Interjú Topa Viktorral, a HÁsZ Kft. belsőépítészeti üzletágvezetőjével.

Asztalos, üveges, lakatos, kárpitos – míg a terv gondolatból valósággá válik, négy, vagy annál is több szakipari kivitelezővel kell a belsőépítésznek kapcsolatba kerülnie. Ennek értelmében legalább négy megbízható partnert kell találnia, akik profin, lehetőleg összehangoltan, egymást segítve, nem pedig hátráltatva végzik munkájukat. Ez még a kiterjedt kapcsolatrendszerrel bíró belsőépítészt is kihívás elé állítja, épp ezért a kivitelezés sokszor fékekkel van tele. Azonban most talán egy új szemléletmód van születendőben, ami új korszakot nyithat a belsőépítészet világában!
 


Négy különböző kapcsolattartóval kommunikálni, a folyamatok vég- és kezdőpontjait egymáshoz illeszteni, méghozzá úgy, hogy ne legyenek üresjáratok, elkerülve, hogy a gépezetbe hiba csússzon – szinte lehetetlen. Amennyiben a megvalósítás során valamilyen probléma adódik, a megbízott partnerek jellemzően egymásra mutogatnak, hárítják a felelősséget, a tervező pedig igyekszik megoldani a lehetetlent.

Hogyan érzékeli a szektort sújtó problémákat egy belsőépítészeti kivitelező? És milyen új szemléletmód, megvalósítási stratégia alkalmazásában látja a megoldást? Topa Viktorral, az építőipari kivitelezésekre és asztalosipari munkákra szakosodott HÁsZ Kft. belsőépítészeti üzletágvezetőjével beszélgettünk!
 

Topa Viktor, a HÁsZ Kft. belsőépítészeti üzletágvezetője

Milyen problémákat látsz a belsőépítészet piacán?

A legfőbb probléma a belsőépítészetben kétségkívül az, hogy általában négy-öt, vagy annál is több alvállalkozó munkájából tevődik össze a végeredmény. Ezeket a csapatokat a belsőépítésznek rendkívül nehéz összehangolni, kézben tartani. Sokszor ezért is vérzik el a projekt. Hiába profi a belsőépítész, hiába hibátlan a terv, ha menet közben, a kivitelezés során elcsúszik valami, az a teljes projektet keresztül húzza.

Mit gondolsz, mi az, ami valós megoldást kínálna a belsőépítészetben felmerülő problémákra?

A belsőépítészeti generálkivitelezés – szerintem ez a siker kulcsa.

A teljes körű kiszolgálás keretében a projekt egésze egy kézbe kerül, egyetlen pontba folyik az összes egyeztetés. Mindez a tervezőről rengeteg terhet vesz le, míg a megbízónak jókora megnyugvást ad.
 


Mivel nyújt többet a generálkivitelezés, mint a hagyományos belsőépítészeti kivitelezés?

A belsőépítészeti elemek, tehát a bútorok, alkatrészek általában összekapcsolódnak. Tegyük fel, én legyártom a bútort, a lakatos a rajz alapján pedig elkészíti ennek a lakatos részét. Ha ezek nem passzolnak össze, mert az egyikünknek hosszabb volt a mérőszalagja, mint a másiknak, ott már nagy a baj. De a belsőépítészeti generálkivitelezésben – amit mi is végzünk –, ezzel nem kell számolni!

Folyamatos egyeztetésben vagyunk a különböző szakiparokkal, a legyártott elemeket pedig mindig összepróbáljuk. Vállaljuk, hogy elvégezzük a munka asztalos részét, majd egyeztetünk mindenkivel, aki dolgozik a projekten – a lakatossal, az üvegessel, a kárpitossal, a kövessel stb. –, így egy kézben összpontosul az összes probléma, egy személy beszéli meg a megoldást a megrendelővel, illetve a tervezővel. Ezáltal időben is rengeteget spórolunk, illetve mivel mindig úgy állunk oda a tervező és a megrendelő elé, hogy itt van ez a probléma és itt van rá a megoldás, jóval kevesebb lesz a fejfájás is. 

A generálkivitelezés során tehát nem kell számolni azokkal a buktatókkal, amik a különböző, egymástól független szakiparok együttműködéséből, vagy inkább együtt nem működéséből származnak.
 


Milyen előnyei származhatnak a generálkivitelezésből egy belsőépítésznek? Hát a megbízónak?

A belsőépítész helyett egyeztetünk a szakiparokkal, illetve megtervezzük a munka menetét, lebonyolítását. A tervezőnek tehát elég csak velünk kapcsolatban lenni, így rengeteg időt és energiát nyer. Mindemellett az is jelentős plusz, hogy a belsőépítésznek már a tervezés szakaszában is támogatást nyújtunk. Az olyan műszaki megoldásokban, csomópontokban segítünk, amelyek kérdésesek számára, így jobban tud szárnyalni a fantáziája, nem lesz megkötve a keze.

A belsőépítész azzal foglalkozhat, amihez igazán ért: a tervezéssel. A kivitelezéssel nem kell bajlódnia.

Mindez a megrendelőnek is ad egy megnyugvást, hiszen tudja azt, hogy a tervek nem ragadnak le az álmok szintjén, mert azok valóban megvalósíthatók. És persze rengeteg időt, pénzt és energiát takaríthat meg ezáltal. Ráadásul, ha a munka elkészülése után bármi kérdése felmerül, elég minket felkeresni, nem kell „nyomoznia”, hogy mit, ki készített.
 


Megközelítőleg hány elkészült generálkivitelezési projekten vagytok már túl? És milyen tapasztalataitok vannak?

Mindenképp húsz felett van már azon munkáink száma, ahol teljes körű kiszolgálást biztosítottunk. A tapasztalatom az, hogy a megrendelők általában a közös munka után nem keresnek minket. Ez mindenképpen jót jelent, mert nincs semmi problémájuk, észrevételük. A belsőépítészek viszont annál inkább felveszik velünk a kapcsolatot a későbbiekben is, mert szeretnének velünk dolgozni.

Ahhoz, hogy egy épület belső terei igazán egyediek és karakteresek legyenek, a belsőépítészek sokszor egészen merész ötletekkel, látványvilággal állnak elő. Emiatt jogosan merülhetnek fel aggályok minden belsőépítészben, hogy csupán egy kézbe nem biztos, hogy minden munka adható. Vannak olyan koncepciók, amikkel nem tudtok megbirkózni?

Voltak meredek ötletek, de nem találkoztunk még olyan feladattal, amit ne tudtunk volna megoldani. Sőt, kifejezetten keressük a kihívásokat, szeretjük a merész koncepciókat, ezek kivitelezése során vagyunk csak igazán formában.

Van mögöttünk több mint 30 év tapasztalat, és egy nagyon jó csapat, akik valóban értenek ahhoz, amit csinálnak. A három évtized alatt kiterjedt kapcsolatrendszert tudtunk kiépíteni, megfelelő háttérrel rendelkezünk ahhoz, hogy a bonyolultabb „álmokat” is megvalósítsuk. Ezek értelmében bátran mondhatom:

mindent meg tudunk valósítani, ami kivitelezhető.


Milyen felszereltséggel, szakmai ismeretekkel rendelkezik a HÁsZ Kft., hogy a ezt a szintű teljes körű kiszolgálást biztosítani tudja?

Saját tulajdonban lévő, modern, korszerű gépekkel felszerelt asztalos üzemben dolgozunk, Pomáz iparterületén. 2019-től már itt történik a gyártás, mintegy 1000 m²-en. Két-három éves gépeink között van egy CNC megmunkáló központ is, ami hatalmas segítség számunkra.

Szakembereink egytől egyig széles körű kapcsolatrendszerrel, szaktudással rendelkeznek. Szakmai felkészültséggel, és elhivatottsággal dolgozunk minden projekten.
 


Mit gondolsz, a belsőépítészeti generálkivitelezés új korszakot nyithat a belsőépítészetben?

Az összetettebb projekteknél mindenképp ezt a kivitelezési formát tartom észszerűnek. Ez jó a megrendelőnek, és persze a belsőépítésznek is. Jóval egyszerűbb, ha a belsőépítész mindent rábíz egy kivitelezőre és várja a kész terméket, minthogy szétforgácsolja az összes munkafolyamatot. Én úgy gondolom, hogy van jövője a belsőépítészeti generálkivitelezésnek, és igen, ez valóban új korszakot nyithat, mert ha erre ráéreznek a tervezők, akkor onnantól olyan cégeket fognak keresni, akik komplex szolgáltatást nyújtanak.

Meggyőződésem: ha egy belsőépítész belekóstol a generálkivitelezésbe, nagy valószínűséggel nem fog visszatérni a hagyományos megvalósítási módhoz, tehát az alvállalkozók tömegéhez.

 

HÁsZ Kft. | Web | Facebook | LinkedIn

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Korszakváltás előtt áll a belsőépítészeti kivitelezés? (X)

Korszakváltás előtt áll a belsőépítészeti kivitelezés? (X)

Interjú Topa Viktorral, a HÁsZ Kft. belsőépítészeti üzletágvezetőjével.

Ilyen lett a Bourse de Commerce, Párizs legújabb kortárs művészeti múzeuma

Ilyen lett a Bourse de Commerce, Párizs legújabb kortárs művészeti múzeuma

Január 23-án nyit a Tadao Ando tervei alapján készült, Pinault-gyűjteménynek otthont adó korábbi tőzsdeépületből kialakított kiállítótér.

Kis lak áll a nagy Balaton partján – Tomay Tamás építészete

Kis lak áll a nagy Balaton partján – Tomay Tamás építészete

Négyrészes cikksorozatunkban a múlt héten elhunyt Tomay Tamás építészre emlékezünk - harmadik rész.

Hirdetés