Hirdetés

A szigeteket 1976-ban vette meg Donald Rickerd és magyar származású felesége, Julie Rékai Rickerd.

Magyaroké a világ legrövidebb nemzetközi hídja - írta meg a Falanszter blog. Az Egyesült Államok és Kanada határát képző, a Szent Lőrinc folyón átívelő 9,5 méteres híd 1976-óta van magyar tulajdonban.

A csaknem 1200 kilométer hosszú Szent Lőrinc-folyó nemcsak a Nagy-tavakat köti össze az Atlanti-óceánnal, hanem egy viszonylag hosszabb szakaszon az Egyesült Államok és Kanada határát is alkotja. Ez a tektonikus törésvonalat követő folyam volt az Európából érkező felfedezők, főleg Jacques Cartier, Kanada névadójának fő közlekedési útvonala is az amerikai kontinens belseje felé. A folyó hozzávetőleg 1692 (más forrás szerint 1838) darab sziget és 104 zátony partját nyaldossa, míg a kisebb homokkupacokon csak egy bokor vagy egy családi ház látható, addig a nagyobb szigeteken már egész közösségek élnek.

A történelem viharai miatt úgy alakult, hogy amikor 1793-ban meghúzták a Szent Lőrinc folyó mentén az Egyesült Államok és Kanada határát, akkor a nagyobbik földkupac Ottawa, a kisebbik pedig Washington fennhatósága alá került.

A felosztástól függetlenül Elmer Andress vállalkozó 1902-ben építtette fel „német stílusú” villáját a nagyobbik, Kanadához tartozó Zavikon-szigetre. Mivel a kereskedő egy veteményeskertet és egy stéget is szeretett volna kialakítani otthona körül, így ezeket a kisebbik, az Egyesült Államokhoz tartozó fél hektáros szigeten valósította meg. A két gyöngyszem közé egy 9,5 méter hosszú fahidat is ácsoltatott, hogy a kapálás és a pecázás miatt ne kelljen mindig ladikba ugornia és áteveznie a szomszédos országhoz tartozó kertjéhez.

Az aprócska híd és a helyszín kuriozitása miatt az észak-amerikai sajtó rögtön „háztáji határátkelőnek” illetve a „világ legrövidebb nemzetközi átkelőjének” nevezte el a Zavikon-szigeteket, illetve a közöttük feszülő apró folyami átkelőt. 

A szigeteket 1976-ban vette meg a torontói lakhelyű Donald Rickerd és magyar származású felesége, Julie Rékai Rickerd. Az ara felmenői egyébként a kanadai társasági élet legkiválóbbjai közé tartoztak: Julie (Juli) édesanyja ugyanis az a 2010. február 1-én elhunyt Rékai Kati volt, aki még Desider Katalin néven látta meg a napvilágot 1921. október 20-án Budapesten.

Férjével, dr. Rékai János sebésszel közösen 1948-ban menekültek el a kommunista bábállammá átvedlő Magyarországról. A család először Párizsba, majd onnan Kanadába emigrált. Rékai Kati, aki újságírással foglalkozott, az egyik legfőbb feladatának tekintette az emigráns közösségek kultúrájának megőrzését és a közösségek közötti kapcsolatok ápolását. A Kanadai Írószövetség külügyeinek vezetőjeként rengeteget tett a kanadai irodalom nemzetközi megismertetéséért is. Felolvasó körutakat, bemutatkozási lehetőségeket, illetve kiállításokat szervezett a tengerentúli szerzők számára. Rékai Katit egyébként az a 20 kötetes gyermek-könyvsorozata tette igazán híressé, amelyben négy állathős segítségével próbálta Kanada, és a világ soknemzetiségű gyermekeinek bemutatni saját, sokszínű környezetüket.

A teljes cikket itt tudjátok elolvasni. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szökőkutas hidat terveztek a Szajna fölé

Szökőkutas hidat terveztek a Szajna fölé

Körülötte városi farmokkal és kertekkel. 

A Terrán is csatlakozott a „Vedd a hazait!

A Terrán is csatlakozott a „Vedd a hazait!" kezdeményezéshez

A kampány elemeként a legforgalmasabb fővárosi megállókban maszkkal fedett plakátokon buzdítanak a hazai termékek vásárlására.

Hasít Észak-Amerikában az autistákat foglalkoztató magyar legós startup

Hasít Észak-Amerikában az autistákat foglalkoztató magyar legós startup

A We Love What You Build nemcsak ötletben erős, egyúttal a társadalmi felelősségvállalásban is példát mutat.

Hirdetés