Hirdetés

Miért fontos az űr-tematikájú Legók valósághű elkészítése?

Közel egy évtizeddel az első Holdraszállás után, 1978-ban kezdett űr témájú játékokat gyártani a Lego, azóta rendszeresen megjelennek űrhajók, űrrakéták, űrsiklók, asztronauták, Holdbázisok a kínálatában. Ezek ráadásul egyre valósághűbbek, ami nem a véletlen műve – derül ki a Verge cikkéből.

Simon Kent, a Lego designere néhány kollégájával együtt nemrég látogatta meg a NASA-t, hogy összehasonlítsák a játékaikat valódi, jelenleg is működő űrhajókkal, Holdjárókkal, űrbázisokkal.

„Alapvető téma a vállalatnál a világűr, legyen az akár Lego City vagy egy kirakatmodell realisztikus mása – magyarázta Kent. – Ráadásul az űr egyformán érdekli a felnőtteket, gyerekeket is.” Nemrég az első Holdraszállást teljesítő Apollo 11 modellje készült el, de a kínálat igen széles, alienekkel, űrrendőrökkel, marsi telepesekkel.

Kent és csapata a valósághű játékok tervezésével foglalkozik, idén például olyanokon dolgoznak, amelyeket a NASA és a hasonló űrügynökségek a közeljövőben készülnek bevetni. Azért ezek a modellek nem egy-az-egyben másolatok, általában „beleteszünk valamilyen csavart, nem a múltra összpontosítunk, inkább próbálunk azt tanulmányozzuk, milyen eszközöket mutatnak majd be a következő években.”

Ezen kívül figyelembe veszik a sztorikat is, amelyeket a gyerekek hallhatnak a NASA-ról, az Európai Űrügynökségről vagy a SpaceX-ről.

Nemrég több NASA-létesítményt is bejártak, ahol meglepetésükre több olyan projektet is láttak, amit a távolabbi jövőben képzeltek el. De a terveik valósághűbbé formálása sem maradt el, például a Holdbázis korlátainak színét megváltoztatták a valódinak megfelelőre, és hasonló történt az „Űrrakéta és indítóállomás készlet” esetében is: miután megtudták, hogy a fehér festék felesleges pluszsúlyt okoz, a jármű festetlenségét mutató narancssárgára változtatták a színt.

Elkészítenek továbbá számos figurát – mérnököket, hivatalnokokat, tudósokat, edzőket –, jelezve, hogy egy űrmisszió sikeréért rengetegen dolgoznak. Ezek az apró változtatások edukációs funkciót is kölcsönöznek a készleteknek.

A valósághű ábrázolás ténylegesen inspiráló, legalábbis Kent a Johnson Űrközpontban megtudta, hogy sok ott dolgozó maga is játszott űrlegókkal gyerekként, és többek asztalán ott virított valamelyik szett.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átmeneti testek egy marrákesi villában

Átmeneti testek egy marrákesi villában

Magyarlaki Bence különös teremtményei univerzális és érzéki módon mesélnek az emberi testről, intimitásról, építészet és szobrászat sajátos viszonyrendszeréről.

Rock and roll a padláson!

Rock and roll a padláson!

Egy előnytelen padlástér optimális átrendezésére mutatott be egy jó példát a lengyel Atelier Starzak Strebicki építésziroda.

Sörfőzdéből loft lakás Prágában

Sörfőzdéből loft lakás Prágában

A helységekbe belépve az embert valóban megcsapja az erjesztett sör illata.

Hirdetés