Hirdetés

Miért fontos az űr-tematikájú Legók valósághű elkészítése?

Közel egy évtizeddel az első Holdraszállás után, 1978-ban kezdett űr témájú játékokat gyártani a Lego, azóta rendszeresen megjelennek űrhajók, űrrakéták, űrsiklók, asztronauták, Holdbázisok a kínálatában. Ezek ráadásul egyre valósághűbbek, ami nem a véletlen műve – derül ki a Verge cikkéből.

Simon Kent, a Lego designere néhány kollégájával együtt nemrég látogatta meg a NASA-t, hogy összehasonlítsák a játékaikat valódi, jelenleg is működő űrhajókkal, Holdjárókkal, űrbázisokkal.

„Alapvető téma a vállalatnál a világűr, legyen az akár Lego City vagy egy kirakatmodell realisztikus mása – magyarázta Kent. – Ráadásul az űr egyformán érdekli a felnőtteket, gyerekeket is.” Nemrég az első Holdraszállást teljesítő Apollo 11 modellje készült el, de a kínálat igen széles, alienekkel, űrrendőrökkel, marsi telepesekkel.

Kent és csapata a valósághű játékok tervezésével foglalkozik, idén például olyanokon dolgoznak, amelyeket a NASA és a hasonló űrügynökségek a közeljövőben készülnek bevetni. Azért ezek a modellek nem egy-az-egyben másolatok, általában „beleteszünk valamilyen csavart, nem a múltra összpontosítunk, inkább próbálunk azt tanulmányozzuk, milyen eszközöket mutatnak majd be a következő években.”

Ezen kívül figyelembe veszik a sztorikat is, amelyeket a gyerekek hallhatnak a NASA-ról, az Európai Űrügynökségről vagy a SpaceX-ről.

Nemrég több NASA-létesítményt is bejártak, ahol meglepetésükre több olyan projektet is láttak, amit a távolabbi jövőben képzeltek el. De a terveik valósághűbbé formálása sem maradt el, például a Holdbázis korlátainak színét megváltoztatták a valódinak megfelelőre, és hasonló történt az „Űrrakéta és indítóállomás készlet” esetében is: miután megtudták, hogy a fehér festék felesleges pluszsúlyt okoz, a jármű festetlenségét mutató narancssárgára változtatták a színt.

Elkészítenek továbbá számos figurát – mérnököket, hivatalnokokat, tudósokat, edzőket –, jelezve, hogy egy űrmisszió sikeréért rengetegen dolgoznak. Ezek az apró változtatások edukációs funkciót is kölcsönöznek a készleteknek.

A valósághű ábrázolás ténylegesen inspiráló, legalábbis Kent a Johnson Űrközpontban megtudta, hogy sok ott dolgozó maga is játszott űrlegókkal gyerekként, és többek asztalán ott virított valamelyik szett.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan termel egy logó évi ötmillió dollárt egy városnak?

Hogyan termel egy logó évi ötmillió dollárt egy városnak?

Még a betűtípus írásjeleinél is felhasználták a város jellegzetes épületeit, helyszíneit.

Diploma előtt: középiskola és közösségi központ egy finn félszigeten

Diploma előtt: középiskola és közösségi központ egy finn félszigeten

Krajnyák N. Bence Finnországban, az Oului Egyetem építészképzésén dolgozott ki egy projektet, amely ugyan még nem diplomamunka, ám érett, publikálásra érdemes dolgozat. Lássuk hát a Lammassaari Középiskola és Közösségi Központ tervét!

Bjarke Ingels fordított piramist tervezett

Bjarke Ingels fordított piramist tervezett

A BIG első lakóháza háromszög alapról indul a négyszögletű tető felé, és körbeveszi a medence.

Hirdetés