Az Imagine Budapest programjai az építészet hónapjában

Az Imagine Budapest 15 éve vezet városi sétákat, elsősorban Budapesten, de az utóbbi években vidéki nagyvárosokban is. Az ezen a területen egyik legrégebben sikerrel működő vállalkozás megalakulásának kerek születésnapján a sajtónak különleges sétával kedveskedett. Olyan szögből láthattuk Budapestet, ahonnan keveseknek adatik meg, épp ezért érdemes időben regisztrálni az Építészet Hónapjának sétáira. 
 


Magasra kapaszkodtunk az Imagine Budapest jóvoltából a verőfényes szeptemberben. Budapest rejtett zugaiba nyerhettünk bepillantást, és ez vár mindazokra, akik az Építészet Hónapjának alkalmából rendezett városi sétákra beneveznek. A városi séta műfaja az elmúlt időszakban vált népszerűvé, egyre több csapat nyújt ilyen szolgáltatást, muszáj ebben a szférában (is) különleges élményt nyújtani. A 2008 óta működő Imagine Budapest csapata igyekszik a kulisszák mögé pillantani, és a házak és tárgyak mögött a történeteket felfedezni és megosztani – ettől válik személyessé a városélmény. 

A város hiába ugyanaz, számtalan szemszögből felfedezhető akár az idő, akár a tét távlatait tágítjuk a lehetőségek határáig. A perspektívaváltásra ösztönző szemléletét szellemes módon illusztrálta a 15 éves csapat azzal, hogy fentről mutatta be a várost a sajtó kivételezett képviselőinek. Az ELTE csillagvizsgálójából a városi tetőszövetre láttunk, a Papnevelde tetőteraszáról közvetlen közelről vehettük szemügyre remete Szent Pál köpönyegének hátulját, a Matild palota tetőteraszáról pedig saját szemünkkel győződhettünk meg arról, hogy az Erzsébet híd tényleg kikerüli a Belvárosi Templomot

 

Központi SzemináriumELTE Csillagvizsgáló


Ha ezeket nem is, de sok más érdekességet megtudhat az, aki részt vesz az Imagine rendhagyó sétáin, illetve épületbejárásain, amelyeket az Építészet Hónapja apropóján rendeznek, immár harmadik éve. Idén több mint 25 alkalommal, 13 tematikában indulnak túrák, melyek között ott lesznek a tavalyi év legnagyobb sikerei is, mint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ raktársétája vagy a Központi Szeminárium (Papnevelde) elzárt tereinek bemutatása. Emellett olyan újdonságokkal is készülnek, mint az Andrássy út legszebb épületeként emlegetett Krausz Palota, vagy az egykori józsefvárosi Telefonközpont szecessziós-historizáló épületének bejárása. Az épületsétákon a tervező építészek mutatják be az épületeket, ezzel is bővítve a kulisszatitkok sorát. 
 

Józsefvárosi Telefonnközpont / Kozmo Hotel – Fotó: Batár ZsoltJózsefvárosi Telefonnközpont / Kozmo Hotel – Fotó: Batár Zsolt


A Telefonközpontban Draskóczy Gergely tervező mesél majd arról, hogy hogyan lehetett hozzányúlni a Ray Rezső tervei alapján a funkciónak megfelelően épült házhoz. Az egykori kapcsolótermek, irodák, akusztikai kupolák ma már egy ötcsillagos szálloda, a Kozmo Hotel Suites & Spa terei. Walter Rózsi egykori otthonában a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kurátorai kísérnek óvóhelytől a tetőteraszig. Az Andrássy út egyik legszebb palotájának, a Krausz palotának az építéséről a BORD Stúdió projektvezetője és vezető koordináló építésze, Zih Kata mesél, tőle hallhatjuk a Krausz család történetét, a palota építésének körülményeit és a felújítás érdekességeit.
 

Krausz palota – Fotó: Bujnovszky TamásWalter Rózsi-villa – Fotó: Tóth Gábor és Wachsler Vica


Érdemes a programokról tájékozódni, és mielőbb regisztrálni az Imagine oldalán!

 

Imagine Budapest | Web | Facebook | Instagram


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Indul a „játszma” az Imagine-nél | Építészet Hónapja

Indul a „játszma” az Imagine-nél | Építészet Hónapja

Október az Építészet Hónapja – különleges városi sétákkal és exkluzív épületbejárásokkal várja az érdeklődőket az Imagine.

Útmutató – Séta, kaland és kincskeresés szabadon az Imagine Budapesttel

Útmutató – Séta, kaland és kincskeresés szabadon az Imagine Budapesttel

Három tematikus útvonal Budapest (és környéke) legizgalmasabb kulturális kincsei között.

A MOME campust is Mies-díjra jelölték

A MOME campust is Mies-díjra jelölték

A 3h építésziroda munkája már számos díjat elnyert korábban is.

Hirdetés