A HandInScan a 2015-ös Red Dot Award: Design Concept díj után a Brands & Communication Design díját is besöpörte.

Ismét Red Dot díjat kapott a kórházi fertőzések ellen küzdő magyar fejlesztésű ​Semmelweis Scanner​. A HandInScan kézfertőtlenítést támogató terméke már 2015-ben elhozhatta a világ egyik legjelentősebb formatervezési elismerésének számító Red Dot Award: Design Concept díját, majd öt évvel később a helyes fertőtlenítési rutin kialakítását szolgáló motivációs keretrendszer és új vizuális dizájn söpörte be a Red Dot Award: Brands & Communication Design díját. Az egészségtechnológiai innováció sikerét biztosító felhasználói felület teljes újragondolása a ​Supercharge magyar digitális innovációs ügynökség munkája​. ​Az ​Interface & User Experience Design kategóriában győztes koncepciójuk most közel ​7000 nemzetközi jelentkezésből került be a díjazottak közé, miután idén már a rangos ​iF Design Awards Gold minősítését is elnyerte.

A Supercharge díjnyertes dizájn csapata: T. Kocsis Sára, Lukács Bence, Somogyi Erika, Sándor Ádám és Fónagy Balázs

A világszerte több mint 20 országban alkalmazott magyar szkenner sikerrel veszi fel a harcot a kórházi fertőzések ellen, melyeket sokszor az egészségügyi dolgozók hiányos kézhigiénéje okoz. Ezek az alapvetően kiküszöbölhető fertőzések már a koronavírus-járvány előtt is évi 4,1 millió embert érintettek, gyakran több mint évi 135 000 áldozatot követelve. 2020 elején a vírus elleni védőfelszerelések és óvintézkedések mellett a megfelelő kézfertőtlenítés jelentősége soha nem látott mértékben felértékelődött, hozzájárulva ahhoz, hogy mára a HandInScan berendezése a kórházi és egyéb orvosi, tanintézményi környezeten túl gyakorlatilag az élet bármely területén hasznosnak bizonyulhat.

Az UV-fénnyel működő Semmelweis Scanner alapvető funkciója a kórházi dolgozók kézhigiénéjének számszerű mérése, illetve digitális képalkotási technológia segítségével az erről adott folyamatos, azonnali visszajelzés. Az eszköz elsődleges célja azonban nem a szüntelen ellenőrzés, hanem egy stabil, helyes kézfertőtlenítési szokásrendszer kialakítása: a tervezők pontosan arra törekedtek, hogy a megfelelő tanulási folyamat után az egészségügyi dolgozókat már egyáltalán ne kelljen ellenőrizni.

A Supercharge csapata arra kereste a választ, hogy ​a szkenner digitális kijelzőjén keresztül hogyan lehetséges a kézfertőtlenítést a kötelező protokollból egy izgalmasabb élménnyé változtatni.

​Ennek fényében az új megoldásban mind az érzelmekre ható, azaz emocionális design, mind a játékos élmény, a gamifikáció kiemelt szerepet kapott. Az újragondolt felhasználói élmény egy kifejezetten szórakoztató, edukatív utazásra emlékeztet, ahol felhasználóként még egy különleges idegenvezetőt is kapunk társaságnak. Szintén a Supercharge designereinek tollából született meg a HandInScan kabalaállata, Dr. Hermelin Henrik, aki a narratíva főszereplőjeként folyamatos, személyre szabott tippekkel segíti a kórházi dolgozókat a helyes mozdulatsor elsajátításában.

A hermelin letisztult formavilága és világos tónusai jól illeszkednek az orvosi környezethez, a figura közvetlen modora és vidám hangvétele mégis könnyedén kiemeli őt a merev kórházi közegből. Dr. Hermelin „személyisége” a felhasználói felület egyéb elemeiben is jól tetten érhető: a színek, a formavilág, de még a választott betűtípus is egyaránt derűsen, könnyedén, de mindvégig teljesen hiteles módon kommunikálnak a kézhigiéné fontosságáról. ​Az új dizájn kulcsmotívuma ugyanis maga a dolgozói motiváció: ahelyett, hogy a felhasználók tehernek éreznék és gyorsan letudnák a fertőtlenítést, fontos, hogy minél alaposabban végezzék el és motiváltak legyenek a megfelelő mozdulatsorok rutinszerű elsajátítására.

A gamifikáció elveire építve a felhasználók ügyes kézmozdulataikat úgynevezett Semmelweis pontokra válthatják. Azon túl, hogy a pontrendszer – és így a különböző osztályok közötti barátságos versengés – tovább emeli a szkenner használata közben észlelt felhasználói élményt, a pontok segítségével a HandInScan analitikai felülete az arra kijelölt kórházi munkatársaknak statisztikák követésére is lehetőséget biztosít.

A Red Dot Award éves díjátadó gálája a járványhelyzet miatt idén elmarad, a nyertes projektek a Red Dot honlapján lesznek megtekinthetők október 23-ától.

A ​Supercharge​ magyar innovációs ügynökség digitális megoldások tervezésével és fejlesztésével foglalkozik. A céget a Financial Times és a Deloitte egyaránt a leggyorsabban növekvő európai vállalatok közé sorolta. Budapesti székhelye mellett a Supercharge Londonban és Amszterdamban nyitott irodát.

Projekt résztvevői:
Vizuális és karakter design: Somogyi Erika, Supercharge
User experience design: Lukács Bence, Kocsis T. Sára, Hoffer Ákos, Supercharge Art direction: Sándor Ádám, Supercharge
Digitális stratégiai tanácsadó: Fónagy Balázs, Supercharge
Projektmenedzser: Lipécz Emese, Supercharge
Megbízó: Sándor Judit, Csóka Benjámin,​ ​HandInScan
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A csapatmunka hozott Red Dot díjat a festmény-csomagolásnak

A csapatmunka hozott Red Dot díjat a festmény-csomagolásnak

A Mizo Art Coffee termékek díjnyertes dobozgrafikáit tervező Dió Stúdió elárulta a siker titkát.

Red Dot díjat nyert a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga designkommunikációja

Red Dot díjat nyert a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga designkommunikációja

A zsinagóga látogatóirányító rendszerének, arculatának és kiállításainak grafikai tervezéséért járt a rangos elismerés.

Nobel-díjas csodaanyagból született a Red Dot-díjas magyar vitorlásruha

Nobel-díjas csodaanyagból született a Red Dot-díjas magyar vitorlásruha

A 878® márka a világ első, magyar tervezésű, gyártású és fejlesztésű intelligens vitorlásruhája, ami alig egy hónapja mutatkozott be.

Hirdetés