Hirdetés

Így épül a világ legmagasabb faháza

A több mint 85 méter magas épületben szálloda, lakások és irodák lesznek.

Hirdetés

Pontosabban nem házról, hanem toronyról van szó, amely a norvégiai Brumunddalban épül, az ország legnagyobb tava, a Mjösa partján, róla kapta a nevét is: Mjösa-torony. A 18 emeletes tornyot csekély ökológiai lábnyomú és helyi faanyagokból építik. A rétegelt ragasztott fapanelek mellett rétegelt furnér és ragasztott fa tartók alkotják szerkezetét.

Az előregyártott komponenseket részben már a gyárban összeszerelik, majd a helyszínen megalkotják belőle az épület végleges formáját. Norvégiában hatalmas tradíciói vannak a fával való építkezésnek, ezt most a modern technológiával ötvözik, hogy jelentősen javítsanak a városok fenntarthatóságán.

A fenntartható forrásból származó faanyag könnyű, mégis erős, máskülönben nem nőne fel a 85,4 méter magas épületre váró kihívásokhoz. Noha a szilárdság/súly arány kiváló, a teherhordó szerkezet méretei így is jóval nagyobbak a szokottnál: a faoszlopok átlagosan 60x60 centiméteresek, ám a sarkoknál 60x150 centiméter a keresztmetszetük.  

A beruházás – amelyet egy magánbefektető, Arthur Buchardt finanszíroz, tervezőként pedig a Voll Arkitekter jegyez – az előregyártott elemeknek köszönhetően szélsebesen halad: nagyjából hetente egy szint készül el. Az első tíz emelet előregyártott fa elemekből áll, a merevítést rétegelt furnér adja, a felette lévő lakások födémei viszont betonból készülnek, mert annak a súlya elhanyagolhatóvá teszi az oldalirányú elcsúszást. Különlegesség, hogy a felvonó és a lépcsőház magja is rétegelt ragasztott fapanelből készül.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Építészek és túraegyesületi tagok menedékházak építésébe kezdtek Norvégia festői szépségű táján. 

Dániában a vízen is lehetsz kollégista

Dániában a vízen is lehetsz kollégista

Hajógyár helyett lebegő konténerek: a Bjarke Ingels Group kollégiumot tervez Koppenhágában.

Mint az egymásra hullott falevelek

Mint az egymásra hullott falevelek

A japán KIAS építészei megalkották a tökéletes erdei búvóhelyet.

Hirdetés