Hirdetés

Brutalizmus a természet lágy ölén

A portugál Manuel Aires Mateus földalatti betonháza.

Silent Living – egy kivétellel – olyan, a világ zajától távol eső, természetközeli pihenést biztosító szálláshelyeket kínál Portugáliában, melyek építészeti szempontból is izgalmasak. Házaikat nem is szállásoknak, sokkal inkább otthonaiknak tekintik, melyek mindegyike a „történetük” része. Koncepciójuk megvalósításában a kezdetek óta Manuel Aires Mateus építésszel dolgoznak együtt. A Silent Living legújabb tagját, a Casa Ne Tera nevű föld alá rejtett betonházat az Arch Daily a 2020-as Év Épülete díjjal is elismerte.

A Silent Living szálláshelyei között találunk nádfedeles és -falú halászkunyhókat, újrahasznosított lécekből összeállított kabinházakat, egy 18. századi felújított lisszaboni villát és egy családi örökségből származó agyagpadlózatú házat, melyek megtervezésében és felújításában Manuel Aires Mateus építész segítette a tulajdonosokat. A családi vállalkozás legújabb darabja egy föld alá rejtett, betonból készült épület, amit szintén Mateus tervezett. 

Casa Ne Tera a portugál Monsaraz környékén található, közvetlenül a hatalmas Alqueva tó partján. A tájba beleolvadó zöldtetős „barlanglakás” jelenlétéről távolról csak a fehérre festett fénycsatornák árulkodnak, illetve a kinyúló konzolos tető. Bár a zöldtető révén a ház tökéletesen beleolvad a környezetébe, a kilátszó masszív beton brutalista jellege, a tető szoborszerűsége mégis izgalmasan jelenik meg a vadregényes tájban.

A tető „fordított kupolája”, a betonból kivájt körformák geometriája mozgalmasságot és kellemes fényjátékot biztosítanak. A házba egy alig észrevehető lépcsőn keresztül ereszkedhetünk le, ahonnan három földalatti hálószoba nyílik, melyek a természetes fényt biztosító, két kis, köralakú, zárt belső udvarra nyílnak. A nappali szoba és a konyha üvegfalán át közvetlenül a tóra és a tájra látni.

A beton a belső terekben is erőteljesen jelen van, minimálisan kiegészülve néhány fehér színű bútorral és naturális fával. A minimalista, letisztult berendezésben minden nyugalmat áraszt, az aszketikus enteriőr pedig a világtól elvonuló nyugalomra csábít.

Manuel Aires Mateus építésszel az OCTOGON 2014-ben készített interjút, amely itt olvasható.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bauhaus stílusban tervez kutyaházat egy magyar vállalkozás

Bauhaus stílusban tervez kutyaházat egy magyar vállalkozás

De skandináv és modern kivitelben is elérhető, nyitható tetővel és wifivel működtethető fűtéssel.

Díjat nyert a Lorem Ipsum projekt

Díjat nyert a Lorem Ipsum projekt

Az Aranyrajzszög kiállításon a Legjobb szuverén tervezőgrafikai produkció kategória díját nyerte a Lorem Ipsum könyvprojekt – írta az alkotó, Marcell Tamás.

Közönségdíjat nyert a CityWalk

Közönségdíjat nyert a CityWalk

A CityWalk fókuszában a városi mobilitás legegyszerűbb formája, a gyaloglás áll.

Hirdetés