Hirdetés

Skótszoknya

Családi házat tervezett a Denizen Works Skócia nyugati partjára.

A tenger nyugati horizontja fölött a távolba néző Mannal House felújítási munkálatait Murray Kerr építész vezetésével a Denizen Works végezte. A 2011-es alapítású skót építésziroda munkáiba szívesen vonja be mintaként az ősi, tradicionális épületeket, építészeti elemeket. A Tiree-szigetén, Mannal településen épített Mannal House esetében a múlt kortárs köntösben éled fel, és az elfeledett idomok ismét hosszú időre konzerválódnak.

 

 

A családi ház környezetében lévő elhagyatott gazdasági épületek és romok vezették a tervezők kezét. A Denizen Works újjáépítette a leomlott, rakott kőfalat, és ebbe komponálta a két szárnyra tagolt új épületet. A kőoromzaton át egy kisebb belső udvarba jutunk. ahonnan idilli kilátás nyílik a közeli Hynish településre, valamint az Alan Stevenson által tervezett világítótoronyra és a környezetében álló hangulatos házak sorára.

 

 

A ház tenger felőli végén a kő ellenpontjaként három oldalról üvegezett homlokzat készült. Az üveg tökéletes kilátást biztosít a sötétkék hullámokra, a bent tartózkodó szinte karnyújtásnyira, de legalábbis egy komp orrában álldogálva érezheti magát. A Mannal House fő helyiségei, a nappali-étkező és a konyha kaptak itt helyet, míg az emeleten a  privát háló, gardrób, fürdő és dolgozószoba található

 

 

A fő szárnyra merőlegesen épült meg a mellékszárny, ami keleten a Mull-síkság felé, nyugaton a tengerre néz. Ebben a tömbben az alacsony meredekségű tetővel kontrasztot alkotó, finoman ívelt födém alatt további hálószobák és fürdők találhatók. A télen-nyáron lakható házat hőszigetelt OSB panelekből építették (SIP), a fűtést hőszivattyú biztosítja. A homlokzatok, falak és padlók burkolatához helyi, Tiree-szigetén szokásos anyagokat használtak fel: kővel, fával, kavicsos vakolattal, valamint hullámos és sík bitumenes lemezzel is találkozhatunk.

 

 

A Denizen Works nevét adó szónak két jelentése ismert: szó szerint honpolgárt jelent, míg átvitt értelemben ‘idegen talajon honosított személy’-t. A Mannal House fizikai megtestesülésével, vonalaival, anyagaival, kialakításával egyfajta értelmező kéziszótárként mind a két jelentést érthetővé teszi. Ősi és új, hagyományos és kortárs, helyi és idegen arányos, otthonos hangulatú keveredésével fogadja a betérőt.

 

 

Denizen Works | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: ArchDaily

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az Egyesült Királyság legjobb épületei 2023-ban

Az Egyesült Királyság legjobb épületei 2023-ban

A RIBA top 30-as listája

Skótszoknya

Skótszoknya

Családi házat tervezett a Denizen Works Skócia nyugati partjára.

Kisvárosi átrium

Kisvárosi átrium

Formabontó ikerház Dabason.

Hirdetés