A Caffe Florian a világ legrégebbi kávézója, ahol egykor Claude Monet és Andy Warhol is feketézett.

Olaszország és egyben a világ legrégebbi kávéháza, a velencei Caffe Florian tavaly december 29-én ünnepelte fennállásának háromszázadik évfordulóját. Ez a születésnap azonban merőben más volt, mint a tíz évvel korábbi, hatalmas bulival és koncerttel megrendezett esemény, ráadásul a híres kávézót, melynek vendégköre olyan illusztris nevekkel büszkélkedhet három évszázados történelme alatt, mint Charles Dickens és Andy Warhol, a járvány miatti bevételkiesés miatt a végleges bezárás fenyegeti – írta meg az Architectural Digest.

A kávézót 1720-ban nyitotta meg Floriano Francesconi olasz vállalkozó a Szent Márk téren. A hely immár évszázadok óta a helyiek gyülekezőhelye, de ugyancsak elbűvöli a turistákat és hírességeket. 1895-ben ebben a kávézóban született meg a Velencei Biennálé ötlete, de számos hollywoodi film jeleneteit is itt forgatták, például Matt Damon főszereplésével A tehetséges Mr. Ripley és az 1955-ös Velence, nyár, szerelem című filmet Katharine Hepburnnel. Marcel Proust és Charles Dickens egyaránt visszatérő vendégek voltak, csakúgy, mint Friedrich Nietzsche, Casanova és Charlie Chaplin. Ernest Hemingway szeretett a teraszon kávézni, Claude Monet pedig a galambokat idomította, hogy egy helyben megálljanak a fején.

„Mindent megteszünk, hogy életben tartsuk a vállalkozást – mondta el az AD-nek Marco Paolini, a kávézó ügyvezető igazgatója. Dolgozunk, hogy addig nyitva maradhassunk, amíg csak lehet.”

A hely a mai napig megőrizte varázsát. Nem csak Szent Márk térre néző terasza, de belső terei is páratlan élményt nyújtanak. Gazdagon díszített, egymásba nyíló helyiségeinek berendezése, bársony székei, márványasztalai és olasz aranymíves mesterek által készített fali díszei, falfestményei már önmagukban is megérnek egy látogatást, ám a kávéház rendszeresen szervez kiállításokat, művészeti, kulturális eseményeket is.

„Aggódunk a jövő miatt – tette hozzá Paolini. Ha be kell zárni a kávéházat, nemcsak egy kávézó fog eltűnni, de Velence egy darabja is." 

A Caffe Florian 2019-es bevétele meghaladta a tízmillió dollárt, 2020-ban 80 százalék visszaesést szenvedtek, és az első lezárás kezdete óta semmilyen támogatást nem kaptak, mondta el Paolini. Jelenleg a részvényesek segítségével és banki hitelek révén próbálnak talpon maradni. A kávézónak hetven állandó alkalmazottja van, plusz a nyári hónapokban alkalmi munkavállalói, de jelenleg még azt sem tudják, mikor nyithatnak ki újra. 

Bár a kávézó komoly küzdelmekkel néz szembe Olaszországban, a brandnek számos üzlete van külföldön: hat kávézó Ázsiában, és már tervezik a hetediket is megnyitni Japánban. A Caffe Florian most arra bíztatja a segíteni szándékozó vendégeit, hogy vásároljanak online ajándékboltjukban, ahol könyvektől a teáscsészéken és parfümön át, a selyemkendőkig és őrölt kávéig különböző termékek közül válogathatnak, ezzel is segíthetik a kávézó fennmaradását.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Made in Venice: a digitális design kirakat (X)

Made in Venice: a digitális design kirakat (X)

Online mutatkoznak be Velence lakberendezési kiválóságai a magyar szakembereknek.

A legsebezhetőbbek védelme

A legsebezhetőbbek védelme

A Generali megnyitotta a velencei Procuratie Vecchie épületének kapuit a látogatók előtt.

Megnyitja kapuit a Régi Prokurátus Velencében

Megnyitja kapuit a Régi Prokurátus Velencében

Több mint 500 éves története során először léphetünk be a Szent Márk téren álló épületbe.

Hirdetés