Hirdetés

Öbölre tekintő

Megépült a 2030-ra karbonsemleges-üzemet vállaló Google-kampusz.

A dán BIG a környezettudatos szemléletű designnal megépített norvég Vestre bútorgyár után most az USA IT fellegvárában hagyta kéznyomát. A szociális szempontokat előtérbe emelő, rendszerint nagyléptékű munkákon dolgozó, Thomas Heatherwick vezette Heatherwick Studio-val közösen, a Google közreműködésével született meg a Google Bay View Campus.

 

 

Közel 17 hektáros telken fekszik a három tömbből álló, több mint 100.000 négyzetméteres összterületű épületegyüttes. A létesítmény minden szempontból megfelel a Google munkahelyteremtő és környezettudatos elvárásainak: fenntartható újításokkal épített, ember- és természetközpontú, közösségi életet kínáló helyszín, ami egyúttal jól méretezhető, reprodukálható építőipari teljesítmény is. A könnyűszerkezetes épületek tervezésénél kalkuláltak a természetes megvilágítással, figyelembe vették a leendő kilátást és a közös, megosztott munkavégzés szükségleteit is.

 

 

A kampusz kétszintes: az összpontosításra, csapatmunkára alkalmas, íróasztalokkal berendezett helyiségek az emeleten, míg a kapcsolatépítés közösségi terei az alsó szinten találhatók. E kettőt munkaközi sétára csábító belső kertek, teraszok sora köti össze, ahonnan könnyen elérhetők a kávézók, a teakonyhák, a konferenciatermek is. A körültekintő tervezésnek köszönhetően az ablakokon beeső fény zavaró hatása minimális, ugyanakkor csodálatos kilátással örvendeztetik meg a bent tartózkodókat. Mindhárom épület tetőszerkezetét az ún. „dragon scale” napelemes borítás fedi – az összesen 50.000 ezüst színű napelem közel 70MW energiát termel.

 

 

A nyitott, nagy fesztávolságú, lepelként hullámzó tető természetes fénnyel látja el, egyúttal egységbe is fogja az emeleti munkaállomások sokaságát. A sok éves kísérletezés végeredményeként megszületett különleges tetőszerkezet acélcsövekből szőtt hálószerű struktúrája funkcionális, magas energiahatékonyságú és gazdaságilag is előnyös megoldás. Amellett, hogy kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik, minimalizálja az elnyelt hőmennyiséget, valamint csökkenti a teljes energiaterhelést.

 

 

A Bay View teljes energiaellátását villamosenergia adja. A kampusz épületeiben Észak-Amerika legnagyobb geotermikus rendszere működik, ami egyes becslések szerint akár 90%-kal csökkentheti a felhasznált hűtővíz mennyiségét, mialatt a szénterhelés 50 százalékra mérséklődik általa. A beépített vízgyűjtő és -tisztító rendszerek az összes csapadék és szennyvíz (újra)hasznosításában segítik a komplexumot. A Google közben gondolt az élővilágra is: a természetes élőhelyek megóvásával, helyreállításával, a tengerszint-emelkedés elleni védelemmel hozzájárulnak a környező, értékes vízi élővilág megőrzéséhez.

 

 

Az egyedi design, mint azt a Google-nél megszokhattuk, már első ránézésre különleges dolgozói élményt sejtet. A belbecs pedig még ezen felül, a színfalak mögött rejtőzik. A Google Bay View Campus elsőségre törekszik nemcsak a dolgozói élmény tekintetében, de komoly erőfeszítéseket tett a fenntarthatóság érdekében is. Mindezt ráadásul úgy, hogy a felállított, megalkotott rendszer általános, meghatározó, átvehető: tapasztalataik nem öncélúak, sokkal inkább az egész iparág javára szánják sok éves, átfogó kísérletezéseik, fejlesztéseik több mint látványos végeredményét.

 

 

Bjarke Ingels Group | Web | Facebook | Instagram
Heatherwick Studio
 | Web | Instagram

 

 

Forrás: ArchDailiy

 

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ez a 40 épület versenyez a Mies van der Rohe-díjért

Ez a 40 épület versenyez a Mies van der Rohe-díjért

383 épület közül választotta ki a zsűri azt a negyvenet, amely esélyes a Mies van der Rohe-díjra.

Természet inspirálta, ember építette

Természet inspirálta, ember építette

Épületek sivatagban, erdőben, vízparton vagy éppen New York közepén. Összekötő elemük a természet.

Felszámolják Bécs egyik legnagyobb hőszigetét

Felszámolják Bécs egyik legnagyobb hőszigetét

Zöld oázis lesz a 12 ezer négyzetméteres parkolóból.

Nincs találat!

Hirdetés