Hirdetés

 

Csupán három éven belül másodjára nyerte el a fiatal magyar design stúdió, a Flying Objects a legrangosabb nemzetközi design díjnak számító Red Dot Awardot Design Concept kategóriában. 

Csupán három éven belül másodjára nyerte el a fiatal magyar design stúdió, a Flying Objects a legrangosabb nemzetközi design díjnak számító Red Dot Awardot Design Concept kategóriában. Az elismerést a Frendhez, egy összecsukható talicskához készült formatervükkel érdemelték ki. Ez a rövid időn belüli ismételt díjazás a Red Dot Európát és Amerikát felölelő figyelemreméltó design stúdiók toplistáján a tizenegyedik helyet jelenti. 

Az első Red Dot díját 2015-ben kapta a Hand-in-Scan nevű orvostechnológiai eszköz designjával az akkor mindössze három éves Flying Objects. Különösen sikeres évet tudhatnak maguknak, hiszen idén tavasszal már elnyertek egy szintén nemzetközileg nívós díjat, az iF Design Awardot, amit a DualScope magyar fejlesztésű, új generációs sztetoszkóp formatervéért kaptak.

A mostani díj mellé egy extra elismerést is bezsebeltek. A Red Dot minden évben rangsorolja a legjobb 15 design céget és tervezőt az elmúlt öt év teljesítményét figyelembe véve, ezen a listán lett a 11. idén a Flying Objects az amerikai-európai régióban, ami igen nagy szó egy ilyen fiatal design stúdió életében.Barátságos talicska urbánus kertészeknek

A mostani díjnyertes formaterv a Frend, egy összecsukható talicska, amit az osztrák ötletgazdával, Michael Reitingerrel karöltve fejlesztettek 2017 tavaszától kezdve.
Ahogy egyre több tanulmány hangsúlyozza a jó levegőn eltöltött idő élettani fontosságát, úgy egyre több városi emberben fogalmazódik meg az igény a természetközeliségre, így találva meg az egyensúlyt az irodában eltöltött hétköznapok és a szabadidő közt. Trendi a városi dzsungel, egyre többen gondoznak növényeket, termesztenek saját zöldséget és gyümölcsöt pár négyzetméternyi teraszon vagy közös hátsókertben, sokan pedig újra felfedezik a hétvégi telekre járás műfaját. Az alapötlet egy olyan talicska megalkotása volt, ami nem foglal sok helyet, ezért könnyen tárolható és szállítható, egyszerű megoldást jelentve azon városlakók számára, akik a hétvégi telken vagy kiskertben használják, gyakran pakolják és olykor szállítják is azt. Hazánkban is mélyen gyökerező hagyománya van a hétvégi “telkezésnek”, sokaknak ismerős lehet a fészerben egymás hegyén hátán éppen csak elférő kerti szerszámok látványa, ahol egy nagyobb eszköz már csak bajosan fér el. Erre a problémára született válaszként a Frend, ami egy olyan talicska, ami könnyen és gyorsan összecsukható, kereke leszedhető, és kis helyen is elfér.A talicska négy oldalát kis biztosító bilincsek tartják össze, ezeket kiakasztva könnyedén egymásra hajthatóak az elemek, amiket erős mágnes rögzít egymáshoz. A kerék gyorsan levehető, hogy még kevesebb helyet foglaljon az összezárt állapotú talicska. Amellett, hogy helytakarékos, a Frend ultrakönnyű alumíniumból készül, és olyan apró, de okos részletekkel rendelkezik, mint a fogantyúkon található lyukak, hogy egyszerűen felakasztható legyen a garázs vagy a fészer falára. Teljes egészében olyan magas minőségű elemekből áll, amik könnyen javíthatóak és pótolhatóak. A Frend a tudatos felhasználókat célozza meg, akik a fenntartható, kifinomultan egyszerű tárgyakat keresik a mindennapokban.
Az egyszerűség, fenntarthatóság és a praktikum ma már (szinte) alapkövetelmény egy használati tárgy kapcsán háttérbe szorítva az önmagáért való designt. Az díjnyertes talicska kitűnő példája a sallangmentes tárgy fogalmának, ami nem esztétizálással szeretne kitűnni, hanem átgondoltságával és egyszerűségével vált ki tetszést. Húnfalvi András, a Flying Objects egyik alapítója így nyilatkozik a Frend tervezési hátteréről. “Tervezőkként nagyon fontos, hogy állandóan frissek legyünk, mert így tudjuk a maximumot nyújtani az ügyfeleink számára. Sokszor dolgozunk bonyolult, orvoselektronikai fejlesztésekkel, amik egészen más féle tervezési hozzállást igényelnek, mint egy egyszerűségében szerethető használati tárgy és tudatosan ügyelünk arra, hogy ne váljunk szakbarbárokká. Ez a játékosság nagyon sokat segít a mindennapokban és hogy tudjunk újat mondani”A tervezési és fejlesztési folyamat majd egy évet ölelt fel, a kezdeti skiccektől kezdve kartonpapírból hajtogatva találták ki a megfelelő összecsukási módot, majd ebből egy deszkamodell is készült. A formaterv véglegesítése után egy osztrák cég vette át a végleges prototípus gyártását a Flying Objects tervezőivel végig konzultálva. A Frend jelenleg gyártási fázisban van, illetve az osztrák tulajdonos a piacra lépést készíti elő, így hamarosan akár a szomszéd kertjében is találkozhatunk vele. Butik stúdió, projektre szabott tervezéssel

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Red Dot Best of the Best díját kapta Horváth Zsuzsanna Illan lámpája

A Red Dot Best of the Best díját kapta Horváth Zsuzsanna Illan lámpája

Szintén Red Dot Termékdizájn 2021 díjas a NaBi Solo szenzor, a 878Co grafénból készült, okos vitorlásruhája és a Terrán napelemes tetőcserepe.

Design 2020: Farkas Anna Red Dot nagydíjas Anaptára

Design 2020: Farkas Anna Red Dot nagydíjas Anaptára

Farkas Anna a Best of the Best-díj után, októberben a Grand Prix-díjat is megnyerte Anaptárával a design világ egyik legrangosabb versenyében.

Kórházi fertőzések ellen küzdő magyar fejlesztés kapott Red Dot díjat

Kórházi fertőzések ellen küzdő magyar fejlesztés kapott Red Dot díjat

A HandInScan a 2015-ös Red Dot Award: Design Concept díj után a Brands & Communication Design díját is besöpörte.

Hirdetés