És még díjat is nyert a magyar design stúdió.

Magyarország egyik legkiemelkedőbb formatervező csapata másodszor nyerte el a szakma legtekintélyesebb elismerését a logisztikai műveletek gyorsítását – és biztonságát – szolgáló AX System irányítórendszerrel. A Flying Objects designstudió tervét 9500 induló közül választotta ki 98 szakember és jutalmazta iF design díjjal. Az elbíráláskor vizsgálták, hogy mennyire innovatív a termék, milyen a formai megjelenése, illetve azt, hogyan segíti a funkció a felhasználót. 

A Safety Logistics Kft. ötlete alapján megalkotott magyar innováció egy mesterséges intelligencia által irányított rendszer, amely biztonságosabbá és zökkenőmentessé teszi a közlekedést a raktárakban és logisztikai központokban. Az AX System képes detektálni két mozgó objektumot, kiszámítja mozgásukat, majd fény- és hangjelzéseket ad, amelynek köszönhetően nem kell veszélyes kereszteződésekben feleslegesen lassítaniuk vagy megállniuk, felgyorsítva ezzel az árumozgatás folyamatát. A mesterséges intelligencia tanulmányozza a közlekedési szituációkat, ami a későbbiekben segítheti a működés optimalizálását. 

A munkahelyi balesetek száma – a vállalatok igyekezete ellenére – az egész világon folyamatosan nő. Európában évente csaknem hárommillió ember szenved így valamilyen sérülést, amiből több mint félmilliót okoznak járművek, ebből pedig több ezer súlyos kimenetelű vagy halálos.   

Az irányító rendszer jelentősen csökkenti az egyik legveszélyesebb munkahelyi baleset típus kockázatát. A raktársorok között közlekedő targoncák eddig jellemzően tükröket és mozgásérzékelőket használtak a biztonság növelése érdekében.

A Flying Objects formaterve a funkciót és a felhasználás területét veszi elsődlegesen figyelembe. Az egyszerű, indusztriális design elrejti az elektronikát és nélkülöz minden öncélúságot. A kompaktsága miatt könnyen javítható, az anyagválasztás pedig biztosítja az ütésállóságot, tartósságot. Univerzális csatlakozóinak köszönhetően egyszerűen felszerelhető a veszélyes útelágazások fölé. 

Az iF Design Award 1954-es megalakulása óta segíti a design szektor és az ipar egymásra találását. Nagy szerepe van abban is, hogy a formatervezés fontosságát megmutassa szélesebb közönségnek is. A hannoveri vásár részeként indult, ma már több mint 70 ország designerei vesznek rajta részt a kis stúdióktól a csúcsvállalatokig. Az elbíráláskor azt vizsgálták, hogy mennyire innovatív a termék, milyen a formai megjelenése, illetve azt, hogyan segíti a funkció a felhasználót. A szigorú szempontrendszerben teljesített kiválóan a design stúdió formaterve. 

A Flying Objects stúdiót 2013-ban alapította Húnfalvi András és Laufer Ferenc. Azóta a két legjelentősebb nemzetközi megmérettetésen, az iF-en és a Red Dot Design Awardson rendszeresen nyernek díjakat, például a Hand-in-Scan kézhigiéniai szkennerrel. 

Az elismerést hétfőn veszik át egy online díjátadó keretében.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kiabálás helyett kognitív fejlesztés | Red Dot-díjas a Nort Complex

Kiabálás helyett kognitív fejlesztés | Red Dot-díjas a Nort Complex

Magyar tervezésű és fejlesztésű okos edzőrendszer a világ legnagyobb design díjának abszolút győztesei között.

Új esztétika a cserépkályhák többszázéves hagyományában

Új esztétika a cserépkályhák többszázéves hagyományában

Laufer Ferenc, a Flying Objects társalapítója cserépkályha-tervezésbe kezdett.

AI rendszerrel ment életeket a Flying Objects

AI rendszerrel ment életeket a Flying Objects

És még díjat is nyert a magyar design stúdió.

Hirdetés