Lábnyommentes + design

A Bjarke Ingels Group fenntarthatósági szempontok alapján épített új üzemet a norvég bútorgyártó vállalat, a Vestre részére.

A dán Bjarke Ingels Group (BIG) építészek, enteriőrtervezők, városépítészek, urbanisták, tájépítészek, designerek, kutatók és fejlesztők kiterjedt, nemzetközi csapatából áll. Projektjeik a kortárs élet igényeihez igazodnak, céljuk a globális szintű szükségletek és a jelenkor építészetének összehangolása. A Vestre vállalat The Plus névre keresztelt magnori üzemét is ebben a szemléletben hozták létre.

 

 

Az erdő közepén megépült bútorüzem külső környezete és belső terei sokkal inkább egy dinamikusan fejlődő, hightech startup-ra emlékeztetnek, semmint egy klaszikus ipari egységre. Színes, hullámzó, íves vonalvezetés, világos, tágas terek, maximálisan élhető munkakörnyezet jellemzi (belső)építészetét. Az épület nem csak benne van, hanem együtt is lélegzik a körülötte lévő erdővel, a hatalmas üvegfelületek összekötik a bent tartózkodókat a lenyűgöző természettel.

 

 

A gyár tervezése során elsősorban fenntarthatósági szempontok vezették az építészeket. Az üzemhez szükséges faanyagot az építkezés során itt kivágott fák biztosították. A környezetbarát hozzáállás az energiafelhasználás területén is megjelenik: a The Plus közel 60%-kal kevesebb energiát fogyaszt, és 55%-kal kevesebb üvegházhatást okozó gázt bocsát ki, mint a hasonló területen működő versenytársai. A The Plus által felhasznált víz 90-95%-a újrahasznosítható, az épület tetejére pedig több mint 900 napelemet telepítettek.

 

 

A gyár túraútvonalak hálózatában áll, nevét – The Plus – keresztet formáló alakjáról kapta. A „+” jel négy ága más és más gyártási funkciót lát el, és egyben össze is kapcsolja azokat. A nagyközönség számára nyitott, látogatóközponttal rendelkező üzemben a hatalmas ablakok és a külső rámpák bejáratai is teljes rálátást engednek a gyártási folyamatokra.

 

 

A Vestre olyan mélyen hisz a fenntartható gyártás eszméiben, hogy a gyárat teljesen tudatosan tette átláthatóvá. „A The Plus, mintha egy nagy, szabadon nézhető kijelző volna, megnyitja látogatói előtt az egész gyártási rendszert. (…) Ahelyett, hogy tartanánk az ipari kémkedéstől, kifejezett célunk, hogy a világnak bemutassuk, és ezzel globálisan felgyorsítsuk a fenntartható gyártásra való átállás folyamatát” – magyarázza Bjarke Ingels a BIG tervezői attitűdjét.

 

 

A több mint designos The Plus nem egyszerűen csak a környezettudatos, hanem a hagyományos ipari sztereotípiákkal – magas betonfalak, szögesdrót, füst, vízszennyezés – szembemenő hozzáállása miatt is követendő példa: a gyár az elmúlt évben megháromszorozta bevételeit, és tette mindezt úgy, hogy közben a lehető legnagyobb mértékben sikerült csökkentenie környezeti lábnyomát. Az új, skandináv túraútvonal tehát adott, ideje rálépni.

 

 

Bjarke Ingels Group Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Frame

 

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bjarke Ingels fordított piramist tervezett

Bjarke Ingels fordított piramist tervezett

A BIG első lakóháza háromszög alapról indul a négyszögletű tető felé, és körbeveszi a medence.

Hamarosan átadják Ingels bordeaux-i épületét

Hamarosan átadják Ingels bordeaux-i épületét

Június végén átadják a Bjarke Ingels Group vezetésével tervezett új kultúrközpontot Bordeaux-ban.

Tízezren élhetnek a vízen lebegő városban

Tízezren élhetnek a vízen lebegő városban

Ellenáll a legsúlyosabb környezeti katasztrófáknak, vízen lebegő platformokra épül, és 2050-től nagyon nagy szükség lehet rá. Ez a BIG legújabb terve, az Oceanix City.

Nincs találat!

Hirdetés