A brit RIBA Journal szerzője „mega fun” helyként jellemezte a BORD építésziroda által tervezett strandot.

A RIBA (Royal Institute of British Architects) Journal, az Egyesült Királyság legnagyobb példányszámban megjelenő építészeti magazinja terjedelmes cikkben mutatta be a 2020 nyarán átadott debreceni Aquaticumot, melyet a szerző, Isabelle Priest egy vad élményekkel teli, „mega fun” helynek titulált.

A nyomtatásban és online is elérhető írásban, Priest először a hazai fürdőkultúrát, a gyógyfürdőket mutatja be, majd kitér Debrecen történelmére, jelentőségére, közelmúltban megvalósult beruházásaira. A cikkben megszólal Bordás Péter, a BORD Építészeti Stúdió igazgatója, akivel Zoomon beszélgetett a szerző. Bordás Péter elmondta, mivel a park Natura2000 természetvédelmi területen fekszik, így nem lehetett eredeti, 1930-as méreténél tovább növelni, valamint részletezi a koncepciót is, hogy miért szerettek volna egy „dobozba zárt oázist” megteremteni itt, aminek köszönheten megszülettek a vízeséseket imitáló, 12 méter magas kékszínű festett üvegfalak és az ezekkel szembe néző, hatalmas zöld növényfalak. A cikkben Bordás kitér arra, hogy a tervezésnél szintén fontos döntés volt, hogy egyetlen fát sem vágtak ki azért, hogy egy új elrendezést hozhassanak létre, így a legnagyobb medencéje eredeti helyén maradt. 

A szerző ezután részletesen bemutatja a strandot, helyenként párhuzamokat vonva külföldi épületekkel, építészekkel.  Az Aquaticum Debrecen Strandfürdőt mi is bemutattunk az OCTOGON 161-es (2020/5-ös) lapszámában, megnyitása idején pedig ebben a cikkben írtunk róla. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brit Építészek Királyi Intézete: a koronavírus egy igazi katasztrófa a szakma számára

Brit Építészek Királyi Intézete: a koronavírus egy igazi katasztrófa a szakma számára

Csökkenő fizetések, jogellenes elbocsátások, az amúgy is meglévő problémák még láthatóbbá váltak. 

Építészek fognak össze a klímaváltozás ellen

Építészek fognak össze a klímaváltozás ellen

A RIBA Stirling díjat elnyert 17 építész a klímaváltozásra és a rohamosan kipusztuló fajokra hívja fel a figyelmet. 

Hirdetés