David Adjaye „Kwaeε” pavilonja a ghánai erdőket idézi
 

A 2023-as Velencei Építészeti Biennálén, David Adjaye, az elismert brit építész bemutatta a kizárólag fából készült, háromszög alakú pavilonját. Az Arsenale udvarán elhelyezett, figyelemfelkeltő építmény címe találóan „The Kwaeε”, avagy erdő Twi nyelven, amelyet több millió ember beszél Ghána déli és középső részén.

 


A prizma szerkezet két okulát tartalmaz, amelyek érdekes vizuális kompozíciót alkotnak. Az ajtónyílások, emelvények és ablakok elemeinek egyesítésével a háromszög alakú installáció harmonikus egységgé áll össze. Az alakzat olyan átjárókat és nyílásokat hoz létre, amelyek megkönnyítik a mozgás és a kölcsönhatások folyamatos áramlását. A szerkezet függőleges fekete falapjai ráadásul fény- és  árnyjátékokat hoznak létre, nyugodt, erdőszerű atmoszférával borítva be a teret.

„A Kwaeε fordított napóraként is működik, árnyékmintái a nap állását követik. Célja, hogy ápolja és megújítsa az égi, emberi és kulturális kapcsolatokat az idők folyamán” – osztja meg David Adjaye.

 

A pavilon az afrikai diaszpóra gazdag sokszínűségét mutatja be. A külső háromszög alakú prizma szerkezete ellentétben áll a belső, barlangra emlékeztető, tojásdad térrel. Ez a kialakítás lehetővé teszi a látogatók számára, hogy az okulákon keresztül az égboltot fürkésszék, miközben a környező csatorna vize is felsejlik a bonyolultan megmunkált fahasábokon keresztül. Az installáció nem csupán nyugodt teret biztosít az elmélkedéshez és a pihenéshez, hanem sokoldalú helyszínként is szolgál többféle rendezvény és összejövetel számára.

 

 

Forrás: Designboom
 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brazil siker Biennálén

Brazil siker Biennálén

Brazília nyerte a legjobb nemzeti részvételért járó Arany Oroszlánt

Gyerekek pavilonja a Velencei Biennálén

Gyerekek pavilonja a Velencei Biennálén

Edukatív, erdei játéktérré vált a litván pavilon

„Minden jöhet, ami kép, tér, forma...”

„Minden jöhet, ami kép, tér, forma...”

Beszélgetés Kiss Zsombor Krisztián tervezőgrafikussal

Hirdetés