Fontos társadalmi problémára hívják fel a figyelmet.

Hogyan üssünk két legyet egy csapásra, vagyis hogyan támogassuk egyszerre a környezettudatosságot és az oktatást? A pekingi székhelyű LUO Studio játékos választ adott minderre, újrahasznosított ipari alkatrészekből készített mikrokönyvárat. A Shared Lady Beetle valóban úgy néz ki, mint egy páncélos rovar, egy kiselejtezett kerékpár adja a vázát és házhoz viszi a könyveket a gyermekeknek.

A tervezők elmondása szerint egy barátjuk példája ösztönözte őket a könyvtár elkészítésére,

aki gyalog, kosárban szállította az oktatási anyagokat az iskolába.

Ez a megoldás nem egyedi jelenség Kínában, sok tanár kényszerül arra, hogy ide-oda mozgassa az oktatási  segédanyagokat, így a LUO Studio egyfelől a helyi oktatók erőfeszítéseinek támogatására alkotta meg a bogár alakú járgányt.

Emellett arra is keresték a választ, miképp lehetne a keletkező városi hulladék, azon belül is a kidobott kerékpárok mennyiségét csökkenteni. A kínai nagyvárosok évtizedek óta híresek a bicikliforgalmukról, a technológiai fejlődés pedig rátett erre még egy lapáttal, a shared economy és a mobilapplikációk megjelenésével ugyanis rengeteg új kerékpár került ki az utakra, akár a közbringarendszer formájában. 

Kerékpárok milliói áznak-fáznak az utakon többek között azért, mert tárolókat nem igazán építettek hozzájuk, ha pedig meghibásodnak, nem javítják meg őket, hanem a kukában landolnak.

A tervezőiroda az utcán talált egy kidobott biciklit, és ugyancsak az utcán szedtek össze fém- és fahulladékokat. A szerkezetet bogár formájúra tervezték, amelynek a szárnyai két oldalra nyílnak, a szárnyak belső részén alakították ki a könyvespolcokat. A legalsó polc pedig nemcsak könyvek tárolására alkalmas, hanem egyben olvasópad is a gyermekek számára. Noha a kocsit elsősorban az oktatás támogatására találták ki, egy kis kávézót is ki lehetne alakítani belőle, de akár egy kórházban is jó szolgálatot tehetne mobil könyvtárként.

A környezettudatosság és az edukáció vezérelte a vietnami Farming Architects csapatát is, akik olyan farmként képzelték el egy könyvtárat, amely a gazdálkodásra, azon belül is az akvapóniára tanítja a városi gyerekeket.

Forrás: Luo Studió
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brixon „kortárs nappalija”

Brixon „kortárs nappalija”

Az ősi és a kortárs kapcsolatát vizsgálja a Carlana Mezzalira Pentimalli stúdió.

Kőbezárt könyvek

Kőbezárt könyvek

15 év munkája után elkészült a francia Nemzeti Könyvtár épülete.

Hirdetés