Kultúrsuli fából

Két norvég iroda munkája az erdeiről híres Rakkestadban.

Az erdőkkel körülvett norvég Rakkestadban a faépítészet hagyománya hosszú múltra tekint vissza. Az oslói székhelyű Oslotre és Fragment irodák által tervezett új iskola ezt a hagyományt követi, a teljes egészében fából épült új iskola léptékében és megjelenésében a környezetében álló házakhoz alkalmazkodik.
 



Az új iskola bejárati részén nagy üvegezett felületek hívogatnak a fő helyiség felé, ahol a legfontosabb közös tevékenységek folynak. A profilozott fával burkolt homlokzat kiosztása a belső szerkezet, illetve a helyiségek tagolásának ritmusát követi, ehhez a ritmushoz igazodik az ablakok kiosztása is.

A homlokzat modellje

A bruttó 774 négyzetméteres épület teljes egészében fából épült, a tartószerkezettől a külső és belső burkolatokig. A teherhordó falak, födémek és a tetőszerkezet anyaga rétegragasztott CLT fapanel. A szigetelés farostlemez alapú, a burkolat tartós fenyő. A minden elemében fából készült réteges szerkezetek biztosítják az épület lélegzését. 

A kulturális célokat szolgáló épület alaprajzi elrendezése a funkciót ügyesen követi: egy központi kiszolgáló mag választja el az akusztikai szigetelést igénylő kisebb próba- és oktatótermeket a nagy forgalmú helyiségek sorától. A földszinten speciális zenei, tánc- és színházi termek, valamint a többi tanteremnél magasabb 3 helyett 4,8 m belmagasságú közös helyiségek találhatók. Ehhez a szinthez képest a felső szint alaprajza valamivel kisebb, és főleg próbahelyiségekből és vizuális művészeti helyiségekből áll.

A belső kialakításának fontos eszköze a natúr faszerkezetekhez társított élénk színpaletta. A CLT panelek, illetve lécburkolatú, lélegző falak és födémek mellé erős zöld terazzo padlóburkolat és meleg terrakotta függönyök társulnak. A mennyezet és a falak mögött elrejtett, teljesen integrált szellőzőrendszer látható készülék vagy rács nélkül teszi lehetővé a levegő keringését a fa léceken keresztül. Az épület formája és műszaki megoldásai a költséghatékony kivitelezést a részletgazdag minőség megtartása mellett tették lehetővé.

 

 

Stúdió: OslotreFragment
Projekt helyszíne: Rakkestad Művészeti Iskola, Rakkestad, Norvégia
Építés éve: 2019-21
Hasznos alapterület: 760 m²
Fotók: Kyrre Sundal

 

 

Forrás: a Designboom cikke nyomán

 

Rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meglepő helyen találtunk napelemes innovációt

Meglepő helyen találtunk napelemes innovációt

Az úszó napelem nem újdonság, de az amit (és ahol!) terveznek vele, igen.

A porcelánba csomagolt norvég templom

A porcelánba csomagolt norvég templom

A templom monumentális szerkezetében a tűzben leégett ősére emlékeztet, de a helyi porcelángyártást is megidézi. 

Magyar mérnökök dolgoztak Bjarke Ingels épületénél

Magyar mérnökök dolgoztak Bjarke Ingels épületénél

A norvégiai Twist Múzeum csavaros épületnél fontos szerep jutott a budapesti székhelyű Baumetall Designnak.

Nincs találat!

Hirdetés