Hirdetés

A TSPC letisztult tervét és érzékeny megközelítését díjazták az új krematórium épületére kiírt pályázaton.

Hirdetés

A landart eszközeivel megfogalmazott urnasétány, a végső búcsút szimbolizáló, lebegő épület és a fények transzcendenciát szimbolizáló kifinomult játéka: ezek voltak azok az építészeti megoldások, amelyekért a bécsi krematórium új épületének tervpályázatán a TSPC Csoport szakemberei az osztrák Who Cares?! tervezőirodával közös pályázatukon különdíjat nyertek.

A pályázat kiírására azért került sor, mert a Bécsben található temető meglévő tereit szerették volna bővíteni egy új épületrésszel, megnőtt ugyanis az igény a közönség előtt zajló tűzbebocsátási ceremóniára. Az eredeti épület a most tervezett új szárnnyal teljesedik majd ki: a pályázatban a korábbi és a most tervezett épületrész egységét kellett megtalálni, illetve az új épületrészt úgy megtervezni, hogy az mind funkciójában, mind szimbolikájában megfeleljen a modern kor elvárásainak. 

Az épület homlokzata - Fotó: www.tspc.hu

A TSPC szakemberei és a pályázatban partner osztrák tervezőiroda, a Who Cares?! egy szikár, egyszerű vonalvezetésű épületet terveztek a zöld dombra: pályázatuk a Fűdombon nyugvó sírkő címmel nyert különdíjat és pénzjutalmat.

Farkas Péter, a TSPC nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, nagyon büszkék az eredményre, hiszen egy nagyon érzékeny témában, igen erős nemzetközi mezőnyben, jó hangulatú, magas színvonalú nemzetközi partneri együttműködés eredményeként kaptak most különdíjat.

A koncepció szerint az épület két fontos, de különböző teret alkot a búcsúzóknak: az úgynevezett „gondolatok terét” és a „távozó lelkek” terét. A „gondolatok tere” építészeti megoldásaival tömör belső világot képez, az élet és a halál közötti könyörtelen, átmenet nélküliségét szimbolizálja – itt a gyászoló figyelme befelé irányul, hiszen ez a felkészülés tere, ahol a búcsúzó megélheti a pillanat súlyát és fájdalmát. A „távozó lelkek terében” a végső elbocsátás pillanatait ezzel szemben a lebegés és a transzparencia érzékeltetésének építészeti megoldásai segítik. Az eltávozás megélését hatalmas üvegfal szimbolikája emeli: az épület üvegfelülete átmenetes megoldással egy pontig teljesen visszatükrözi a környezetét, a krematóriumot körülölelő természeti tájat.

A TSPC terve erős építészeti üzenet: az élet megemelt pillanatában, a szerettünktől való búcsúzáskor ne egy válaszokat adó épület legyen a búcsú tere, sokkal inkább olyan, amely utakat mutat: zártságával és nyitottságával, fényeivel, természetközeliségével, tükröződéseivel végigkísér minket a búcsúzás fázisain.

Az urnasétány - Fotó: www.tspc.hu

Dr. Dienes Szabolcs, a TSPC projektvezető építésze kiemelte, hogy olyan épületet létrehozására törekedtek, amelyben mindenki megtalálja a kérdéseit és válaszait, függetlenül attól, hogy a halálra egy átmenet nélküli elmúlásként, lassú alakváltásként vagy a természethez való visszatérésként gondol. A terv végigkíséri a felkészülést, a találkozást és az elbocsátás nehéz pillanatait is, egyszerűen, de érzékeny szimbolikával.

A projekt egyik látványos eleme az úgynevezett urnasétány: a tervezők az alsó szintet fűrézsűvel takarták, melyben a régi urnakert építészeti gesztusát, a landart eszközeivel képzett urnasétányt helyezték el.

Forrás: TSPC


Stáblista

  • TSPC: Farkas Péter, Dienes Szabolcs DLA, Bóta Andrea
  • Who Cares?!: Robin Skala, Johann Szebeni, Marcel Steinbacher



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az üveg radikálisan megváltoztatta az építészetet

Az üveg radikálisan megváltoztatta az építészetet

De vajon mekkora szerepe lesz a jövő városaiban?

Íme a Laurel Budapest étterem, ami Év Lakberendező Teamje díjat ért!
  • 2020-03-12 09:00
  • Deco

Íme a Laurel Budapest étterem, ami Év Lakberendező Teamje díjat ért!

Az elismerést a Z.ESTILO stúdió nyerte el a Laurel Budapest étterem belsőépítészetével.

Megvannak a Golden Cubes díj győztesei

Megvannak a Golden Cubes díj győztesei

A díjjal azokat jutalmazták, akik kiemelkedő teljesítménnyel járulnak hozzá ahhoz, hogy a fiatalok az épített környezetet értő és óvó felnőttekké váljanak.

Hirdetés