A Manuel Aires Mateus földalatti betonháza.

Silent Living – egy kivétellel – olyan, a világ zajától távol eső, természetközeli pihenést biztosító szálláshelyeket kínál Portugáliában, melyek építészeti szempontból is izgalmasak. Házaikat nem is szállásoknak, sokkal inkább otthonaiknak tekintik, melyek mindegyike a „történetük” része. Koncepciójuk megvalósításában a kezdetek óta Manuel Aires Mateus építésszel dolgoznak együtt. A Silent Living legújabb tagját, a Casa Ne Tera nevű föld alá rejtett betonházat az Arch Daily a 2020-as Év Épülete díjjal is elismerte.

A Silent Living szálláshelyei között találunk nádfedeles és -falú halászkunyhókat, újrahasznosított lécekből összeállított kabinházakat, egy 18. századi felújított lisszaboni villát és egy családi örökségből származó agyagpadlózatú házat, melyek megtervezésében és felújításában Manuel Aires Mateus építész segítette a tulajdonosokat. A családi vállalkozás legújabb darabja egy föld alá rejtett, betonból készült épület, amit szintén Mateus tervezett. 

Casa Ne Tera a portugál Monsaraz környékén található, közvetlenül a hatalmas Alqueva tó partján. A tájba beleolvadó zöldtetős „barlanglakás” jelenlétéről távolról csak a fehérre festett fénycsatornák árulkodnak, illetve a kinyúló konzolos tető. Bár a zöldtető révén a ház tökéletesen beleolvad a környezetébe, a kilátszó masszív beton brutalista jellege, a tető szoborszerűsége mégis izgalmasan jelenik meg a vadregényes tájban.

A tető „fordított kupolája”, a betonból kivájt körformák geometriája mozgalmasságot és kellemes fényjátékot biztosítanak. A házba egy alig észrevehető lépcsőn keresztül ereszkedhetünk le, ahonnan három földalatti hálószoba nyílik, melyek a természetes fényt biztosító, két kis, köralakú, zárt belső udvarra nyílnak. A nappali szoba és a konyha üvegfalán át közvetlenül a tóra és a tájra látni.

A beton a belső terekben is erőteljesen jelen van, minimálisan kiegészülve néhány fehér színű bútorral és naturális fával. A minimalista, letisztult berendezésben minden nyugalmat áraszt, az aszketikus enteriőr pedig a világtól elvonuló nyugalomra csábít.

Manuel Aires Mateus építésszel az OCTOGON 2014-ben készített interjút, amely itt olvasható.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brutalizmus a természet lágy ölén

Brutalizmus a természet lágy ölén

A portugál Manuel Aires Mateus földalatti betonháza.

Újjászületett a Közvágóhíd egykori Fogadóépülete

Újjászületett a Közvágóhíd egykori Fogadóépülete

A felújítást minitárlat is megidézi.

Lebegő teraszok

Lebegő teraszok

Nyitásra kész a SANAA új múzeumbővítése Sydneyben.

Hirdetés