Hirdetés

Két norvég iroda munkája az erdeiről híres Rakkestadban.

Az erdőkkel körülvett norvég Rakkestadban a faépítészet hagyománya hosszú múltra tekint vissza. Az oslói székhelyű Oslotre és Fragment irodák által tervezett új iskola ezt a hagyományt követi, a teljes egészében fából épült új iskola léptékében és megjelenésében a környezetében álló házakhoz alkalmazkodik.
 Az új iskola bejárati részén nagy üvegezett felületek hívogatnak a fő helyiség felé, ahol a legfontosabb közös tevékenységek folynak. A profilozott fával burkolt homlokzat kiosztása a belső szerkezet, illetve a helyiségek tagolásának ritmusát követi, ehhez a ritmushoz igazodik az ablakok kiosztása is.

A homlokzat modellje

A bruttó 774 négyzetméteres épület teljes egészében fából épült, a tartószerkezettől a külső és belső burkolatokig. A teherhordó falak, födémek és a tetőszerkezet anyaga rétegragasztott CLT fapanel. A szigetelés farostlemez alapú, a burkolat tartós fenyő. A minden elemében fából készült réteges szerkezetek biztosítják az épület lélegzését. 

A kulturális célokat szolgáló épület alaprajzi elrendezése a funkciót ügyesen követi: egy központi kiszolgáló mag választja el az akusztikai szigetelést igénylő kisebb próba- és oktatótermeket a nagy forgalmú helyiségek sorától. A földszinten speciális zenei, tánc- és színházi termek, valamint a többi tanteremnél magasabb 3 helyett 4,8 m belmagasságú közös helyiségek találhatók. Ehhez a szinthez képest a felső szint alaprajza valamivel kisebb, és főleg próbahelyiségekből és vizuális művészeti helyiségekből áll.

A belső kialakításának fontos eszköze a natúr faszerkezetekhez társított élénk színpaletta. A CLT panelek, illetve lécburkolatú, lélegző falak és födémek mellé erős zöld terazzo padlóburkolat és meleg terrakotta függönyök társulnak. A mennyezet és a falak mögött elrejtett, teljesen integrált szellőzőrendszer látható készülék vagy rács nélkül teszi lehetővé a levegő keringését a fa léceken keresztül. Az épület formája és műszaki megoldásai a költséghatékony kivitelezést a részletgazdag minőség megtartása mellett tették lehetővé.

 

 

Stúdió: OslotreFragment
Projekt helyszíne: Rakkestad Művészeti Iskola, Rakkestad, Norvégia
Építés éve: 2019-21
Hasznos alapterület: 760 m²
Fotók: Kyrre Sundal

 

 

Forrás: a Designboom cikke nyomán

 

Rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csónakház a világ végén

Csónakház a világ végén

Klasszikus norvég kabin került a klasszikus norvég tengerpartra.

Isten porcelán otthona

Isten porcelán otthona

A norvég Porsgrunnben hófehér porcelán burkolja a helyi Feltámadás templomát.

Fából és betonból

Fából és betonból

Fatemplomok kortárs utóda Norvégiában a koppenhágai JAJA építészirodától.

Hirdetés