Hirdetés

Pálmaház a negyediken

A BVN ausztrál építésziroda új műtermében a növények is otthon vannak.

Brisbane, a hajdani fegyenctelep ma Ausztrália harmadik legnagyobb városa. A BVN építészei saját stúdiójukban a jelenlegi trendnek megfelelően a munkahely praktikumát az otthon komfortjával ötvözik.
 

 

A közös munkavégzés lehetősége határozta meg a tér kialakítását, de a hely és a környezeti kontextus is alapvető volt a külső és belső tér határait elmosó koncepció megalkotása során. Szintén a BVN tervezte a Brisbane folyótól nem messze található, The Annex névre hallgató új irodaházat, melynek harmadik és negyedik emeletét foglalja el a stúdió műterme.

A ház építészeti képlete, a lábakra állított, üvegezett alsó szintek fölött vaskos födémre ültetett felső, szintén körben üvegezett szintek azt az érzést adják, mintha a lombok fölött lennénk. A belsőépítészet ezt tovább hangsúlyozta, valósággal egy növényházban érezhetjük magunkat. Az indusztriális karakterrel a tervezők arra törekedtek, hogy ne csapják agyon a játékos és könnyed építészeti kialakítást. 

A 970 négyzetméteres terület közepét a közösségi munkaterek foglalják el, a konyhák, tárgyalók a hátsó traktusba kerültek. Sehol nincs tömör térelválasztás, senkinek nem kell elszigetelten éreznie magát, akkor sem, ha épp egyedül dolgozik. Az ipari feelinget a beton bútorok, a látszó mennyezet és a fekete fémrács adja, utóbbi egyben utalás a növények futtatására szolgáló karókra is.

 

 

A rácsok valóban ezt a célt is szolgálják, de emellett még más funkciókat is ellátnak. Bizonyos helyeken polcokat alkotnak, másutt védenek a kiesés ellen, amikor a nagy üvegfelületek nyitva vannak. Raszterük jól illeszkedik a homlokzati függönyfal karakteréhez, ahol pedig nincs közvetlen kilátás a környező dzsungelre, beton virágtartókat függesztettek le az erős állványokról. A BVN új irodája nagy, közös nyitott tereivel egyértelműen munkára és kooperációra inspirál, a sok zöld körben pedig vonzóvá teszi a munkával töltött órákat.

 

TervezésBVN
Alapterület: 970 nm
Helyszín: 12 Creek Street, Brisbane,  Queensland, Ausztrália
Fotók: Christopher Frederick Jones

 

Forrás: yellowtrace 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pálmaház a negyediken

Pálmaház a negyediken

A BVN ausztrál építésziroda új műtermében a növények is otthon vannak.

Lombfűrészelt indák alatt - Az újjászületett zugligeti lóvasút végállomás-épülete

Lombfűrészelt indák alatt - Az újjászületett zugligeti lóvasút végállomás-épülete

A volumenét tekintve nem túl nagy projektben közel 20 építész és szakági tervező dolgozott együtt az épület újjászületéséért.

Eldobható papír szájmaszkot fejlesztett egy magyar nyomda

Eldobható papír szájmaszkot fejlesztett egy magyar nyomda

A virSTOP nevű szájmaszkot elsősorban bevásárláshoz ajánlják.

Nincs találat!

Hirdetés