Kis projektek nagy társadalmi hatással

Hat példa arra, hogy nem kell nagy házakat tervezni ahhoz, hogy valós társadalmi hatásuk legyen.

Az építészet számtalan módon befolyásolja az emberi közösségeket az épületeken keresztül. Különösen érdekes és izgalmas az építészek dolga akkor, amikor kisebb méretű épületekkel kell párbeszédet teremteni a tér és az egyén között, reflektálva bizonyos társadalmi problémákra. Mostanra azonban bebizonyosodott, hogy nem kell nagy házakat tervezni ahhoz, hogy valós társadalmi hatásuk legyen. Az alábbiakban mutatunk nektek hat olyan projektet, amelyeket az üzenetük tesz naggyá, nem pedig a méretük.

Osztályterem menekült gyermekeknek - Tervező: Emergency Architecture & Human Rights

A szíriai polgárháború emberek millióit kényszerítette lakóhelyük elhagyására, köztük rengeteg gyermekkel, akiknek nincs módjuk arra, hogy tanulhassanak. Ez a tragikus helyzet késztette az EAHR építészeit arra, hogy ideiglenes iskolát tervezzen a Zaatari menekülttábor mellé. A táborban mintegy

30000 felnőtt és gyermek él és mivel nemcsak a gyermekeknek van szükségük a tudásuk fejlesztésére, az iskolát délelőtt gyermekek, délután pedig a felnőttek használják, ahol megtanítják őket írni és olvasni. 

Az épületet szupervályogból építették, amely kézenfekvő megoldásnak tűnt annak fényében, hogy nem lehetett hagyományos módszerekben gondolkodni és számolni kellett a zord éghajlati viszonyokkal is. Ez a technológia viszont nem igényel nagy szakítószilárdságú rögzítési pontokat, képzetlen munkaerővel is gyorsan megépíthető és hőszigetelés szempontjából is ez volt a legjobb választás.

Fotó: Martina RubinoFotó: Martina Rubino

A beszélgetni vágyók pavilonja - Tervező: knitknot architecture

A pavilon az észak-spanyolországi Logroño városának éke, a La Rioja könyvtárhoz kapcsolódik egyfajta teraszként, amelyben a tradicionális spanyol szabadtéri színházat, a corral de comedias-t vették alapul. 

A szerkezet különböző tematikájú modulokból áll, az itt trécselő emberek megválaszthatják, hogy beszélgetési témájukhoz milyen funkció és elrendezés passzol a leginkább: ágyban fekve, lépcsőn ülve, ablakon keresztül az utcára kikiabálva vagy éppen egy gyóntatószékben ülve cserélhetnek eszmét egymással.

Az építészek szerint az emberek így egyszerre nézők és egy "színdarab szereplői" is lehetnek, a különböző funkciójú modulok pedig egy egységbe olvasztják a közösségi tér résztvevőit. A terasz egyébként nemcsak baráti találkozók helyszíne, színházi előadásoknak és kiállításoknak is otthont ad.

Fotó: Josema CutillasFotó: Josema Cutillas

Közösségi tér nőknek - Tervező: C-re-aid

A Femme International nevű humanitárius szervezettel együttműködve tervezte meg az építésziroda azt a központot a tanzániai Masai-ban, ahol a szexualitáshoz és a higiéniához kapcsolódó témákban oktatják a helyi lányokat és asszonyokat. A régióra jellemző, földből készült házakkal ellentétben a központot téglából építették, az alapanyagokat a környékről szerezték be.

Az építészek szerint ez ezért is volt fontos, mert mutattak a lakóknak egy másfajta mintát arra vonatkozóan, a földön kívül milyen, a régióban megtalálható anyagból lehet építkezni. 

Az épület összköltsége 2100 euró volt, ez tartalmazza az építőanyagok szállítását, a munkások bérét és a felhasznált anyagok költségeit is. Felépítéséhez 17 napra volt szükség, a munkálatokat egy 5 fős csoport végezte. Az épület fontos találkozási pont lett, van benne egy kis iroda, raktár valamint egy bolt is. 

Fotó: Laia GarcíaFotó: Laia García

Könyvtár gyermekeknek - Tervező: Luo Studio 

A pekingi székhelyű LUO Studio az utcán talált alkatrészekből készített mikrokönyvárat. A Shared Lady Beetle úgy néz ki, mint egy páncélos rovar, egy kiselejtezett kerékpár adja a vázát és házhoz viszi a könyveket a gyermekeknek. A tervezők elmondása szerint egy barátjuk példája ösztönözte őket a könyvtár elkészítésére, aki gyalog, kosárban szállította az oktatási anyagokat az iskolába. Ez a megoldás nem egyedi jelenség Kínában,

sok tanár kényszerül arra, hogy ide-oda mozgassa az oktatási  segédanyagokat, így a LUO Studio egyfelől a helyi oktatók erőfeszítéseinek támogatására alkotta meg a bogár alakú járgányt.

Noha a kocsit elsősorban az oktatás támogatására találták ki, egy kis kávézót is ki lehetne alakítani belőle, de akár egy kórházban is jó szolgálatot tehetne mobil könyvtárként.

Fotó: Jin Weiqi/LUO StudioFotó: Jin Weiqi/LUO Studio

A Zöld Nagykövetség - Tervező: Steffen Impgaard

Aarhus városa 2015-ben indította el a Taste Aarhus projektet, amelynek az volt a célja, hogy javítsa a városlakók étkezési kultúráját, ezáltal pedig egészségesebbé tegye őket. Ezt úgy valósították meg, hogy gyümölcsfák telepítésébe kezdtek, zöldségeket termesztettek, az ültetés, a növények ápolása, a betakarítás a lakosok feladata volt. Ehhez kapcsolódott a Green Embassy pavilon, amely a program lebonyolítását végző csapat főhadiszállása volt, továbbá megannyi workshopot is tartottak itt a lakosság edukálására.

A vetőmag formáját leutánzó pavilon fő alapanyaga a fűzfa, amely erős kontrasztban állt a környező téglaépületekkel, egyfajta figyelemfelkeltés arra vonatkozóan, hogy több fát kellene használnunk és kevesebb betont az épületeinkhez.

A formája egyben metaforikus is: azt szeretnék kihangsúlyozni vele, hogy a mag adja mindennek az alapját és hogy mindannyian a természetből indulunk. 

Fotó: Kirstine MengelFotó: Kirstine Mengel

Szabadtéri könyvtár menekülteknek - Tervező: Yoav Meiri Architects

A könyvtár Tel-Aviv központi buszpályaudvara mellett, a Levinszki parkban található. A hely érdekessége, hogy a menekültek itt gyűlnek össze hétvégenként. Az építésziroda szerint a legfontosabb szempont az volt, hogy egy olyan könyvtárt hozzanak létre, 

amelyben a "könyvtár keresi és találja meg az embereket", nincsenek zárt ajtók, a bejáratot nem védi őr, így semmi nem riasztja el a nehéz helyzetben lévőket a kikapcsolódástól.

A projektben abból indultak ki, hogy a lakhatás és menedék jogához hasonlóan az olvasáshoz való jog is megillet mindenkit. A magasabban lévő polcokon a felnőttek válogathatnak a könyvek között, míg a gyermekkönyvek a szerkezet alsó részén találhatóak. A 3500 könyv tárolására alkalmas konstrukció éjszaka ki van világítva, így a tudás éjszaka is ragyog a parkban.

Fotó: Yoav Meiri ArchitectsFotó: Yoav Meiri Architects



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szélsőséges helyzetben: a TOMAN diet
  • 2019-03-18 15:30
  • Deco

Szélsőséges helyzetben: a TOMAN diet

Egykori fodrászüzletet alakított át az Arkt csapata. 

Merőleges viszonyulások haladóknak

Merőleges viszonyulások haladóknak

Újrarendezték az elemeket egy törökbálinti családi házban: lett benne ég, föld, víz és különleges tűz is. 

Elegáns, városi és zöld: átadták a HillSide Offices irodakomplexumot

Elegáns, városi és zöld: átadták a HillSide Offices irodakomplexumot

Az épületet nagyvállalatok vették bérbe.

Hirdetés