Hirdetés

Táborozni a rizsföldeken

A Tung Jai Ork Baab építész stúdió áruszállításra használt konténereket halmozott egymásra, amiből egy klassz nyaralót valósított meg Thaiföldön.

A Tung Jai Ork Baab stúdió által tervezett épület a „Container Cabin” projekt keretében valósulhatott meg. Az ötletes rendszerben felépített konténercsoportban számos külső és belső tér létesült, föléjük meredek, a kompozíciót optikailag is összetartó tető borul. A projekt az OOST Campville üdültetéssel foglalkozó családi vállalkozás átfogó beruházásának része. Lényege, hogy a Bangkoktól alig két órányira fekvő Nakhon Nayok folyó árterületét többgenerációs családok számára, a városi vibrálásból kiszakadni kívánók pihenőövezetévé alakítsák.

 

 

Thaiföld e vidékén az építőipar tárgyi és személyi erőforrásai nehezen elérhetők, az építészek ezt a hiányt konténerek újhasznosításával próbálták kiküszöbölni. Az egykori kereskedelmi tartályokban a különböző funkciójú tereket előre, a helyszíntől távol alakították ki, és csak a végső összeszerelést végezték el az egykori rizsföldön. A közeli folyó miatt gondolniuk kellett az áradásokra is. Az épület védelmében egy új víztározót ástak, a létesítmény az így keletkezett magaslatra, betonalapra tervezték.

 

 

A nyaraló két külön részből áll: a telek nyugati oldalán a közös tereket és egy hálót rejtő konténercsoport, míg a keleti oldalon a teraszos medencére néző konténer található, benne további egy hálóhelyiséggel. A tartályok vékony fémfalának hőszigetelése erősen korlátozott, ezért a nyugati konténerhalmazra egy „A”-vonalú, védelmező, fémlamellás tetőt építettek. A tető amellett, hogy véd az eső és a napsugárzás ellen, meghagyja a szél szabad áramlását is.

 

 

A lakótér közepén a kabinokat úgy helyezték egymásra, hogy azok egy üres teret határoljanak. Itt megemelt, fával borított, kellemesen árnyékos teraszt és erkélyt alakítottak ki. A tartályok a hosszabb-rövidebb végeik mentén találkoznak, így létrehozva a változatos, hol szélesebb, hol hosszúkásabb formájú belteret. A lemezfalakat helyenként teljes magasságban üveggel és tolóajtókkal cserélték fel. A konténerek eredeti bejáratát, valamint a kivágott lemezrészeket redőnyként, árnyékolóként hasznosították.

 


A víz, a környező természet, a nyitottan zárt elrendezés, a számtalan pihenésre, lazításra alkalmas hely, a kompozíció tágassága, légiessége valóban eléri célját, és segít a kikapcsolódni vágyóknak elszakadni a nagyvárosok nyüzsgő, zsúfolt világától.

 

OOST Kampville Facebook | Instagram

 

 

Forrás: dezeen

 

 

Még több fotó a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Táborozni a rizsföldeken

Táborozni a rizsföldeken

A Tung Jai Ork Baab építész stúdió áruszállításra használt konténereket halmozott egymásra, amiből egy klassz nyaralót valósított meg Thaiföldön.

Héber számlapos óra került az Óbudai Zsinagóga homlokzatára

Héber számlapos óra került az Óbudai Zsinagóga homlokzatára

A zsidó újév előtt ezzel köszöntötték Budapest legidősebb, az idén 200 éves zsinagógáját.

Még pályázható a Mesterek Mestere Díj

Még pályázható a Mesterek Mestere Díj

Az építőiparban dolgozó szakemberek jelentkezését november végéig várják.

Nincs találat!

Hirdetés