Nemzetközi munkákban bízhat a magyar építőipar

Kálmán Péter, az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgatója az Octogon podcastnek nyilatkozott.

LEJÁTSZÁS:

«
»
0.7X 1X 1.2X 1.5X 1.7X 2X

Egyelőre senki nem látja tisztán, hogyan alakul majd át az építőipari piac a válság után – mondta Kálmán Péter, az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgatója az Octogon podcastnek. A vezető a nemzetközi tudás megszerzését tartja lehetséges fejlődési iránynak, ahogy az Óbuda-Újlak is jelen van a nemzetközi piacon, olyannyira, hogy már bőven a válságban is kapott új felkérést Németországból.  

A beszélgetés elején az építőipari tendenciák tökéletes indikátorának neveztük az Óbuda-Újlakot, mert már a projektek előkészítési szakaszában bekapcsolódik a beruházásokba. „Valóban, sokszor akár már a telek kiválasztásához is megkeresnek bennünket – kezdte Kálmán Péter. – Jelenleg a megkezdett kivitelezések mennek tovább, az előkészítéseknél viszont gyakran csúszást jelentenek be, vagy minimum egy átgondolást.”

Egyfajta kivárás, lassulás természetes a járvány nyomán fellépő gazdasági helyzetben, ez pedig „egy piaci átrendeződést is jelenthet, amit most még senki nem lát teljesen tisztán”.  

Puskás Ferenc Stadion - Fotó: Óbuda-Újlak Zrt.

Az Óbuda-Újlak vezérigazgatója úgy látja, egyes piaci szereplők szinte változatlanul folytatják a munkát, másoknak szinte teljesen át kell strukturálniuk magukat, és vannak olyan rendhagyó esetek, mint a szállodaipar.

„Budapesten 30-40 szálloda épült éppen a válság kitörésekor. Hosszú távú gondolkodást igényel az, hogy a szállodaiparba most ki hogyan fog beruházni.”

Felmerült, hogy mint minden átalakulás, ez is magában hordoz lehetőségeket. Az Óbuda-Újlak hagyományosan több lábon áll, van tervezés, projektmenedzsment, illetve mérnöki szolgáltatások minden területen. „Ez a több lábon állás előny, amit most ki tudunk aknázni, illetve a projektek átgondolásában tudunk segíteni az ügyfeleknek: a koncepciók átgondolásában, a költségek átstrukturálásában, költségalternatívákat, műszaki alternatívákat dolgozunk ki. Ez utóbbiak hagyományosan erős területeink, de most még inkább beleerősítünk.”

A Telenor törökbálinti székháza - Fotó: Óbuda-Újlak Zrt.

A tervezők az Óbuda-Újlaknál is átálltak a távmunkára, amihez már évek óta megvolt a munkamódszer, és az átállás is jól működött a kezdeti sűrű időszak után. Tehát dolgoznak tovább, és nem csak szoftveresen, de az építési helyszíneken is. Kálmán szerint nem kérdés, hogy a BIM-módszertan és a távmunka a teljes szektorban megerősödik, ők pedig minden egyes projektjükre kiterjesztik.

Komoly nemzetközi tapasztalata is van a cégnek, 11 országban van jelen Azerbajdzsántól Németországig. „Valóban függünk is a nemzetközi piactól, mint Magyarországon mindenki. Nekünk az árbevételeink jelentős része magánpiacról származik, és azon belül is nemzetközi beruházóktól, és vannak is külföldi munkáink.

Egy hónapja arra számítottam, hogy a németországi projektjeink leállnak, mert például leépítik a külsős megbízottakat, de nem ez történt, most is dolgozunk, sőt a hetekben még újabb felkérést is kaptunk.”

A túléléshez tehát fontos a több lábon állás, valamint a nemzetközivé válás nyelvtudásban, munkamódszerben, képességekben. „Magyarországról is lehet versenyképes tudásra szert tenni; mi sem csak bérmunkát végzünk, hanem tervezőként is jelen vagyunk a projektekben” – mondta zárásképp Kálmán Péter.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mindannyian designerek vagyunk

Mindannyian designerek vagyunk

A kérdés csak az, hogy hogyan írjuk: design vagy dizájn?

Mit kínál Veszprém 2023-ban?

Mit kínál Veszprém 2023-ban?

Elindult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program podcastja

Zoboki: Az építészet lényegében környezetszennyezés

Zoboki: Az építészet lényegében környezetszennyezés

Van pont az Operaház fejújításánál, ahol meg kell kérdezni Yblt, hogy szabad-e? – erről is beszélt a MÉSZ podcastjében.

Hirdetés