Az egyik legújabb zöldépület-minősítési rendszerről ír Vértesy Mónika épületminősítési tanácsadó a TSPC oldalán.

Vértesy Mónika épületminősítési tanácsadó

A WELL Building Standard az egyik legújabb zöldépület-minősítési rendszerként azt hivatott szolgálni, hogy az adott épületben a lehető legkomfortosabban, legegészségesebb és legbiztonságosabb körülmények között dolgozhassunk, élhessünk – írja a TSPC iroda oldalán a tanácsadó, akinek a cikkét röviden összefoglaljuk lentebb.

A minősítés kötelező és szabadon választható követelményekkel dolgozik, amelyek teljesítéséről a projektcsapat dönt a célként kitűzött minősítési fokozat, a megvalósíthatóság és a hasznosság alapján (GAP analízis). A pontszámtáblán, vagyis a scorecard-on rögzített célokat szem előtt tartják, mind a tervezés, mind pedig a kivitelezés és üzemeltetés során.

Jelenleg itthon tíz WELL előminősített, és 13 regisztrált projekt közül többnél is már csak a helyszíni vizsgálat van hátra, vagyis bármikor itt lehetnek az első fecskék.

Rugalmasabb követelmények, alacsonyabb ár

A WELL Building Standard többéves kutatómunka után 2014-ben indult az USA-ból. Az International WELL Building Institute által kifejlesztett minősítési rendszernél már a második generáció fut: a WELL v2 a korábbinál rugalmasabb lehetőségeket kínál a minősítések megszerzésére. A régebbi v1 verzió még tartalmazott ellentmondásokat és kiforratlan pontokat, és azért is volt szükség a reformra, mert kevés projekt tudott megfelelni a túl szigorú követelményeknek. A rengeteg változtatás közül az egyik legfontosabb, hogy a beltéri levegőminőségi határértékeket a kültéri levegő szennyezettségének függvényében határozzák meg az újítás óta.

A kezdetekhez képest az ár is jelentősen csökkent, maga a minősítési díj azonban így is jóval magasabb (nagyságrendileg 11,5 M Ft egy 25 000 m2 bruttó összterületű projektre), mint a LEED minősítés díja egy ugyanakkora épületre (6,5 M Ft).

 Minősítési szintek

Helyszíni vizsgálattal a megvalósulás szolgálatában

A WELL minősítés díjának része a helyszíni vizsgálat is, ami az egész folyamat egyik legfontosabb eleme. A WELL Building Standard-nél számos követelmény teljesítéséhez kellenek előzetes tervezői, kivitelezői és tulajdonosi nyilatkozatok, más fontos követelményt (pl. vízminőség, levegőminőség, hőkomfort, akusztika) viszont ezen felül egy független helyszíni ellenőr, a Performance Agent helyszíni és laboratóriumi mérésekkel ellenőriz. Így garantált, hogy a megfelelő víz és levegőminőség, a hőkomfort és az akusztikai paraméterek valóban teljesüljenek.

Előzetes mérések… hogy ne érjen minket meglepetés!

A WELL rávilágít arra, hogy különösképpen meglévő épületek átalakításakor érdemes már a projekt koncepcionális fázisában megvizsgálni az adott helyszínen a vezetékes ivóvizet, és ha szükség van bármilyen vízszűrési vagy tisztítási technológiára, akkor annak gépészeti- és alapterület igényére is időben felkészülni.

A hivatalos helyszíni vizsgálat előtt, de már az építkezés szennyezéssel járó munkarészei után ajánlott levegőminőséget is mérni: különös tekintettel a szállópor-tartalomra, és a szerves illékony vegyületek (VOC) koncentrációjára, amire nagyon szigorú határértékek vonatkoznak. A VOC-mentességet azzal is elősegítjük, hogy ahol csak lehet, alacsony vagy nulla VOC kipárolgású anyagokat tervezünk be, erre is vonatkozik külön követelmény és a gyártók is egyre nagyobb számban vannak felkészülve erre a kihívásra.

Well témakörök

Dinamikus változások

Csakúgy, mint más sztenderdek, a WELL is folyamatos változásban, fejlődésben van. Negyedévente adnak ki frissítéseket, agendákat.

Szlogenjét tekintve pár éve még „csak” a komfort és egészég nagykövete volt, ugyanakkor a kezdetektől foglalkozik olyan – a pandémia hatására felértékelődött – követelményekkel, mint a professzionális és káros anyagoktól mentes takarítási protokoll, az UV-s légkezelés vagy az alkalmazottak influenza elleni védőoltásának biztosítása.

Mára számos olyan új megoldással álltak elő, melyek a biztonságot hivatottak szolgálni:

  • érintésmentes megoldások a mosdóhasználat során,
  • távolságtartás biztosíthatósága,
  • vészhelyzeti forgatókönyv készítése stb.


Mi az a WELL Health-Safety Rating?

A covid járvány berobbanása után, 2020 elején megszületett a WELL minősítés kistestvére, ami az épületek biztonságos újranyitását és üzemeltetését (lásd előző pontban felsoroltak) és/vagy a megfelelő otthoni munkavégzés körülményeit célozza, valamint egyes menedzsment szempontokat próbál érvényre juttatni, mint amilyen például az üzletmenet folytonosságának előretervezése. A Health-Safety Rating – ahol a díj nagyjából a tizede a teljes minősítés díjának – legalább egy nagyságrenddel megnövelte a WELL családba így-vagy úgy, de beletartozó projektek számát: nemzetközi szinten nagyságrendileg 10 000 projektnél járunk most.

LEED és WELL közös témakörök, átjárhatóság

A LEED minősítés leginkább a környezet védelmére, a fenntartható megoldásokra, az alacsony energiafelhasználásra és az okos üzemeltetésre összpontosít, vannak azonban olyan követelmények, amelyekre mindkét minősítés kiterjed. Nagyjából az összes megszerezhető LEED kredit 30 százaléka elfogadtatható WELL kreditnek is, ez a mindenkori aktuális „well-crosswalks” nevű dokumentumban van rögzítve. Ilyen közös témakörök a levegőminőség, a hőkomfort, az akusztika, a benapozottság és mesterséges világítás, az aktív munkába járás elősegítése és a városias elhelyezkedés előnyben részesítése, a szép kilátás, a megfelelő árnyékolás, a kapcsolódás a külső terekhez, a veszélyes anyagok mellőzése.

Az eredeti cikkben – amelyet itt olvashatsz el teljes egészében – szó esik még a Core előminősítésről, a WELL épület és WELL munkáltató közti különbségről, és arról is, hogy lehet-e egy iskola vagy épp bevásárlóközpont is WELL?

(Fejléckép: Harry Shelton / Unsplash, illusztráció)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tavaszra a Tiszavirág Uszoda is kizöldült

Tavaszra a Tiszavirág Uszoda is kizöldült

Kizöldellt a növényzet Szeged új sportuszodája körül.

A Varso Place elnyerte a WELL új egészségbiztonsági minősítését

A Varso Place elnyerte a WELL új egészségbiztonsági minősítését

Ez a minősítés már a koronavírus előidézte helyzetre is reagál.

Kastély a Galga mentén

Kastély a Galga mentén

A Turai Kastély rekonstrukciója.

Hirdetés