Az olvasók többek között egy zen töltőállomás, egy eukaliptusz erdő közepén lévő étterem és a BIG sísánc-erőműve mellett tették le a voksukat.

Az ArchDaily minden évben kiosztja a Building of the Year díjakat, amely a világ legnagyobb, az emberek véleményére alapozó építészeti díjeső. Idén kilencvenötezren voksoltak, 15 különböző kategóriában lehetett szavazni a legjobbakra. Kilenc magyar építésziroda is a résztvevők között volt, de ők végül nem kerültek fel a short listre. Mutatunk nektek párat a győztes projektek közül.

Kereskedelmi épület kategória

A dán COBE építésziroda „benzinkútjáról” mi is beszámoltunk korábbanFredericia ultragyors töltőállomásán 15 perc alatt feltölthetőek az elektromos autók, miközben a tulajdonosaik a saját „mentális elemeiket” tölthetik fel. A tartószerkezet fákat idéz, természetes hatást kelt, a fedett tető árnyékról gondoskodik, fedheti növényzet és/vagy napelem, és az épület minden egyes része újrahasznosítható anyagokból áll.
Fotó: Rasmus Hjortshøj - COAST

Egészségügyi épület kategória

Kengo Kuma egy München közeli erdőben, nem messze a Neuschwanstein kastélytól tervezett meditációs házat 2018-ban. A Wood / Pile névre keresztelt, 141 négyzetméteres épület a Das Kranzbach wellness szállodához tartozik, a hotel vendégei Kuma házában végezhetik el meditációs- és jóga gyakorlataikat.
Fotó: Erieta Attali

Vendéglátás kategória

Csengdu meleg éghajlata miatt kedvelt turisztikai célpont Kína délnyugati részén. 2018 végén a MUDA-Architects kapott megbízást arra, hogy tervezzen egy éttermet Csengdu „zöld tüdejében”, ahol az eukaliptusz és a lótusz az úr. A természetes környezet tiszteletben tartása érdekében a MUDA úgy döntött, hogy amennyire lehet, kerüli az építészeti struktúrákat, nem rak falakat, csak oszlopokat, így a Garden Hotpot Restaurant a lehető legjobban jobban integrálódhat a természetbe.
Fotó: Arch-Exist

Lakótömb kategória

Erkély erkély hátán, és úgy hullnak egymásra, mint a falevelek: a vegyes felhasználású L’Arbre Blanc tornyot Sou Fujimoto tervezte Montpellier-ben Nicolas Laisné, Dimitri Roussel és az OXO Architects közreműködésével. A fát megmintázó 17 szintes épület 113 apartmant foglal magába. Fujimoto elmondása szerint szerették volna újraértelmezni a torony fogalmát azzal, hogy emberléptékűvé és befogadhatóvá teszik, ezt pedig többek között az épület tetején és alján kialakított nyilvános terekkel szerették volna elérni.
Fotó: Cyrille Weiner

Kulturális épület kategória

A legendás francia divattervező munkája előtt tisztelegve nyitotta meg kapuit a terrakotta Musée Yves Saint Laurent (mYSLm) Marrakeshben 2017 őszén, a Studio KO tervezte. A Pierre Bergé-Yves Saint-Laurent Alapítvány kollekcióját lehet itt megtekinteni, többek között mintegy 5000 ruhadarabot, 15 000 couture kiegészítőt, fotókat és vázlatokat. 

Ipari épület kategória

A BIG újradefiniálta az erőmű fogalmát Amagerben, ahol a régi erőmű helyett egy újat, modernebbet, környezetkímélőbbet kellett megálmodni. Az építésziroda egy hulladékégetővel egybekötött rekreációs központot tervezett (CopenHill Energy Plant and Urban Recreation Center), tehát miközben a világ leghatékonyabb hulladékégető és energiatermelő erőműve nagyban dolgozik, a tetején lehet síelni. 
Fotó: Dragoer Luftfoto

Belsőépítészet kategória

Ez az épület Csungking hegyvidéki városában található, az ősi város évezredek óta számos írót és költőt vonzott, valamelyest ezt idézi meg az a könyvesbolt, amely az X+Living belsőépítész cég munkája. A központi terem Escher-képet idéző belsejét ráadásul megduplázza a mennyezet teljes tükörfelülete – ám ellenpontként vannak hagyományosabb, békés zugok az intézményben.
Fotó: Feng Shao

Iroda kategória

Egy korábbi parkoló területén húzták fel a Second Home közösségi iroda kabinjait, amely olyan, mint egy botanikus kert sárga „kapszulákkal”, ugyanis a zöld növényzet összesen hatvan, sárga tetővel ellátott kis irodát ölel körbe. A helyhez tartozik még egy könyvesbolt, egy étterem és egy előadóterem is. A komplexumot a Selgascano építésziroda tervezte.
Fotó: Iwan Baan

Az összes nyertest itt tudjátok megnézni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két magyar projekt az építésztehetségeknek kiírt díj shortlistjén

Két magyar projekt az építésztehetségeknek kiírt díj shortlistjén

A két döntős, Petrányi Luca és Baki Áron egyaránt a MOME hallgatója. 

Az építőipar kulcsszerepet játszik a válságból való kilábalásban

Az építőipar kulcsszerepet játszik a válságból való kilábalásban

A gazdaságvédelmi akcióterv éppen ezért az építőipart is segíti.

A díjnyertes ruhatervező rendszer, amely gyökeresen megváltoztathatja a divatipart

A díjnyertes ruhatervező rendszer, amely gyökeresen megváltoztathatja a divatipart

Fókuszban az információcsere és gyártás során keletkező hulladék csökkentése.

Hirdetés