Szelecsényi Balázs, csoportvezető építész könyvajánlója.

Mit olvassunk, ha szakmailag is inspiráló tartalomra vágyunk? Ebben adhat segítséget most induló Fülszöveg elnevezésű sorozatunk, amelyben a Hello Wood és építész barátaik által ajánlott könyveket vesszünk sorra – olyan figyelemre méltó, gondolatébresztő köteteket, albumokat mutatunk be, amelyek témájukban építészeknek és designereknek is érdekesek lehetnek vagy csak éppen nagyon aktuálisak.

Elsőként Szelecsényi Balázs, csoportvezető építész könyvajánlóját olvashatjátok a „BIG. Yes is More. An Archicomic on Architectural Evolution” című Taschen kötetről.

„A dán gyökerű építésziroda, Bjarke Ingels Group nem csak különleges építészeti nyelvezete és formakísérletei miatt érdekes. A projektek társadalmi üzenete, kreatív tartalma, és azok kommunikációja is forradalmasította az építészeti szakmát. A könyv megjelenésekor nagy hatást gyakorolt az építészeti közbeszédben, kinyitotta a lehetőségét annak, miképpen is lehet építészetről beszélni. Rendkívül szórakoztató könyv, képregény formájában mesél BIG kezdeti projektjeiről, sokszor betekintés nyújtva a kulisszák mögé. Mindenkinek ajánlom, akit érdekel a kortárs építészet és szeretne szórakozni is közben egy kicsit.” (Szelecsényi Balázs, csoportvezető építész)


Sajátos építési filozófia egyszerűen, tömören
Avagy a kötetről kicsit bővebben

A társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt értő Bjarke Ingels Group ötletes alkotása egy radikális építészeti manifesztum képregénybe ágyazva. Az úttörő cég a képregény formátumát arra használja, hogy egyszerű, de tömör megfogalmazásban hirdesse meg sajátos építési filozófiáját: az utópisztikus tervezés és a pragmatikus mindennapi igények közötti egyensúly megtalálására törekszik, hogy „az apró részletekről a NAGY képre helyezze a hangsúlyt”. A kiadvány egyben a BIG úttörő gyakorlatának első átfogó dokumentációja – ahol a módszert, a folyamatot, az eszközöket és a fogalmakat folyamatosan megkérdőjelezik és újrafogalmazzák. 

Vagy ahogy maga a csoport mondja: „Történetileg az építészetet két ellentétes véglet uralta: a filozófiából vagy miszticizmusból eredő, őrült ötletekkel teli avantgárd; és a jól szervezett vállalati tanácsadók, akik kiszámítható és unalmas, magas színvonalú dobozokat építenek. Az építészet látszólag megrögzött: naivan utópisztikus vagy félelmetesen pragmatikus. Úgy gondoljuk, hogy létezik egy harmadik út is e két ellentét között: egy pragmatikus utópisztikus építészet, amely praktikus célként társadalmilag, gazdaságilag és környezetvédelmi szempontból tökéletes helyeket hoz létre. A BIG-nél elkötelezetten fektetünk be a radikális és a valóság közötti átfedésbe.”


A „BIG. Yes is More. An Archicomic on Architectural Evolution” című kiadványt erre a linkre kattintva tudjátok megrendelni a Taschen oldalán.

 

Hello Wood | Web | Facebook | Instagram

 

 

Grafikai kreatív: Sztranyák Zsófia

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szavazz az Archdaily díj magyar jelöltjeire!

Szavazz az Archdaily díj magyar jelöltjeire!

Február 14-éig tart az első szakasz

A tér lélektana | Fülszöveg by Hello Wood

A tér lélektana | Fülszöveg by Hello Wood

Lengyel Luca, a Hello Wood építész gyakornokának könyvajánlója

A tó ívén | Hello Wood

A tó ívén | Hello Wood

„Hol tartószerkezetként, hol burkolatként, hol pedig zsalumintának használtuk kedvenc építőanyagunkat”

Hirdetés