Horváth Anna, Máltán élő és alkotó magyar designer és építész köztéri bútorkollekciója újrahasznosított építési törmelékből készült, darabjait lebontásra ítélt épületek ihlették.

Horváth Anna, Máltán élő és alkotó magyar designer és építész legutóbb olyan köztéri bútorkollekciót készített, melynek alapanyaga újrahasznosított építési törmelék, és darabjait lerombolt vagy bontásra ítélt épületek ihlették. A SORĠI bútorkollekció Málta közterein is megjelenik majd, közben pedig Máltát képviseli a Wanted Design Manhattan keretein belül megvalósuló Eco Solidarityn

Horváth Anna designer és építész

Horváth Anna designer és építész a vizuális művészetek különböző ágaiban alkot, beleértve kiállítások, installációk létrehozását és a bútortervezést is. Mivel mindig is rajongott a történetmesélésért, a londoni Central Saint Martins - University of the Arts Narrative Environments szakán szerzett mesterdiplomát, majd számos formatervezési és építészeti feladatban vett részt kis- és nagyléptékű projektekben Londonban, Berlinben, Lisszabonban, Budapesten és Máltán.

Portfóliójában olyan projektek találunk, mint a berlini Zsidó Múzeum állandó kiállítása, a lisszaboni Hermes Petit h kollekció pop-up üzlete, egy Rio de Janeiró-i favela iskolájának bútorai, és az első bútorkollekciója, amit a Párizsi Design Héten mutatott be. Jelenleg játékos design márkáján, az AHA Objects-en dolgozik, amely a színek, textúrák és elbeszélések világa. Designjai többek puszta funkcionális tárgyaknál, sokszor rejtett társadalmi, kulturális, környezetvédelmi vagy politikai üzenetet fogalmaznak meg. Most építőipari hulladékból készült SORĠI bútorkollekcióját mutatjuk be, amellyel Máltát képviseli a Wanted Design Manhattan keretein belül megvalósuló Eco Solidarityt

Horváth Anna SORĠI köztéri bútorkollekciójának darabjai nemcsak azért izgalmasak, mert építőipari törmelékből készülnek, hanem azért is, mert a korábban lebontott vagy bontásra ítélt ikonikus épületekről mesélnek, ezáltal egyben emléket is állítanak Málta építészeti örökségének.  

A projekt neve, Sorġi, a máltai „sorga” igéből származik, és lehorgonyzó hajót vagy leülni készülő személyt jelent, ebben az értelemben pedig a Sorġi-bútorok egyfajta invitálást fogalmaznak meg, hogy leüljünk, megpihenjünk, és más szemszögből figyeljük meg a folyamatosan változó máltai épített tájat.

A Sorġi egy folyamatban lévő kutatási projekt a körforgásosság máltai lehetőségeiről, amelynek első eredménye egy köztéri bútorkollekció, amely egyben kritikát fogalmaz meg a virágzó építőiparral szemben. A kollekció hat padból áll, melyek mind a helyi építkezési boomra reflektálnak: az építés láz áldozatául esett, lebontott vagy bontásra ítélt épületeknek állítanak emléket. A sorozat minden darabja újrahasznosított építési törmelékből, főleg mészkőből – Máltán ez a legfőbb építőanyag – készül, ami arra ösztönzi az embereket, hogy társadalmi és történelmi szempontból is megkérdőjelezzék a sziget fejlődését és a jelenlegi fejlesztések környezetre gyakorolt hatását.

A kísérlethez több anyagot is kipróbáltak és teszteltek, beleértve az üveg- és márványdarabokat, illetve a betont – minden olyan értékes anyagot, amik általában a hulladéklerakókban végzik. A helyi, márvánnyal és üveggel foglalkozó vállalkozások felajánlották a méretre vágások után megmaradt anyagokat, míg számos magánszemély építési hulladékot javasolt. Végül, mivel a mészkő nagy mennyiségben áll rendelkezésre Máltán, és a legtöbb lebontott vagy lebontásra ítélt épülethez ezt az anyagot használták, a tervező több darabhoz is ezt az anyagot választotta. Az anyagválasztást nagyban befolyásolták a kollekciót inspiráló épületek is. A prototípusuk legyártásában Horváth Anna és csapata szorosan együttműködött helyi kézművesekkel, előnyben részesítve a hagyományos gyártási módszereket és a helyi erőforrások felhasználását.  

A hat pad alakját, színét és anyagát hat különböző máltai épület ihlette, és mindegyik egy rejtett elbeszélést tartalmaz, amely a máltai építészet felfedezésére invitálja a felhasználót.

Minden bútordarab annak az épületnek a történetét meséli el, amely ihlette, és egy interaktív címkén keresztül a felhasználó elmélyülhet egy online adatbázisban, amely információkat tartalmaz a lebontott (vagy pusztulásra ítélt) máltai épületekről.

A Ta’ Rita Lapsi View éttermet a modernista mozgalom ikonjaként tartják számon MáltánA Ta ’Rita pad

A Ta ’Rita pad például modern módon idézi fel az eredeti Għar Lapsiban található Ta’ Rita Lapsi View étterem modernista főhomlokzatát, az épület ikonikus élénkkék színének és a szigorú, mégis elegáns szögletes kompozíciójának és oszlopainak felidézése révén. A pad a még ma is álló épület elé kerül, melyet nem tartottak örökségvédelemre érdemesnek annak ellenére, hogy a máltai modernista mozgalom igazi ikonjaként tartják számon, így könnyen lehet, hogy lebontása után már csak a pad emlékeztet majd rá.

Roxy Cinema Málta kevés art deco épületének egyikeA Roxy nevű pad, amit a Roxy Cinema épülete ihletett

A Roxy nevű pad az 1931-ben épült, Birkirkarában található Roxy Cinemára utal, amely Málta kevés art deco épületének egyike, és amelyet szintén a lebontás fenyeget. A pad a mozi főhomlokzatának tipikus art deco elemeiből merít: a függőleges kompozíció és az elegáns geometriai motívumok kortárs formában és mintával jelennek meg. A pad a Roxy Cinema előtti téren kap majd helyet. 

A Sun City Palais-t 2019-ben félig lebontottákA Cini nevű pad

A Marsaskalában található Sun City Palais a 90-es évek közepén moziként nyitotta meg kapuit, és hamarosan a város egyik közkedvelt találkozóhelyévé vált. Az épületet 2019-ben félig lebontották, hogy helyére új lakóépületet építsenek. A Cini nevű pad az eredeti posztmodernista épület geometrikus formáját, homlokzatának legfőbb jegyeit örökíti meg.

Egy 19 századi épület homlokzatának "megmentett" részleteA Twinny-sorozat egyik prototípusa

A Twinny sorozat a jelenleg egyik legvitatottabb máltai fejlesztésére reflektál: a Spinola-öbölben található 19. századi épület lebontására, mely helyére egy modern lakóház került, melynek homlokzatába integrálva igyekeztek „megörökíteni” az eredeti épület homlokzatát. A Twinny sorozat bútorai az épített környezet visszafordíthatatlan megrongálására hívják fel a figyelmet.  

Szerkezetileg egyszerű megoldásaival és helyspecifikus designjaival a Sorġi az építési hulladékot interaktív kültéri bútorrá változtatja Málta közterein, gyakorlati megoldásokat kínálva a szigeten folyamatosan felhalmozódó rengeteg kidobott anyag alternatív felhasználására, miközben elősegíti a fenntarthatóságot és felhívja a figyelmet környezetvédelmi kérdésekre.

 

Az Eco Solidarity online kiállítás online itt tekinthető meg.

A projektet a facebookon es az instagramon is követhetitek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Köztéri bútorként újjászületett építészet

Köztéri bútorként újjászületett építészet

Horváth Anna, Máltán élő és alkotó magyar designer és építész köztéri bútorkollekciója újrahasznosított építési törmelékből készült, darabjait lebontásra ítélt épületek ihlették.

Magyar design egy felkapott londoni galériában

Magyar design egy felkapott londoni galériában

Horváth Anna objektjei a Cromwell Place galériában.

Hogyan kezeljük az ipari örökségünket?

Hogyan kezeljük az ipari örökségünket?

Varga Piroska DLA-val beszélgettünk.

Hirdetés