Hirdetés

Lebegő teraszok

Nyitásra kész a SANAA új múzeumbővítése Sydneyben.

A Új-Dél-Wales Művészeti Múzeum (Art Gallery of New South Wales - NSW) bővítésére kiírt pályázatot 2015-ben nyerte el a Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa által alapított iroda, amely nem mellesleg a Magyar Nemzeti Galéria új épületét is tervezi a Városligetbe. A 2022 decemberében elkészült projekt több elemében is emlékeztet a Liget projekt keretében éppen felfüggesztett beruházásra.
 

 

A Sydney Modern Project névre hallgató múzeumbővítés lépcsőzetesen elrendezett pavilonokból áll, melyek nagy üvegfelületekkel nyílnak a város felé. A beruházás a legnagyobb kulturális fejlesztés az ausztrál nagyvárosban, mióta Jørn Utzon Sydney Operaháza elkészült 1973-ban. A Művészeti Múzeum kiállítótereit megkétszerező bővítés révén a SANAA művészeti campuszt hozott létre, mely a 19. századi épület mellett két új tömböt köt össze egy nyilvános szabadtéri kiállítóhellyel.

Az új kiállítóterek formabontó szemléletet képviselnek, és helyet biztosítanak alternatív művészeti megnyilatkozásoknak is. Többek között erre szolgál a „Tank”, amely egy 2200 négyzetméteres, második világháborús benzintartály, egy 1100 négyzetméteres, oszlopok nélküli kiállítótér és egy időszakos galéria. A létesítmény központja egy 11 méter magas átrium, innen lépcsőznek le a mészkővel burkolt pavilonok a kikötő felé. A kívül-belül teraszos elrendezésű együttes harmonikusan simul a környezetébe. A kiállítóterek észrevétlenül váltanak át szabadtéri teraszokba, ahol szintén műalkotások fogadják a látogatókat. 

 

 

A zöldtetők, az esővíz-gyűjtés és hasznosítás, az összegyűjtött vízzel működtetett hűtőtornyok, a száz százalékban megújuló forrásból nyert üzemeltetési energia világviszonylatban is kiemelkedő fenntarthatóságot eredményez, amit tükröz az épület hat zöldcsillagos minősítése is. Az új múzeum megnyitását kilenc, nagyrészt helyspecifikus alkotással, és kilenc napon át ingyenesen látogatható eseménysorozattal ünneplik.

 

 

Forrás: designboom

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A külső és a belső tér egybeolvad - az Új Nemzeti Galéria épülete

A külső és a belső tér egybeolvad - az Új Nemzeti Galéria épülete

A tervezők szerint a múzeum egy olyan hely lesz, amely a parkot és a múzeumot mint közösségi tereket egyesíti.

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

A világ első online építész magazinja szerint.

Sir David Alan Chipperfield kapta idén a Pritzker-díjat

Sir David Alan Chipperfield kapta idén a Pritzker-díjat

Az építészeti szakma legrangosabb díját 52. alkalommal ítélték oda.

Hirdetés