BORD Építész Stúdió elnyerte a BIG SEE Tourism Awardját

A Csurgó-völgyben egy felhagyott andezit bánya katlanjába tervezett turisztikai központot a BORD Építész Stúdió. A TATK, avagy a Tokaj Aktív Turisztikai Központot 2023-ban adták át, és most el is nyerte a BIG SEE Tourism Awardját.


Az épület funkciója, hogy Tokaj borvidékhez, a borokhoz kapcsolódó gasztronómiai programokat nyújtson a környékre érkező turisták számára. Teret ad főző workshopok, gasztronómiához köthető kiállítások, zenés, kulturális előadások, vetítések számára. Rendezvényei illeszkednek a Bodrog partján már meglévő turisztikai létesítmények eseményeihez, esetleges fesztiválokhoz, de önálló vonzerővel is bír. Az épületben főzőstúdió, kiállítótér, gasztro kertmozi és egy 400 fős rendezvényterem is helyet kapott.
 


Az új turisztikai központ Tokaj városának világörökségi területeihez kapcsolódóan, a Kopasz-hegy északi lábánál, a Csurgó-völgy elhagyatott andezit bányájának félköríves katlanjában kapott helyet. A helyszín a különböző jelentős élőhely mozaikokat összekötő ökofolyosó része, amely kiemelten kezeli a helyi növény- és az állatvilág védelmét. A telek másik különlegessége, hogy egy forrás is ered rajta, két kis vízgyűjtő területtel, mely a helyiek által gyakran látogatott célpont. 

A forrás az emberiség számára az életet jelentő víz felbukkanásának lelőhelye. Ezen különleges pontokat sokszor legendák, mítoszok övezik. Környékbeliek és turisták gyakran keresik fel, hogy szomjukat oltsák. Mint természeti értéket az ember ősidők óta védelmezi, helyét pedig forrásfoglalóként építi körbe.

Ezen gondolatok mentén született meg az épület koncepciója. Kihasználva a domborzati adottságokat, az építészek egy természetbe illeszkedő, rejtőzködő épülettömeget hoztak létre. Így a táj és az épített környezet egységéből létrejött forma kiemeli, középpontba helyezi az éltető forrást, miközben mindenki számára elérhető, látogatható marad.
 


A felhagyott andezit bánya természetes térfala U alakban öleli körbe a forrást. A turisztikai központ épületének tömege a katlan ezen íves formáját egészíti ki, zárja be. Az épület tájba illesztett, egyszintes tömege szabadon átjárható. A látogató útja a belső térből egyenesen a katlan szegélyezte zárt kert felé vezet, benne a kis csörgedező forrással és az azt övező vízfelület idilli hangulatával. A bejárati szintről nyilvános kültéri lépcső vezet az épület feletti tetőteraszra, mely észrevétlen kapcsolódik a katlan partfalának tetején körbefutó erdei ösvényhez. Innen a katlan kertje más szemszögből, izgalmas perspektívából is megfigyelhető. A külső és belső terek egy kompozíció részei, határaikat üvegfalak mossák el. A helyi kövek és építőanyagok felhasználása csak tovább erősíti a táj és épület kapcsolatát.

 


 

Forrás: sajtóanyag
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

"Egy jó koncepció megborzongat"

Hogyan indult a DECODE-díj, és mire számíthatunk az idén?

Ismét jelentkezhetsz a DECODE pályázatra

Ismét jelentkezhetsz a DECODE pályázatra

Egyedülálló pályázati és kiállítási lehetőség építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek számára.

Már elérhető az idei DECODE pályázati kiírása

Már elérhető az idei DECODE pályázati kiírása

Fiatal alkotók munkáit várják építészet és művészet kategóriában.

Hirdetés