Hirdetés

A múzeum műemléképületének felújítása várhatóan decemberben fejeződik be.

Jó ütemben halad a Göcseji Múzeum műemléképületének felújítása és kiállítótereinek fejlesztése. A rekonstrukciós munkák várhatóan decemberben fejeződnek be. 

A Modern Városok Programról szóló szerződés aláírásával Zalaegerszeg 2015-ben lehetőséget kapott egy nagyszabású fejlesztésre, melynek egyik kiemelt eleme a városrehabilitáció. A Göcseji Múzeumnak helyet adó, 1890-ben emelt műemléképület felújítására 1,85 milliárd forintot fordítanak: az 1,3 milliárd forint európai uniós forráshoz az állam csaknem 550 millió forint támogatást nyújtott. Az építészeti munkák (köztük a homlokzatfelújítás, tetőjavítás, szigetelés, gépészeti rendszerek felújítása), valamint a multifunkcionális közösségi terek és kiállítótermek kialakítása várhatóan az év második felében befejeződik, és ezt követően elkezdődhet a belső kiállítások kiépítése – mondta el a múzeum előtt tartott sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

A következő esztendőben az új épületszárny is elkészül, melyben bemutatják a város 20. századi történelmét, megnyitják Mindszenty (Pehm) József (1829-1975) egykori apátplébánosnak, hercegprímásnak emléket állító kiállítást, valamint a szocializmus időszakának egyházüldözését megidéző tárlatot. 

Kostyál László múzeumigazgató elmondta: a megújult Göcseji Múzeumban látogatható lesz majd Kisfaludy Stróbl Zsigmond (1884-1975) kiállítása. A tárlat anyagát az elmúlt időszakban az ország számos pontján, vándorkiállításon mutatták be, de a sorozatot a pandémia miatt nem tudták folytatni. Jelenleg a virtuális térben kínálnak múzeumi programokat, de reményeik szerint év végén már a megújított múzeumépület új kiállításain fogadhatják majd a látogatókat. Közben folytatódik a város skanzenének, vagyis a Göcseji Falumúzeumnak a rekonstrukciója is, melynek egyes épületei tavaly újultak meg.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megszépül a zalaegerszegi Göcseji Múzeum 

Megszépül a zalaegerszegi Göcseji Múzeum 

A múzeum műemléképületének felújítása várhatóan decemberben fejeződik be.

Száz helyszínt érintő városfejlesztés Zalaegerszegen

Száz helyszínt érintő városfejlesztés Zalaegerszegen

A Kovács Károly városfejlesztési program összköltsége 15 milliárd forint.

A drónok jól alkalmazhatók a parlagfű kiszűrésére is

A drónok jól alkalmazhatók a parlagfű kiszűrésére is

Hamarosan a zalaegerszegi járműipari tesztpályán repülnek a pécsi egyetem drónjai.

Hirdetés