A RIBA top 30-as listája

Egy újrahasznosított tévéképernyőkkel burkolt otthon és egy halcsont alakú híd is bekerült a Brit Királyi Építészeti Intézet (RIBA) 2023-as Nemzeti Díjának nyertesei közé. Az 1966 óta odaítélt kitüntetés célja, hogy elismerje az ország legjobb új épületeit, és betekintést nyújtson az építészeti szcénába. 

 

 

„Napjainkban, amikor az együttműködésen alapuló építkezés és a fenntartható jövőért folytatott munka a legfontosabb, a RIBA National Award 2023-as nyertesei gazdag inspirációs forrást nyújtanak. Mindegyik projekt a maga módján igyekszik megfelelni egyrészt a megrendelői megbízásnak, másrészt annak a szélesebb körű szerepnek, amelyet az építészet a társadalom szolgálatában játszhat” – nyilatkozta Simon Allford, a RIBA elnöke. 

 

Ann Nisbet Studio: Cudymoss

A díjazott projektek mindegyike legalább egy éve használatban van, ami alatt adatokat szolgáltattak a RIBA-nak a környezeti teljesítményükről, a szervezet fenntartható fejlődés ösztönzésére irányuló célkitűzésének részeként. A listát idén a Londonban épült projektek dominálják, a díjazott épületek több mint fele a brit fővárosban található.

 

Ao-ft: Spruce House and Studio

Az idei nyertesek között számos fenntarthatóságra és közösségre összpontosító projekt szerepelt. Ezek közé tartozik a camdeni Agar Grove, a Mæ 57 otthont magában foglaló szociális lakásépítési projektje, az Apparata Architects által készített A House for Artists, egy művészek számára kialakított lakó- és munkaterület, valamint a 6a Architects által épített közösségi épület, a Holborn House, amely egy felújított tornateremben foglal helyet. A listára került továbbá a Denizen Works skóciai Hundred Acre Wood otthona is, amelynek homlokzata újrahasznosított tévéképernyőkből készült üvegforgácsból, mennyezete pedig újrahasznosított papírból készült. 

 

Denizen Works: Hundred Acre Wood

A válogatásba több kulturális épület is bekerült, köztük a Lea Bridge Library Pavilion, egy vörös téglából épült Edward-kori könyvtár bővítése, amelyet a londoni Studio Weave tervezett, valamint a manchesteri Citizens Design Bureau által tervezett zsidó múzeum. Az egyetlen infrastrukturális projekt a legjobb 30 között a halcsontokat mintázó Swing Bridge, amit a londoni Crystal Palace Parkban tervezett Tonkin Liu. 

 

Purcell: Radley kápolna bővítése6a Architects: Holborn HouseTonkin Liu: Swing Bridge

Forrás: Dezeen
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

David Adjaye nyerte a RIBA királyi aranyérmet

David Adjaye nyerte a RIBA királyi aranyérmet

Az érmet azok az alkotók kapják, akik egész életüket az építészet fejlődésének szentelik és ily módon nagy hatással vannak a szakmára.

Brit Építészek Királyi Intézete: a koronavírus egy igazi katasztrófa a szakma számára

Brit Építészek Királyi Intézete: a koronavírus egy igazi katasztrófa a szakma számára

Csökkenő fizetések, jogellenes elbocsátások, az amúgy is meglévő problémák még láthatóbbá váltak. 

Hirdetés