Sáray Zoltán, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója az Octogon podcastben.

LEJÁTSZÁS:

«
»
0.7X 1X 1.2X 1.5X 1.7X 2X

A KÉSZ Csoport helyzete azért is különleges, mert az építőipar mellett sok egyéb iparágban is érintett: foglalkozik gépjárműflotta-menedzsmenttel, üzletviteli szolgáltatásokkal és a szállodaiparban is benne van, vagyis sok szempontból érinthette a koronavírus-járvány. Erről is beszélgetett Sáray Zoltán – a vállalatcsoport generálkivitelező cégének vezérigazgatója – Katona Sándorral az Octogon podcastben.

Mint Sáray elárulta, a KÉSZ Csoport „már az első megbetegedések után létrehozott egy, az egyes ágazatok vezetőiből álló pandémia-munkacsoportot.” A feladat természetesen a vírushelyzetben is biztonságos munkakörülmények megteremtése, és az üzletmenet folytonosságának fenntartása volt. A gyors és rugalmas változtatás ezúttal különösen fontos volt, mert a körülmények is állandóan változtak.

Az építőiparban továbbra sincsenek Covid–19-megbetegedések, így sem a tervezői, sem a kivitelezői munkát nem akadályozta a járvány, az „építőipar teljesítőképessége továbbra is adott”.

Jellemzően a Nyugat-Európából érkező termékek esetében okozott határidőcsúszásokat a válság, ugyanakkor „a csökkenő rendelésállomány lehetővé tette a csúszásban lévő megrendelések felgyorsítását”. 

Az Evosoft készülő székháza - Fotó: KÉSZ Csoport

A KÉSZ Csoport projektjeinél is történtek alapanyag beszállítás vonatkozásában lassulások, ezért „felülvizsgáltuk az anyagellátási láncainkat, megvizsgáltuk, mit lehet máshonnan, gyorsabban beszerezni, akár kelet felé nyitni, más technológiákat alkalmazni.” Átütemezésekkel, hatékonyabb munkaszervezéssel is igyekeztek ezeket a hatásokat tompítani, hogy az elvárt határidőben és minőségben teljesítsenek. Bizonyos revitalizációs munkáknál még gyorsítani is tudtak a folyamatokon.

Egyedül a szállodaipari beruházások torpantak meg, ám itt is a „lehető legnagyobb gondossággal függesztettük fel a munkavégzést, maximálisan szem előtt tartva a balesetvédelmet, illetve a már beépített, és megrendelt anyagok állagmegóvását”.

„A legnagyobb kockázatot egy esetleges leállás jelenti, ám ennek a valószínűsége egyre kisebb.”

Az idei év kiemelkedő lehetett volna a KÉSZ Csoport számára, elvégre cégcsoport-szinten közel 200 milliárdos árbevételt tervezett. „Szinte biztos, hogy ennek egy részétől búcsút kell vennünk, nagyon nehéz megjósolni, mit hoz a jövő.” 

A Hungexpo építési területe - Fotó: KÉSZ Csoport

A beruházási kedv hosszú távú fennmaradása sokkal inkább aggasztó, Sáray elmondása szerint „több tender is jelentősen elhúzódik. Magánmegrendelői körben az ország egész területén vannak előkészített projektek, amelyek nem indulnak el, így az ágazat megrendelési állománya csökkenni fog a múlt év azonos időszakához képest.”

2021 első negyedévére lassulást vár, pozitív hatásként viszont mérséklődhetnek a korábban már „abnormális szintre beállt” építőanyag-árak és alvállalkozói díjak, és a csökkenő megrendelések is lefelé hajtották az árakat már áprilistól. A vendégmunkások száma nem csökkent drasztikusan, miközben a nyugatról hazatért munkások több területen munkába álltak, és nem is tervezik a visszatérést a közeljövőben.

A KÉSZ Csoport ez utóbbira nagy hangsúlyt helyez, egy komoly kampányt indított azzal a céllal, hogy mind az eddig külföldön dolgozó szellemi, mind a fizikai munkavállalókat itthon tartsa. Már több mint 1500 regisztrációnál tartanak, és néhány új kolléga már munkába is állt.

Sáray beszámolt a KÉSZ Csoport nemzetközi munkáiról is, illetve hangsúlyozta a digitalizáció fontosságát. Stratégiai szinten folyamatosan monitorozzák, min kell változtatni, ami biztos, hogy az egyébként is széles szolgáltatási palettát tovább bővítik, és olyan iparágakat is célba vesznek, amelyek eddig kiegészítő szerepben voltak.

A korábbi podcastjeinket itt tudod meghallgatni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kapósak a Duna Terasz új ütemének otthonai

Kapósak a Duna Terasz új ütemének otthonai

Nyolc hónap alatt elkelt a lakópark lakásainak közel 60 százaléka.

Máté Bence természetfotós építőipari céggel rendez szabadtéri kiállítást

Máté Bence természetfotós építőipari céggel rendez szabadtéri kiállítást

Az építőipar nagy kihívására, a zöldebbé válásra válaszol a KÉSZ Csoport.

Hirdetés