Hirdetés

Moholy-Nagy László életművének dokumentációját a MOME-nek adományozta Passuth Krisztina művészettörténész.

Passuth Krisztina művészettörténész, a Moholy-Nagy László monográfia szerzője a MOME-nak adományozta az egyetem névadójának életművével kapcsolatos dokumentációját. A gyűjteménynek helyet adó kutatószoba a MOME könyvtárának részeként nyílt meg, és a kutatók, érdeklődők rendelkezésére áll, írja az egyetem közleménye.

Fülöp József és Passuth Krisztina

A Széchenyi-díjas, Moholy-Nagy-díjas művészettörténész a legátfogóbb Moholy-Nagy László monográfia szerzője, aki 2019-ben az egyetemnek adományozta az intézmény névadójának életművével kapcsolatos több évtizedes tevékenységének dokumentációját. A Moholy-Nagy László szellemi örökségének gondozásában fontos szerepet játszó MOME örömmel mutatja be, és teszi hozzáférhetővé ezt a világon egyedülálló, széles körű archívumot, melyben könyvek, levelek, CD-k, doktori disszertációk találhatók. A kutatószoba Moholy-Nagy László munkásságának mélyreható megismerését és újabb kutatások indítását teszik lehetővé. 

„A kutatás még így sincs lezárva, most már a MOME hallgatóira vár, hogy, miután egyik vagy másik elemével alaposan megismerkedtek, tovább építsék, tovább szőjék a szálakat, s  belőlük kiindulva új műveket alkossanak

– mondta Passuth Krisztina. – Így kap majd igazi értelmet az eddig kizárólag egyéni  erőfeszítéssel összegyűjtött dokumentumok együttese, hogy egy alkotói közösség profitálhasson belőle.” – fejtette ki művészettörténész.”

Erre ad lehetőséget a gyűjteménynek helyet adó kutatószoba, amely a MOME könyvtárának részeként nyílt meg és áll a kutatók, érdeklődők rendelkezésére. Ennek jelentőségéről Fülöp József rektor így nyilatkozott: „A MOME számára kiemelten fontos, hogy az intézmény névadójának nem csupán szellemisége legyen tetten érhető az egyetem tevékenységében, oktatásában, de hozzájáruljon ahhoz is, hogy a témával kapcsolatos kutatás is elérhető legyen az egyetem közössége és az érdeklődők számára. Azt reméljük, ez a hely izgalmas kutatások, munkák és együttműködések kiindulópontja lehet majd!”

„Moholy-Nagy László bácsborsodi származású festőről az elmúlt században keveset tudtak. Egész fiatalon, az első világháború után hagyta el az országot, hogy azután Berlinben, Weimarban, Dessauban – a németországi Bauhausban – bontakoztassa ki tehetségét. 1928 után élete egyre kalandosabbá vált – Berlinben színházat csinált, majd Angliában kirakattervezést, és filmeket. Végül Chicagóban talált igazán otthonra, ahol több alkotóval közösen megalapította az Új Bauhaus iskolát, tanított, ismét felfedezett, plexivel dolgozott, új és új ötletei voltak – elevenítette fel Passuth Krisztina Moholy-Nagy László életútját. – Korai, 1946-ban bekövetkezett halála után egyénisége kicsit feledésbe merült, egészen 2016-ig, amikor a Guggenheim Múzeum nagy retrospektív kiállítása meghozta számára az igazi elismerést. Ma már alig lehet a huszadik századdal úgy foglalkozni, hogy az ő neve és egyénisége ne szerepeljen kitüntetett helyen.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A fényhasználat esztétikai utópiái

A fényhasználat esztétikai utópiái

Áprilistól átalakított formában, újabb művekkel kiegészítve látható a Light Art Museum Budapest bemutatkozó tárlata.

„Ráirányítjuk a figyelmet a lányok képességeire és fejlődésének fontosságára”

„Ráirányítjuk a figyelmet a lányok képességeire és fejlődésének fontosságára”

Papírmobil, hangulatlámpa, sámli – többek között ezeket a tárgyakat is elkészíthetik azok a hátrányos helyzetű 10-18 éves lányok, akik kedvet éreznek magukban a kreatív alkotáshoz. A FRUSKA azonban ennél sokkal többet ad a serdülők kezébe. A munkamódszert tartalmazó digitális kézikönyv immár bárki számára elérhető, aki kedvet érez magában ahhoz, hogy a fruskákkal közösen alkosson és értéket teremtsen.

Felelős gondolkodás az építészetben

Felelős gondolkodás az építészetben

A Huszonkettesek építész csoportja párbeszédet kezdeményez.

Hirdetés