A munka az univerzumról megszerzett tudásunk alapjait lefektető női tudósok előtt tiszteleg.

A 2015-ben Red Dot díjjal kitüntettet különleges körnaptárhoz kapcsolódó doktori kutatásból született meg Farkas Anna könyve – Anaptár, művészet és tudomány metszéspontja címmel –, amely elnyerte a világ egyik legrangosabb dizájn elismerését, a Red Dot: Best of the Best díjat, Brands & Communication kategóriában.

A Red Dot: Best of the Best a legkiemelkedőbb design védjegye, amelyet világszerte elismernek. A több mint 65 éve alapított díjra ebben a kategóriában 50 országból 6992 projektet neveztek, és 2020-ban a Red Dot: Best of the Best elismerést a márkák és projektek mindössze nyolc ezrelékének ítélték oda

A Magyar Képművészeti Egyetem Doktori Iskolájának készített disszertáció, a rendkívül magas színvonalú grafikai tervezésével, kreativitásával és kivitelezésével nyerte el a 24 tagú nemzetközi zsűri elismerését. Ez a különleges cím egyben jelölést is biztosít a lehető legnagyobb díjra, a Red Dot: Grand Prix-ra.

A nyertes doktori (DLA) disszertáció az Anaptárhoz kapcsolódó kutatásokból, és a tárgy-sorozat elkészítése során szerzett tapasztalatokból indult ki.

Az adatvizualizáció és a mintázatfelismerés feltérképezése kapcsán a cél további tudományos és művészeti összefüggések feltárása volt.

Az egyedülálló kiadvány különböző borítóin megjelenő, kézzel hímzett adatábrázolásokról – amelyek a nappalok és éjszakák hosszát mutatják meg a 47. szélességi körön – Farkas Anna elmondta: „Fontos volt számomra, hogy olyan szokatlan és egyedi látásmóddal közelítsem meg a címoldal megtervezését és elkészítését, amely méltó lehet a disszertációmban említett csillagásznők örökségéhez – ezzel tisztelegve az univerzumról megszerzett tudásunk alapjait lefektető női tudósok előtt és emléket állítva Cecilia Payne különleges munkásságának.”

Farkas Annának nem ez volt az első komoly díja idén: februárban a „tipográfia Oscar-díjának” tartott amerikai TDC elismerését kapta megLipcsei Könyvvásár magyar pavilonjának arculatával – amelyet férjével és alkotótársával, Batisz Miklóssal közösen jegyez –, és az egy. magazinnak tervezett animált logóval.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Miklósi Ádám szánkója best of the best Red Dot-díjat ért

Miklósi Ádám szánkója best of the best Red Dot-díjat ért

A Slē szánkó a skandináv bútorok letisztultságát idézi meg, kényelmes, biztonságos és gyors.

Red Dot-díj a Budapest Giftbooknak

Red Dot-díj a Budapest Giftbooknak

A budapesti hangulatokat bemutató lapozgatós könyvért járt az elismerés.

Red Dot díjat kapott a Studio Nur menükártyája

Red Dot díjat kapott a Studio Nur menükártyája

A Michelin-csillagos Costesnek tervezett kártyapakli alapú menüt díjazták.

Hirdetés