Hirdetés

Lenyűgöző lett Debrecen új fürdője

Az „egyedi atmoszféra” nem üres kifejezés a BORD épületével kapcsolatban.

Megnyitotta kapuit a debreceni Aquaticum Strandfürdő. A BORD Építész Stúdió tervei alapján elkészült létesítmény a debreceni Nagyerdő legújabb karakteres létesítménye, mely egyedi atmoszférájával felejthetetlen élményt nyújt látogatóinak.

Debrecen város hosszútávú fejlesztési programjának egyik kiemelt célja, hogy a Nagyerdei parkerdő közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá váljon. A program már megvalósult projektjei a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Nagyerdei Víztorony és a Ködszínház. A fejlesztés egyik utolsó eleme a nagyerdei strand volt.

„Az erdő képi világában nem ritka, hogy egy meghúzódó kis tavacska is a kompozíció része – írta a koncepcióról a BORD Építész Stúdió. – Ennek a tónak szabálytalan és természetes partfalát növények népesítik be. Oázis az erdő területén. A strand egy tárgyként, egy dobozként jelenik meg. A vízszintes és függőleges vízfelületeket dobozba hajtogatva, kompaktálva képzeltük el. A felhajtogatott függőleges vízfelületek kiterjedt, nagy tömegű és felületű víz érzetét keltik. Egy rejtett, dobozba zárt oázis az erdő mélyén. Az eredmény egy szoborszerű épület, amely helyet ad az erdőnek, sűrített esszenciális kivonata az erdei tó vízfelületének és növényvilágának. A különleges atmoszféra a tervezett többlet dimenziónak köszönhető.”

A helyszín tehát a Nagyerdő, egy Natura2000-es országos védettség alatt álló természeti terület, melynek parkerdei része a mindennapos kikapcsolódás helyszíne a helyiek számára. 1826-ban épült meg itt Debrecen első fürdőhelye, a klasszicista stílusú Vígadó és a Fürdőház. 1932-ben, a közelben végzett olajkutató fúrások nyomán véletlen hévizet találtak, amelyet földalatti vezetéken a Nagyerdőbe vezettek és a városi fürdőház mellett megkezdődött a strand építése. A Vári Szabó Tibor városi építészmérnök tervezte nagyerdei strand 1932. június 12-én nyitott meg és 2017-ig üzemelt.

2015 nyarán a Debreceni Gyógyfürdő Kft. építészeti tervpályázatot írt ki az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont területén lévő strand rekonstrukciójára. A város vezetés elképzelése egy, a városlakók által szerethető, minden korosztály számára vonzó strand létesítése volt. E mellett kiemelt szempontként jelölték meg, hogy az új strand egyértelműen Debrecenhez és a Nagyerdőhöz köthető ikonikus jelként, egyedi parkerdei élményt nyújtson. A tervpályázaton a BORD Építész Stúdió terve 1. díjat nyert.

Dobozba zárt oázis

Az építészeti koncepció az éltető víz és az értékes nagyerdei környezet látványára fókuszál. A víz és a növények függőleges és vízszintes felületeken is megjelennek a strandon, mint a medence víztükre, a gyep vagy a vízfüggönyök, vízesések, a növényekkel befuttatott falak. Ezen felületek művészi kompozíciója szokatlan tereket és tömegeket hoz létre, amelyek a víz látványát egyedi, élményszerű módon tárják a látogatók elé.

A strand az Aquaticum meglévő létesítményeihez kapcsolódva, az egykori strand helyén valósult meg. Tekintettel a védett erdei környezetre, a tervezett helyszínrajzi elrendezés jórészt követi az egykori telepítést. A fák, az erdő körbe öleli a strand által birtokolt tisztást, ahol mozaikdarabokként jelennek meg a különböző új élmény elemek. A középpontban egy vízből készült téglatest, amelyet az erdő inspirálta zöld hullámok hatnak át. A szoborszerű, látványos elem a vizet és a zöld erdei környezetet más dimenzióba helyezve mutatja a Nagyerdő csodás természeti értékeit. A különleges építészeti koncepció már terv szinten is nagy érdeklődést váltott ki. Több nemzetközi magazinban is megjelent, mint a Mark, az Attractions Management, és nagy sikerrel szerepelt a DECODE 2019 – The Space for ARTchitecture c. kiállításon.

Páratlan vizes élmény

A strand a Pallagi út mellett kialakított, új Nagyerdei korzóról közelíthető meg. A telekhatár mentén elhelyezett hosszú, földszintes bejárati épület hidat képez az új gyalogos sétány és a strand között. Magában foglalja a Strandfürdő főbejáratát, az öltözőket, mosdókat, üzleteket és egy sokszínű food court-ot is. Az éttermek, amelyekben várhatóan több nemzet konyhája is jelen lesz, a strand és a sétány irányába is teraszokkal nyitnak. Az épület hosszú, lapos tömege a strand felől nézve a tájba simul, tetejére lejtős zöldtető fut fel, melynek íves geometriája egy zöld hullámot idéz.

A bejárat irányából rögtön a strand központi látványeleme fogad, mely egy 196m x 26m alaprajzi méretű, 12 m magas téglatest. Ez, a minden oldalán nyitott és átjárható elem számos funkciót foglal keretbe, mint egy 4m mély ugrómedence, kalandmedence 400fm csúszdával, vízi barlang, úszó- és oktatómedence, termálfürdő, relaxációs zóna, napozóterasz és bárok. Az egyes funkciók között 12m magas vízzel és zöld növényekkel befuttatott falak kanyarognak. A napozóteraszról pedig a Nagyerdő eddig nem látott perspektívából tárul a látogató elé.

A gyerek vízi világát „A Kincses bolygó” c. rajzfilm csillagok közt repülő kalózhajója inspirálta. Az izgalmas kalóztanya léghajóval, ágyúkkal és csúszdákkal az Eleven Kft. segítségével valósult meg. A gyerekeknél korosztályokra bontva gyerekmedence, pancsoló, spray park és hullám medence is épült. A strandon három termál medence is található, valamint lassú folyó és gyermek színház is. Az új strand összesen 5624 m2 vízfelülettel és páratlan élménnyel várja látogatóit.

Zöld létesítmény

A strandfürdő fűtési igénye nagy, megközelíti a 6 MW teljesítményt. Az igények ellátásánál így fontos szempont volt a környezetbarát energiák előtérbe helyezése. A komplexum fűtési rendszere hasznosítja a termálvíz 65 fokról, az emberi tartózkodásra alkalmas 33-38 fokra való visszahűtése során felszabaduló hőmennyiséget. Szintén fűtésre hasznosítjuk továbbá, a területen található, a termálvízben oldott állapotban található éghető gázokkal üzemeltethető gázmotor hulladékhőjét. Valamint telepítésre került egy hőszivattyú rendszer is, amely a medencékből elfolyó víz hulladék hőjét hasznosítja. Így a létesítmény energiaigényének mintegy fele zöld energiákból kerül előállításra.


Projektadatok

Projekt megnevezése: Aquaticum Strandfürdő
Helyszín: Debrecen, Magyarország
Befogadóképesség: 4008 fő, egyidejűleg
Költség: 9,5 milliárd Ft (27 400 000 EURO)
Átadás éve: 2020
Megbízó: Debreceni Gyógyfürdő Kft.

Generál tervezés: BORD Építész Stúdió
Vezető tervező: Bordás Péter
Koordináló építész: Kiss Dalma
Építész csapat: Baráth Dániel, Belányi Zsolt, Gulyás Róbert, Gyárfás Noémi, Hindy Dorottya, Illés Anna, Lente
Artúr, Lente-Papp Linda, Mezey Tamás, Móser Balázs, Püspöki Györgyi, Tóth Viola, Ulmann István, Zsólyomi
Réka, Zih Kata

A projekt leírását az építésziroda készítette, a fotókat pedig a stúdió egyik munkatársa, Illés Anna. Még részletesebb stáblistát a stúdió honlapján találsz.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A világ legjobbjai között a Debreceni Nemzetközi Iskola épülete

A világ legjobbjai között a Debreceni Nemzetközi Iskola épülete

Az A’Design Award versenyen a 40 legjobb építészeti projekt között végzett.

A tokaji tájba simuló pincészetet tervezett a BORD

A tokaji tájba simuló pincészetet tervezett a BORD

A Sauska Borászat Mádtól néhány kilométerre, Rátkán, Tokaj-Hegyalján valósul meg.

Szintet lépett a DECODE pályázat

Szintet lépett a DECODE pályázat

Kihirdették a győzteseket, és megnyitották a pályaművekből rendezett kiállítást a Faur Zsófi Galériában.

Hirdetés