Így lett a névtelen városi térből vallásos jellegű találkozóhely a lengyelországi Bytomban.

Bytom, vagy egykori magyar nevén Bitony, egy délnyugat-lengyelországi város a sziléziai vajdaságban, ahol egy modern, de környezetével mégis látványosan párbeszédet folytató kulturális-oktatási központot és rózsafüzérkertet alakított ki a Szent Jácint Római Katolikus Templom mellett a lengyel Medusa Group.

A helyi római katolikus egyházközség kezdeményezésére különleges – több szempontból is áhítatos hangulatú –, meghitt közösségi teret alakítottak ki a helyi közösség számára a Bytomban található Rozbark városrészben a Medusa Group tervezői. A Szent Jácint templom szomszédságában megépült oktatási-kulturális létesítmény két pavilonját úgy tervezték meg, hogy funkcióban és esztétikailag illeszkedjenek a terület álló templom és az újonnan kialakított, Lengyelországi Szent Jácint legendájára utaló rózsafüzérparkkal. A terület vallási jellege egy olyan kompozíciót hoz létre, amely hátteret teremt a templom monumentális épületének. 

 

Az új épületek modern kialakításuknak köszönhetően kontrasztban állnak a neoromán stílusú Szent Jácint templommal, amellett, hogy formában és méretben megtartják a történelmi hierarchiát, kihangsúlyozva a templom fontosságát az épületek közti interakcióban, mégis – az olyan modern anyagok használatának köszönhetően, mint a corten acél és az üveg – ösztönzik a generációk közötti párbeszédet. A multifunkcionális terekkel rendelkező modern épületeket kimondottan a fiatalokkal való kapcsolat kialakítására, kiállítások és kisebb színházi előadások, koncertek megrendezésére tervezték. 

A helyi plébánia épülete közelében egy próbatermet és egy szabadtéri színpadot alakítottak ki (A épület), a színfalak mögötti létesítményekkel együtt. Az épületen belüli multifunkcionális termek többféle célt szolgálnak, ezért a belső tereket minimalista szemléletet és barátságos anyagok, például fa és nagy formátumú nyomatok használata jellemzi, utóbbin bemutatva a bytomi Rozbark városrész történelmének mérföldkő eseményeit. Az épület üveghomlokzata – amely igény szerint kinyitható – a templom felé fordul, így földszinti tere fedett színpaddá alakítható a nyári szezon szabadtéri rendezvényeihez. A fejlesztés déli részén pedig egy kisebb közösségi központot és szálláshelyeket alakítottak ki (B épület), melynek stílusa megegyezik nagyobb épületéével. 

A projektet a kortárs építészeti gyakorlatnak megfelelő módon tervezték: a területről származó csapadékvizet egy erre a célra kialakított tárolóban gyűjtik össze, amelyet néhány méterrel a talajszint alá építettek, és a kert növényeinek öntözésére használják. A területen megépült mindkét épület zöldtetőt kapott, ami segíti azok beolvadását a régi templom hátterébe, ugyanakkor javítja az épületek belső hőszabályozását.

A templom mellett kialakított kert többszörösen utal Lengyelországi Szent Jácintra, a hely védőszentjére és a rózsafüzér imádság tanára. A kerti ösvények mentén szakrális üzeneteket közvetítenek a rózsafüzértáblák, míg a kiültetett növények harmonikus, geometrikus elrendezése évszaktól függően különböző árnyalatú zöld hátteret biztosítanak. 

Az átalakításnak köszönhetően egy névtelen városi tér vallásos jellegű találkozóhellyé alakult át, amely ugyanakkor a város modern közterületeként a lakók kikapcsolódását is szolgálja.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Modern vadászház rozsdás acélburkolattal és rengeteg üvegfelülettel

Modern vadászház rozsdás acélburkolattal és rengeteg üvegfelülettel

A Besszádok hegységében, a lengyel-ukrán határ közelében épült fel ez az egyszerre nagyvonalú, mégis rejtőzködő, különleges vadászház.

Octogon Deco 2021/4

- 2021/4

Megjelent a DECO őszi lapszáma, amiben hazatérve a nyaralás után megnézzük, milyen újdonságok vannak a bejárati ajtók és garázskapuk terén, bemutatunk egy felismerhetetlenségig átalakított, a tárgyak bűvöletében megalkotott budai „üvegpalotát”, egy különleges térélményeket nyújtó családi házat, és egy szentendrei újépítésű társasház penthouse lakását. Fókusz interjúnkban Mauricio Flores chilei származású belsőépítésszel beszélgettünk.

Hirdetés