Hirdetés

Október az Építészet Hónapja – különleges városi sétákkal és exkluzív épületbejárásokkal várja az érdeklődőket az Imagine.

Építészek és tájépítészek közreműködésével, a megújult Jókai tér, a Nemzeti Táncszínház és a Hotel Oktogon bejárásával, az Építészeti Múzeum exkluzív raktársétájával és több más különleges programmal startol el októberben az Építészet Hónapja a városi sétákat szervező Imagine-nél.
 


Mint egy izgalmas sakkjátszmán, úgy tartja lépéskényszerben a világ az építészeket, ők pedig a világot. Minden új építőanyag, technika, építészeti megoldás és trend hatással van a környezetünkre, ahogy a mi életünk változásai is visszahatnak a tervezőkre, kivitelezőkre és gyártókra. Egy-egy merésznek gondolt építészeti innováció alapvető elvárássá válik néhány év elteltével, és számos életmódbeli, technikai változás komoly befolyással bír a tervezésénél. Hogy éppen ki diktálja a partit, az sokszor változott az idők folyamán, ám mattot még nem adott egyik fél sem. Szerencsére.

Az Építészet Hónapja az Imagine-nél erről a folyamatos kölcsönhatásról, vagy ha úgy tetszik, a játszmáról szól. A programsorozat során exkluzív épületbejárásokon, különleges városi sétákon pillanthatunk be a játszma lépéseibe. Többek között kiderül, hogy milyen kihívásokkal szembesültek az építészek régen és ma, hogy hogyan formálódott a mindenkori közízlés vagy, hogy hogyan hat a technológia fejlődése a városképre.

Idén több mint 40 séta 13 témában, hétköznapi és hétvégi időpontban várja az érdeklődőket.

Kedvcsinálóként pedig néhány programról bővebben:

Kincsek a magyar építészet múltjából – látogatás a Magyar Építészeti Múzeum raktáraiban: A Magyar Építészeti Múzeum művészettörténész muzeológusa, Kovács Dániel kísér minket végig az épületbejáráson a Múzeum 1968-as alapítása óta itt gyűjtött dokumentumok legszebb és legérdekesebb darabjain, amelyek egy részét még sohasem láthatta közönség.
 Szalon a szabadban – a Jókai tér újjászületése: László Viktor tájépítész mérnök az Imagine sétavezetőjével, Ungor Beával meséli el ezen a sétán a megújult Jókai tér történetét és az újjászületés terveinek kidolgozásának különlegességét. Exkluzív alkalom, hogy a legrelevánsabb gondolatokat hallgassuk meg ihletről és a tervezés során várostörténeti hagyományokra fordított különös figyelemről a szakembert – terepen.
 Bejárás a Haggenmacher-palotában: Az Archikon építésziroda építésze, Petró Noémi és az Imagine sétavezetője, Szekeres Júlia vezeti az érdeklődőket az Oktogon Hotel épületében, a Haggenmacher-palotában. A malomiparban és sörgyártásban érdekelt iparmágnás egykori lakhelyének felújítása után ismerhetjük meg a festett mennyezet, a faburkolatú szalon, a cserépkályhák, a kandalló vagy a homlokzat allegorikus szobrainak történetét.
 


Az Imagine csaknem tizenöt éve működik kreatív alkotóműhelyként, melynek középpontjában a város áll. Tematikus séták, exkluzív helyszínek bemutatása, csapatépítő programok és városi rejtvényfüzetek szerepelnek kínálatukban, melyekkel évente hétszáz sétaalkalmon, több tízezer résztvevőt és érdeklődőt avatnak be az építészet, a művészettörténet részleteibe és a város legendáiba.

Regisztráció, a programok részletes leírásai és időpontjai elérhetőek a honlapon.
 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Más szemmel nézni a világot

Más szemmel nézni a világot

Az Imagine Budapest programjai az építészet hónapjában

Indul a „játszma” az Imagine-nél | Építészet Hónapja

Indul a „játszma” az Imagine-nél | Építészet Hónapja

Október az Építészet Hónapja – különleges városi sétákkal és exkluzív épületbejárásokkal várja az érdeklődőket az Imagine.

Útmutató – Séta, kaland és kincskeresés szabadon az Imagine Budapesttel

Útmutató – Séta, kaland és kincskeresés szabadon az Imagine Budapesttel

Három tematikus útvonal Budapest (és környéke) legizgalmasabb kulturális kincsei között.

Hirdetés