Az USA exelnöke szerint David Adjaye olyan tereket alkot, „amelyekhez hasonlót még nem látott a világ”.

David Adjaye megkapta a Brit Építészek Királyi Intézetének (RIBA) 2021-es aranyérmét egy virtuális ceremónián, ahol többek között olyan hírességek üzentek videón, mint Bono vagy Barack Obama. Az utóbbi szerint az építész olyan tereket alkot, „amelyekhez hasonlót még nem látott a világ”.

Az eseményen több afrikai vezető is üzentet küldött, köztük Ghána elnöke, Nana Akufo-Addo, míg Alan Vallance, a RIBA CEO-ja és elnöke elmonda: „ritkán hallunk olyat, hogy négy államelnök és egy rocksztár is üzen egyazon eseményen”.

Adjaye az accrai díjátadón

Obama „zseninek” titulálta Adjaye-t, aki számos különböző helyen nőtt fel, így „olyan perspektívát kínál, amilyet mások nemigen”. Az Egyesült Államok exelnöke avatta fel 2016-ban a Smithsonian Nemzeti Múzeumot, az afroamerikai történelem és kultúra múzeumát.

„Az évek során David ezt az egyedi perspektívát olyan terek létrehozására használta, amelyekhez hasonlót még nem látott a világ – mondta Obama. – Soha nem felejtem el, ahogy néztem a Fehér Ház közelében épülő Smithsonian-t, azt a merész bronz szerkezetet a márvány városában, aztán pedig beléphettem az épületbe is, ahol éreztem, hogyan segít elmesélni egy sajátosan amerikai történet ez a birt-ghánai építész.

Zseniális, tiszta és egyszerű volt.”

Bono Adjaye-val dolgozott együtt a Red Project nevű AIDS jótékonysági programján, amelyre Adjaye „egy raklapnyi forrást” gyűjtött össze. Kiemelte az építész problémamegoldó képességét, és örömnek nevezte, hogy a kollégájának, bajtársának és barátjának mondhatja magát.

Hatalmas társadalmi hatás

A RIBA aranyérmet azok az alkotók kapják, akik egész életüket az építészet fejlődésének szentelik és ily módon nagy hatással vannak a szakmára. A Royal Gold Medal azon kevés díjak közé tartozik, amellyel nem egy konkrét épületet, hanem személyeket díjaznak.

„Az építészet számomra mindig a szépség megteremtéséről szólt és arról, hogy miképp tudok ezzel a szépséggel hozzájárulni a világ és benne a szakma fejlődéséhez – nyilatkozta korábban Adjaye. – Az építészetnek mindig hatalmas társadalmi hatása volt és lesz a jövőben is, ez az alapelv vezérli a tevékenységemet.”

Adjaye 2000-ben hozta létre saját irodáját, az Adjaye Associates-t, 2017-ben pedig lovaggá ütötték az építészet területén végzett munkásságáért. Olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a whitechapeli közkönyvtár épülete (Idea Store Whitechapel) vagy az említett Smithsonian Nemzeti Múzeum. Fontos emberjogi aktivista is, ő tervezte a londoni Stephen Lawrence Központot, amelyet egy fiatal, meggyilkolt afroamerikai építész emlékére hoztak létre.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Obama és Bono is méltatja a RIBA-díjas építészt

Obama és Bono is méltatja a RIBA-díjas építészt

Az USA exelnöke szerint David Adjaye olyan tereket alkot, „amelyekhez hasonlót még nem látott a világ”.

David Adjaye nyerte a RIBA királyi aranyérmet

David Adjaye nyerte a RIBA királyi aranyérmet

Az érmet azok az alkotók kapják, akik egész életüket az építészet fejlődésének szentelik és ily módon nagy hatással vannak a szakmára.

Rózsaszínbe zárt brutalizmus, avagy a pink esete a beton ruhaüzlettel

Rózsaszínbe zárt brutalizmus, avagy a pink esete a beton ruhaüzlettel

A szín jól illik az épület anyaghasználatához, de állásfoglalás a divat reprezentálására is.

Hirdetés