Hirdetés

David Adjaye „Kwaeε” pavilonja a ghánai erdőket idézi
 

A 2023-as Velencei Építészeti Biennálén, David Adjaye, az elismert brit építész bemutatta a kizárólag fából készült, háromszög alakú pavilonját. Az Arsenale udvarán elhelyezett, figyelemfelkeltő építmény címe találóan „The Kwaeε”, avagy erdő Twi nyelven, amelyet több millió ember beszél Ghána déli és középső részén.

 


A prizma szerkezet két okulát tartalmaz, amelyek érdekes vizuális kompozíciót alkotnak. Az ajtónyílások, emelvények és ablakok elemeinek egyesítésével a háromszög alakú installáció harmonikus egységgé áll össze. Az alakzat olyan átjárókat és nyílásokat hoz létre, amelyek megkönnyítik a mozgás és a kölcsönhatások folyamatos áramlását. A szerkezet függőleges fekete falapjai ráadásul fény- és  árnyjátékokat hoznak létre, nyugodt, erdőszerű atmoszférával borítva be a teret.

„A Kwaeε fordított napóraként is működik, árnyékmintái a nap állását követik. Célja, hogy ápolja és megújítsa az égi, emberi és kulturális kapcsolatokat az idők folyamán” – osztja meg David Adjaye.

 

A pavilon az afrikai diaszpóra gazdag sokszínűségét mutatja be. A külső háromszög alakú prizma szerkezete ellentétben áll a belső, barlangra emlékeztető, tojásdad térrel. Ez a kialakítás lehetővé teszi a látogatók számára, hogy az okulákon keresztül az égboltot fürkésszék, miközben a környező csatorna vize is felsejlik a bonyolultan megmunkált fahasábokon keresztül. Az installáció nem csupán nyugodt teret biztosít az elmélkedéshez és a pihenéshez, hanem sokoldalú helyszínként is szolgál többféle rendezvény és összejövetel számára.

 

 

Forrás: Designboom
 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Minden jöhet, ami kép, tér, forma...”

„Minden jöhet, ami kép, tér, forma...”

Beszélgetés Kiss Zsombor Krisztián tervezőgrafikussal

Léptékvesztés

Léptékvesztés

Kőszeghy Flóra kurátori pályázata a 2023. évi Velencei Építészeti Biennáléra.

Séta az éjjeli nap alatt

Séta az éjjeli nap alatt

A Fuzzy Earth, Tüdős Anna és a BÜRO imaginaire pályázata a 2023. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennáléra.

Hirdetés