Hirdetés

Anders Ruhwald fekete installációja az eltörölt életeknek állít emléket. 

"Gyomorforgató, félelemkeltő, gusztustalan, találó, megragadó és méltó metafora" - csak néhány azok közül a jelzők közül, amelyekkel Anders Ruhwald láthatóan megosztó installációját jellemzik Detroitban. Az egyszerre félelmetes, ugyanakkor beszippantó épülettel  a dán művész azokra az életközösségekre emlékezik, amelyeket eltörölt a múlt. 
 

Fotó: Jerry Birchfield

Anders Ruhwald művész egy elhagyatott detroiti lakóépületet vásárolt meg 2014-ben és alakított át kiállítótérré: a Unit 1: 3583 Dubois nevet viselő tér múzeumként működik jelenleg, az épület történetének, és annál sokkal többnek állít emléket. A lakóház az 1910-es évek környékén épült, eredeti címe, a 3583 Dubois már nem létezik. Ez a változás bár látszólag jelentéktelennek tűnik napjainkban, Ruhwald szerint ezzel a ház létezésének egy szeletét törölték el, és így az emlékezetet is veszélyeztetik.

"Az installáció az anyaghasználat és a forma révén hozzájárul a történelem újraéléséhez, a jelen megelevenítéséhez és kitekintést nyújt a jövőbe is. A címváltoztatás kihangsúlyozza a hely történetének és ezzel a valaha ott élőknek az elvesztését is" - mondja Ruhwald és figyelmeztet arra, hogy Detroitban és a világ egyéb városaiban is sok elhagyott épület vár újraélesztésre, vagy éppen az eltörlés áldozatává válnak.

A 650 négyzetméteres épület alapos átdolgozáson esett át. Számos folyosót és nyolc szobát transzformáltak sötét, ablak nélküli terekké, melyeket Ruhwald absztrakt kerámia szobrai díszítenek.  Az egyébként is melankolikus és ijesztő hangulatra Ruhwald még rá is játszik a térbeli észleléssel való manipulálás révén, például új szobát hozott létre a szobában.

Ha rákeresel a Google-ban az épületre, akkor látni fogod, hogy most rétek veszik körül, de korábban olyan lakások sorakoztak itt, amelyeket mostanra már mind lebontottak és mind elfelejtettek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Újjáépítik a New York leégett történelmi épületét

Újjáépítik a New York leégett történelmi épületét

A város kéz a kézben dolgozik a chinatowni közösséggel, és új ötleteket is várnak a terület jövőjével kapcsolatban.

A világ legfenntarthatóbb bútorgyára Bjarke Ingelstől

A világ legfenntarthatóbb bútorgyára Bjarke Ingelstől

The Plus néven áll majd a norvég erdőben.

Hirdetés