A MAPEI referenciaépületek világversenyén diadalmaskodott.

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő korszerűsítési projektje díjat nyert a MAPEI referenciaépületek világversenyén. A felújítás keretében restaurálásra és áttelepítésre került két nagyméretű védett mozaik alkotás. Ilyen méretű üvegmozaik alkotás bontása, restaurálása és áttelepítése ezidáig még nem történt Magyarországon.

A Barcsay-mozaik az új helyén, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő uszodaterében

A MAPEI Csoport leányvállalatai között 18. alkalommal megrendezésre került Reference Grand Prix versenyre 459 kiemelkedő referencia pályázat érkezett be a világ minden tájáról.

A múlt héten Bolognában rendezett eredményhirdetésen a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő felújítása hidegburkolás projektek kategóriában került a legjobbak közé. 

A beruházás közbeszerzés keretében a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. beruházásában és a Kalotherm Zrt. generálkivitelezésében valósult meg. A több ezer négyzetméternyi hidegburkolati munkálatot az AG Total Solution Kft. végezte.Megújultak és új burkolatot kaptak a medencék és medenceterek, valamint több helyre, medencékbe, falakra, gőzfürdőkbe, gőzkabinba és wellness terekbe üvegmozaik burkolat került. A munkálatok legkülönlegesebb eleme a Barcsay mozaik áttelepítése volt.

A Barcsay mozaik

A két elemből álló nagyméretű mozaik 1976 óta díszítette a lebontásra váró Újpesti Uszodát. Mivel a Barcsay mozaik védett alkotás, bontása és elszállítása gondos tervezést és nagy körültekintést igényelt. Az áttelepítést a Filó és Társa Kft. végezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatala által jóváhagyott restaurátori tervek alapján. A restaurálási munkálatokat Filó Mihály (Magyarország Mesterek Mestere 2015.) irányította.

Filó Mihály munka közben

A bontást követően tisztításra kerültek az üvegmozaik szemek, pótolták a hiányzó darabokat végül újra összeépítésre került a teljes alkotás. A restaurálási szakasz mintegy hét hónapig tartott. A Barcsay-mozaik ma az új helyén, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő uszodaterében csodálható meg.

„Ez egy nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő teljesítény, ami nagyon magas szintű szakmai tudást igényel minden szereplő részéről. Nagyon büszke vagyok, hogy hozzájárulhattunk e műalkotás megmentéséhez” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdővel részletesen foglalkoztunk az OCTOGON 152-es (2019/4-es) lapszámában.

Forrás: Sajtóközlemény


A beruházás adatai

  • Referencia: Csillaghegy Árpád Forrásfürdő
  • Helyszín: Budapest
  • Kivitelezés éve: 2018
  • Beruházó: Budapesti Gyógyfürdő és Hévízei Zrt.
  • Generálkivitelező: Kalotherm Zrt.
  • Építész: Ybl Tervező Kft.
  • Hidegburkolati kivitelező: AG Total Solutinos Kft., Filó és Társa Kft.
  • Mapei partnerkereskedő: AG Total Solutions Kft., Filó és Társa Kft.Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Év háza 2022

Év háza 2022

Május 16-ig nyújthatók be a pályázatok.

A fény mestere 2021

A fény mestere 2021

Kiderült, ki nyerte A fény mestere – Master of light 2021 nívódíjat

Hirdetés