzfilmek, és bár eredetileg csak szignálnak készült, végül önálló életet élt, a nézők megszerették és független mesealakként kezelték. Az alkalmi bélyegblokk három címletén, a blokk keretén, valamint az alkalmi borítékon TV Maci és Paprika Jancsi figurája egy-egy jellegzetes életképpel szerepel.

Forrás: Magyar Posta

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bélyegeken tér vissza a TV Maci

Bélyegeken tér vissza a TV Maci

A Magyar Posta egy nosztalgikus kedvencet karol fel

Bélyeget készít Velence algáiból egy designer

Bélyeget készít Velence algáiból egy designer

Az algapapír ugyanolyan jól teljesít, mint a hagyományos. 

Gyógyászati termékcsaládot és szemüvegkeretet is díjaztak a Design Hét nyitányán

Gyógyászati termékcsaládot és szemüvegkeretet is díjaztak a Design Hét nyitányán

A Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj nyerteseinek munkáiból ingyen megtekinthető kiállítás nyílt.

Hirdetés