Sikerek és perspektívák

Az elmúlt időszakban számos nemzetközi sikert értek el a magyar üvegművészek: Koós Daniella HILO Collection projektjével elnyerte az idei BIG SEE Product Design Award díját, míg Deák Zsuzsanna és Koleszár Stella megkapta a design szakma Oscar-díját, az EDIDA-t. Eközben a Bohus-Lugossy Alapítvány és Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa együttműködésében a magyar üvegművészet sikerrel mutatkozott be Velencében. Hamarosan pedig egy új, üveg szakirányú továbbképzés indulhat el a Pannon Egyetemen.  


A Venice Glass Week keretében megvalósuló, a magyar üvegművészetet bemutató Glass Art NOW! kiállítás kétezernél több látogatót vonzott az Ateneo Venetóba, míg a fesztivál központi helyszínére, a The HUB-ba, ahol hat magyar üvegművész is kiállított, 15 000-en látogattak el.

A Glass Art NOW! kiállításon nagy érdeklődés övezte a Térspirál – Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum 1:100 lépték arányban megépített építészeti makettjét, melynek formáját Bohus Zoltán üveg szobrászművész „Térspirál” című szobra (1979, The Corning Museum of Glass) ihlette, és a spirális ívének közepén megjelenik felesége, Lugossy Mária üvegszobrászatára jellemző, ikonikus embrió formavilága. Az üvegmúzeum makettje mostantól a Veszprémi Polgármesteri Hivatal aulájában tekinthető meg.
 


Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora oktatási együttműködési keretszerződés írt alá a veszprémi Pannon Egyetem és a Bohus-Lugossy Alapítvány között egy új, üveg szakirányú továbbképzés elindításáról. 2023 őszén Borbás Dorka üvegművész alkotása, az egyetem friss grafikai arculatát ábrázoló op-art stílusú installációja kerül az egyetem főbejárata elé. Az köztéri alkotás felavatására a régi mozaik logó elbontásának helyszínén kerül sor, mely a campus megújulását és az egyetem nagy múltú üvegipari utánpótlásképzését és az újonnan induló üveg szakirányú képzését is szimbolizálja majd. 

A 2020-ban alapított Bohus-Lugossy Alapítvány legfőbb célkitűzése, hogy nemzetközi kontextusban mutassa meg a magyar üvegművészet történeti és kortárs értékeit.

„A kiállítások sikere mellett hatalmas elismerés a szakmának, hogy idén a Prima Primissima díj képző- és iparművészeti kategóriájában Lukácsi László üvegművészt is jelölték. Remek visszajelzés számunkra az is, hogy Koós Daniella az alapítvány közreműködésével a SALON Budapest 2022 kiállításra megvalósított és az ajkai Varga Crystal által kivitelezett HILO Collection projektjével elnyerte az idei BIG SEE Product Design Awardot. Ezzel párhuzamosan pedig Deák Zsuzsanna és Koleszár Stella megkapta a design szakma Oscar-díját, az EDIDA-t. Deák Zsuzsanna Re-built Glass Doors munkája, amely a Pannon Egyetemmel közös kutatásának eredményeként készült, »Az év fenntartható kezdeményezése« lett, míg Koleszár Stella lett »Az év fiatal tehetsége« kitüntetést kapta” – emelte ki Bohus Eszter a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója.


Forrás: sajtóanyag 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Üvegfedél alatt

Üvegfedél alatt

Gazdagon üvegezett házat tervezett a dán építész stúdiója.

Intelligens üveg, okosüzem és vízház a fenntartható jövő szolgálatában

Intelligens üveg, okosüzem és vízház a fenntartható jövő szolgálatában

30 százalékkal csökkentheti Európa energiafelhasználását az üveg innovációja.

Hirdetés