Az egyik legjelentősebb építész 92 éves volt.

92 éves korában, tüdőrákban meghalt Paulo Mendes da Rocha, a világszerte meghatározó jelentőségű brazil építész. A hírt az építész fia, Pedro Mendes da Rocha közölte az ArchDaily portállal. Paulo Mendes vasárnap, São Paulóban, hunyt el.

Paulo Mendes da Rochára főként a szemléletalakító szerepéről emlékezhetünk; építészetével mindenekelőtt az életre kérdezett rá, megkérdőjelezte a kész ötleteket és a komformitást. Minden projektje egy-egy transzformációs kísérlet vagy lehetőség volt, melyet főleg a cselekvés és a gondolkodásmódja formált. Az ötletei, a tervei túlmutattak az adott program keretein, a helyszín és az anyagszerűség határán, mindig új nézőpontot hozva a forradalmi egyszerűség elérése érdekében.

1928. október 25-én született a brazíliai Vitóriában, fiatalemberként Sao Paulóba költözött, 1954-ben diplomázott. Pályája elején, az 1950-es évek második felében főként lakóépületeket tervezett, melyekben érvényesült a beton anyagszerűsége, tagja is volt az akkori São Pauló-i, brutalista építészetet művelő csoportnak. Mindig tanította is az építészetet, 1961 és 1999 között a FAU-USP tervező professzora volt.

Az első jelentősebb munkája a Ginásio do Clube Atlético Paulistano (a Paulistano Atlétikai Klub Gimnáziuma), onnantól kezdve a modern építészet meghatározó képviselője. Munkái változatosak: magánházaktól és lakóegyüttesektől múzeumok át templomig és várostervekig terjednek.

A hatvanas évek végén a katonai diktatúra vád alá helyezte, amiért az építészet társadalmi szerepvállalásának fontosságát hirdette, ám meglepő módon ugyanakkor elnyerte az 1970-es Oszakai Világkiállítás brazil pavilonjának tervezését, Jorge Caronnal, Júlio Katinskyvel és Ruy Ohtake-vel csapatban.

Bár 1999-ben visszavonult a tanítástól, az építészettől nem: 2001-ben elnyerte a latin-amerikai építészetért járó Mies van der Rohe Díjat a neoklasszicista Pinacoteca de São Paulo átalakításáért.

2006-ban Pritzker-díjat kapott pályafutása elismeréseként, tíz évre rá pedig a Velencei Építészeti Biennálé Arany Oroszlán díját és a Praemium Imperiale Awardot érdemelte ki. 2017-ben megkapta a RIBA aranyérmét, idén pedig az IUA (Nemzetközi Építészszövetség) aranyérmét.

Jelenleg 320 projektjéhez kapcsolódó 8800 munkáját őrzik a Casa da Arquitecturában, a Porto melletti Matosinhosban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lélegző téglaárnyak

Lélegző téglaárnyak

Munka, móka, vegetáció hívogató együttesét alkotta meg Laurent Troost Brazíliában.

Meghalt Paulo Mendes da Rocha

Meghalt Paulo Mendes da Rocha

Az egyik legjelentősebb építész 92 éves volt.

Építészeti kitekintés Brazíliába

Építészeti kitekintés Brazíliába

Megnéztük, milyen házakat építettek mostanában Brazíliában, és kicsit a múltba is visszamegyünk Walter Gropius nyomán.

Hirdetés