A MAPEI innovációi az építészek szolgálatában

A november témája minden, ami az épületek hővel kapcsolatos viselkedéséről szól. Interjút készítettünk Nagy Sándorral, a MAPEI termékmenedzserével, aki a városi hőszigetek hatásának enyhítését szolgáló innovációkról beszélt az OCTOGON online-nak. 

 


A Budapest jövőképével foglalkozó panelbeszélgetésen Budapest főépítészének, illetve főtájépítészének felajánlotta a MAPEI segítségét a klímaválság hatásainak enyhítéséért folyó küzdelemben. Bevallom, számomra a MAPEI eddig a fugázóanyagokat jelentette. Hogyan tudnak Önök építőanyag-gyártóként hozzájárulni a klímaproblémák megoldásához?

Nagy Sándor

Onnan indul ki a koncepciónk, hogy a MAPEI-nek vannak olyan új fejlesztései, amik kifejezetten a hősziget-kialakulás ellen dolgoznak. Magyarországon ez talán még nem olyan nagy probléma, bár az idei nyár erre rácáfolt. Én őszintén féltettem például a kutyákat a legnagyobb hőség idején, attól féltem, hogy megég a talpuk. Az általunk kifejlesztett akril vagy epoxi-akril bevonatok a legkülönfélébb burkolatokon alkalmazhatók, legyen az aszfalt, beton vagy más szilárd burkolat. Az így elkészített felületek csúszásmentesek, könnyen karbantarthatók és tisztíthatók, hosszan fenntarthatók. Extra tulajdonságuk, hogy ha kell vízáteresztők, páraáteresztők és fényvisszaverők is.


Az utóbbi miért fontos?

Elvégeztünk egy kísérletet, ahol betonon ezekkel a különböző fényvisszaverő anyagokkal kezeltünk felületeket.

A 35 fokos hőségben, tűző napon az így kezelt felületnek 41 fok volt a hőmérséklete, a kezeletlennek 57 fokos. Azt hiszem, ez önmagáért beszél, nagyon nagy mértékű hőmérsékletcsökkenést tudunk elérni pusztán azzal, hogy festjük a felületeket.

 

Ezek szerint csak le kéne kennünk a városokat, és megoldódna a probléma? Van erre példa a világban?

Kaliforniában például elkezdték festeni az aszfaltozott felületeket. Náluk a hőszigetekkel kapcsolatban jóval nagyobb a probléma. Mi két ok miatt kezdtünk el ebbe az irányba kísérletezni. Egyrészt az aszfalt meglágyul a hőségben, nem lehet rajta jól közlekedni. Ezzel a fényvisszaverő bevonattal viszont levihető a hőmérséklete olyan értékre, ahol már nem indul el a lágyulás. A másik ok, ami miatt előnyös a fényvisszaverő burkolat, az éjszakai világítással kapcsolatos. Sok önkormányzatnak megfordult már a fejében, hogy lejjebb veszi az éjszakai világítást, vagy akár csökkenti az időbeliségét. Egy fényvisszaverő anyaggal festett felület esetében sokkal kevesebb fény kell ahhoz, hogy ugyanakkora láthatóságot, biztonságos megvilágítottságot elérjünk. A mostani energia árak mellett nem kérdés, hogy megéri-e.

 


Nagyon egyszerűen lefordítva úgy képzeljük el, hogy átkenjük ezzel az anyaggal a járdát?

Vegyük példának a viacolor burkolatot. Letisztítjuk magas nyomású vizes mosóval, és két rétegben lekenjük, ennyi az egész. Az akril és Epoxi akril gyanták a Mapei TNS sport és Urban bevonati rendszereiből kiváló, gyors, hatékony, csúszásmentes és nagykopás állóságú megoldást adhat.

 

Mennyire drága ez az eljárás, hiszen óriási felületekről van szó?

Valóban így van, de ezek nem vastag bevonatok, egy önkormányzatnak megéri erre fordítani a költségvetéséből. Tartósságában vetekszik egy aszfalt burkolattal, nem kell évente megújítani. Zebrákat, útjeleket is lehet ezzel festeni. Van egy olyan új területet is, amely világszerte terjedőben van, ez a taktikai felfestés. Azt értjük ez alatt, amikor a különböző közösségi funkciókat festéssel elkülönítik egymástól. Ennek jó ellenpéldája a Lágymányosi híd és a Petőfi híd közötti parti sétány a Duna pesti oldalán. Forgalmas hely, szeretik a budapestiek, biciklisek, gyalogosok, futók kerülgetik egymást, és még babakocsit is tolnának – miközben egyetlenegy jelzés sincsen.

 

Színes burkolatokról beszélünk?

Igen, bármilyen szín elképzelhető, mi dönthetjük el, mit akarunk. Olaszországban elkezdték alkalmazni ezt a taktikai felfestést, és nagyon jól mérhető a balesetmegelőző hatása. Nagyon nagy problémát jelentenek például az elektromos rollerek, ezekre egyáltalán nincs szabályozás. Nagyon elterjedtek, és ha balesetet okoz, vagy ő szenved el balesetet, a hatóságok nem tudnak vele semmit kezdeni. 

 

 

Eddig csak a fényvisszaverő felületekről volt szó, vannak más praktikák is?

Az épületen, vagy az épület környékén megjelenő burkolatok is érdekesek. Van drénbetonunk, ennek az a lényege, amit a főtájépítész, Bardóczi Sándor is szorgalmaz, hogy szikkasszuk a vizet a csapadék helyszínén. Legyen a növényeknek helyben öntözővize. Mi adalészereinkkel vízáteresztő betont tudunk előállítani, amit le is tudunk festeni, színessé tudjuk tenni. A belső városi övezetekben a víz megtartása életfontosságú. Az egyik legalapvetőbb, legelőremutatóbb dolog újrafelhasználni azt az esővizet, amit egyszer már összegyűjtöttünk. Nagyon örültem annak, mikor láttam, hogy a rakpartra fákat telepítettek, ez a jövő. A növényeknek viszont vízre van szükségük, a vízáteresztő burkolatainkkal erre van lehetőség.

 

Távolodjunk el a földtől, emelkedjünk magasabb régiókba. Épületen milyen anyagok alkalmazhatók?

Kifejezetten épületek tetejére fejlesztettünk ki egy rendszert, amely kenhető, fényvisszaverő réteg, ami egyben vízzáró is. Ez egy nyolcvan fokos tető hőmérsékletét le tudja vinni 31 fokra, pusztán azzal, hogy nem a fekete bitument égeti a nap. Elsősorban lapostetőre használják, de bármilyen tetőre felkenhető. A hőmérsékletcsökkenés töredékére csökkenti a klimatizáció költségét. 

 

 

Hogy lehet ezeket a hasznos újdonságokat a tervező építészek repertoárjába bevezetni?

Idén ősz elején elkezdtünk erről tárgyalni az Magyar Építész Kamarával. Ezek nem új fejlesztések, de eddig mi sportpályákban gondolkodtunk. Magyarországon van körülbelül ötezer régi sportpálya, azoknak extra komfortot tudnak adni ezek a burkolatok. Eredetileg ezeknek a sokszor aszfaltozott, balesetveszélyes pályáknak a felújítására találták ki ezeket a rendszereket, gumiőrlemény adalék hozzáadásával ráadásul még rugalmassá is tehetők. Így újították fel például a városligeti régi sportpályákat, ez az egyik legjobb referenciánk. Ezek az új anyagok még nincsenek benne az építészek tarsolyában, nem várható el, hogy naponta böngésszék a katalógusainkat.

Most viszont égetően fontossá váltak hirtelen olyan kérdések, amikre a mi anyagaink jó választ kínálnak: az energia megtakarítás, víz megtakarítás, a környezettudatosság.

Az építész kamarával felvettük a kapcsolatot, és pozitív fogadtatásra találtunk. Szeretnénk képzéseket tartani, természetesen a kamara nem teheti le a voksát egyik gyártó mellett sem, de mi szívesen megfinanszírozzuk, hogy ezek az információk eljussanak a tervezőkhöz. Tárgyalunk Bardóczi Sándor főtájépítész úrral, aki megfelelően innovatív gondolkodású szakember ahhoz, hogy támogassa, hogy ezek a környezettudatos megoldások bekerüljenek a rendszerbe. Őt elsősorban a víz megtartása érdekli, nekünk pedig vannak olyan anyagaink, amik képesek erre. Ahogy a Főtájépítész Úr fogalmazott,

ez a válság arra lesz jó, hogy a környezetre fókuszáló gondolatok, innovációk bekerüljenek a rendszerbe, mi azon dolgozunk, hogy ez megtörténjen.

 

MAPEI | Web | Facebook

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csapás a hőszigetekre

Csapás a hőszigetekre

A MAPEI innovációi az építészek szolgálatában

Műtárgy-kalauz stopposoknak IX.

Műtárgy-kalauz stopposoknak IX.

Sipos Balázs Forró fürdő című műtárgya.

A hatékony külső árnyékolás esztétikuma | Archishade (X)

A hatékony külső árnyékolás esztétikuma | Archishade (X)

Az építész saját, budaörsi otthonának tervezésekor külső árnyékolást alkalmazott, az energiahatékonysági szempontok figyelembevételével.

Hirdetés