Hirdetés

Környezetbarát vidéki kisház az erdő szélén

Megnyitott a Boglya Ökoház.

A korábban luxusszállodában dolgozó Horner Anikó és a természetvédelmi mérnök Kardos Zsolt régi álma volt egy, a hagyományt, a modern építészetet, a szép környezetet a környezettudatos, fenntartható technológiát ötvöző ház, amely hosszas tervezés és előkészületek után végre valóra vált – megnyitotta kapuit a Boglya Ökoház a Tolnai dombság páratlan szépségű lankái között. A vidéki szálláshely nevét az építéséhez használt szalmabáláról kapta, mivel a Boglya nem csak ökoház, hanem szalmaház is.
 


A Boglya Ökoház közel 1,5 hektáros, erdővel és gyümölcsössel körülvett területen fekszik a Tolna megyei Ozora község határában. Az épület maximum négy fő részére nyújt kényelmes pihenést, aminek alapterülete a galériával együtt 68 négyzetméter. Ehhez párosul még egy 60 négyzetméteres pihenőterasz, ami a tulajdonosok által telepített levendulás kertre néz.

A házban két különálló hálószoba, egy fürdőszoba, nappali és egy teljesen felszerelt konyha kapott helyett. A földszinti hálószobában egy szabadon álló kád és citrom illatú zirben fenyőből készült franciaágy biztosítja az idilli pihenést. A nappali hétméteres üvegfelületű homlokzatán csodás kilátás nyílik a szemközti erdőre illetve a házhoz közvetlenül kapcsolódó közel 2000 négyzetméteres gyümölcsöskertre, ami a hely kuriózuma is. 
 

„A szalmaház volt számunkra a  legkedvezőbb megoldás elkötelezett környezetvédőként, hiszen ebben az építkezési eljárásban a felhasznált alapanyagok előállítása, feldolgozása nem igényelt fosszilis energiát. A hagyományos építkezési módszerrel épült házak ugyanis nagy ökológiai lábnyommal rendelkeznek, hisz jelentős energiafelhasználással jár az építőanyagok előállítása. Ezzel szemben a szalmaház ökológiai lábnyoma nagyon csekély, ami fontos szempont volt számunkra” – mondta el Horner Anikó, tulajdonos.

A tulajdonosok az ökoház tervezésekor kiemelten fontosnak tartották az esztétikai szempontok és a modern technológiai megoldások mellett a fenntarthatóságot is. Az építkezés során kizárólag természetes alapanyagokat használtak, úgy mint a fa, szalma és öko vályogvakolat, amely nemcsak a környezetre, hanem az egészségre is jótékony hatással van. A szennyvíz lebontásáról biológiai szennyvízlebontó gondoskodik, az esővizet pedig összegyűjtik és újrahasznosítják mind a házban mind a kertben. A ház elektromos ellátását napelemmel biztosítják. 
 


A birtokot körülvevő területeken saját szőlőültetvény és gyümölcsös terül el. Az itt begyűjtött termésből Anikó és Zsolt saját termelői gyümölcslevet készítenek, ami a vendégváró csomagba kerül sok más helyi finomság mellett. Így garantálják a vidéki kiadós reggeli élményt. A Boglya reggeli kosár előzetes rendelésre igényelhető!
Forrás: sajtóanyag

 Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Környezetbarát vidéki kisház az erdő szélén

Környezetbarát vidéki kisház az erdő szélén

Megnyitott a Boglya Ökoház.

Fociláz

Fociláz

Monumentális otthont kap a Club Bolívar együttese.

Egy időben több száz tehetséges diák táborozhat majd Révfülöpön

Egy időben több száz tehetséges diák táborozhat majd Révfülöpön

Kihirdették az MCC gyermektábor tervpályázatának győzteseit.

Nincs találat!

Hirdetés