Csökkenő fizetések, jogellenes elbocsátások, az amúgy is meglévő problémák még láthatóbbá váltak. 

A világjárvány kitörése óta az Egyesült Királyság egyes építészstúdiói drasztikusan csökkentették munkavállalóik fizetését, de olyanok is akadnak jócskán, akik jogszerűtlenül alkalmazzák vagy éppen küldik el a dolgozóikat - állítja egy brit szakszervezet. Az érdekképviselet szerint ezek a problémák a vírus kitörése előtt is jelen voltak, de a járvány most még láthatóbbá tette őket.

United Voices of the World’s Section of Architectural Workers (UVW-SAW) szakszervezet szerint folyamatosan kapják a visszajelzéseket arról, hogyan zsákmányolják ki egyes vállalatok a munkavállalóikat a pandémiára hivatkozva. A járványt ürügyként használják többek között a

munkaszerződések megváltoztatására, önkényesen módosítják a felmondási határidőket vagy fizetéseket, nem veszik figyelembe az emberi igényeket például akkor, amikor olyan irodákban dolgoztatnák az embereiket, ahol a biztonságos távolságtartás feltételei egyáltalán nem biztosítottak.

Az Egyesült Királyságban bevezetett munkahelyvédelmi csomag keretében lehetővé tették a munkaadók számára, hogy ideiglenesen fizetett szabadságra küldjék az alkalmazottaikat. A munkaerő megtartása érdekében ennek egy jó részét az állam állja, de feltétele, hogy a szabadság ideje alatt a munkavállaló valóban nem dolgozhat. A szakszervezet közlése szerint sokan inkább úgy döntenek, hogy elbocsátják az alkalmazottat és nem élnek az állami támogatás lehetőségével.

Olyan esetről is tudnak, amikor egy várandós építészmérnök észlelve magán a koronavírus tüneteit, a kormány tanácsait megfogadva otthon maradt karanténban. Az izoláció negyedik napján a munkáltatója felhívta és felmondta a szerződését egy korábban már hivatalosan lezárt ügyre hivatkozva. Hiába szerepelt a szerződésében három hónapos felmondási idő, ezt megpróbálták kiváltani azzal, hogy előbb fizetetlen szabadságra, majd a táppénzre küldték.  

Voltak olyan szakszervezeti tagok, akik arra panaszkodtak, hogy miután a cégek otthoni munkavégzésre küldték a dolgozókat a járvány kitörésekor, mindent megtettek azért, hogy járvány ide vagy oda, a dolgozók mihamarabb visszatérjenek az irodába. Attól féltek ugyanis, hogy a dolgozók figyelmét otthon elvonják a házastársak a munkától vagy üzleti titkok kerülnek ki a világhálóra szándékosan vagy véletlenül. Így sokakat, akik otthon dolgoztak, a lehető legkülönfélébb módszerekkel ellenőrizték, egyrészt a munkavállalónak folyamatosan a webkamera közelében kellett ülnie, másrészt naponta kétszer be kellett jelentkeznie telefonon. 

A szakszervezet szerint azonban ezek a problémák nem most keletkeztek, a válság csak súlyosbította az ágazat amúgy is meglévő szabálytalanságait, legyen az alacsony fizetés, túlmunka, szabályellenes foglalkoztatás vagy az akadályok, amelyeket a fekete vagy ázsiai munkaerő elé gördítenek.

A Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) kijelentette, hogy felméréseik szerint a koronavírus jelentős károkat okozott a szakmában, az építészek mintegy 45%-a jelentős jövedelemcsökkenéssel kénytelen szembenézni. 

Forrás: dezeen




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A kreatívipar is díjazza a Müpát

A kreatívipar is díjazza a Müpát

Az intézmény munkáját több fontos díjjal is jutalmazták decemberben.

Mit jelenthet Európának a Bauhaus második hulláma?

Mit jelenthet Európának a Bauhaus második hulláma?

Az európai vezetők nemcsak az építészeti, de a mentalitásbeli megújulást is várják tőle.                     

Ebben a pop-up iskolában a legkeményebb járványhelyzetben is folyhat oktatás

Ebben a pop-up iskolában a legkeményebb járványhelyzetben is folyhat oktatás

Könnyen és gyorsan felépíthető bármilyen területen.

Hirdetés