Az építőipar nagy kihívására, a zöldebbé válásra válaszol a KÉSZ Csoport.

Az építőipar előtt álló kihívások közül az egyik legjelentősebb a fenntarthatóság kérdése. A magyarok többsége szerint ráadásul az iparág nem fordít kellő figyelmet erre a kérdésre – derült ki a KÉSZ Csoport felméréséből. A fenntarthatósági szempontok egyre hangsúlyosabb szerepet kell, hogy kapjanak a gazdasági szereplők működésében, ezért a vállalat hosszú távú fenntarthatósági programba kezd, és a zöld szempontok mentén vizsgálja meg a saját működését. A KÉSZ Csoport célja, hogy az iparági mellett lakossági szinten is tegyen a zöldebb jövőért, így Máté Bence világhírű természetfotóssal együtt egy interaktív, szabadtéri kiállítást is rendez.

A lakosság mindössze 21 százaléka szerint foglalkozik az építőipar a fenntarthatósági kérdésekkel, azaz a többség úgy gondolja, hogy az iparág nem fordít kellő figyelmet a környezettudatosságra és a fenntartható működésre. A vizsgált 12 iparág közül az építőipar a 11. helyre szorult ezzel – derült ki a KÉSZ Csoport, Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja 2020 végén végzett reprezentatív kutatásából.

A fenntarthatósági szempontok egyre hangsúlyosabb szerepet kell, hogy kapjanak a gazdasági szereplők működésében, így az építőipari vállalkozások esetében is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tavaly szintén azt hangsúlyozta, hogy a kormány a hatékonyság javítását és a fenntarthatóságot tekinti az építőipar előtt álló legfontosabb kihívásnak.

A beszerzéstől a hulladékkezelésig

A KÉSZ Csoport felelős vállalatként ezért átfogó és hosszú távú fenntarthatósági programba kezd, amely során megvizsgálja saját működését, azaz, hogy milyen területeken érhet el mérhető eredményeket, és tud tenni egy fenntarthatóbb jövőért. A fenntarthatósági elvek pedig a beszerzéstől kezdve egészen a hulladékkezelésig megjelennek a vállalat működésében.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Máté Bence természetfotós, Varga Mihály, a KÉSZ Csoport tulajdonosa, alapítója, Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója és Metykó Tibor, a KÉSZ Csoport marketing- és vállalati kommunikációs igazgatója 

A KÉSZ Csoport a szén-dioxid kibocsátását, a vállalat ökológiai lábnyomát 34 százalékkal csökkenti 2030-ra a 2019-es adatokhoz képest.
Ezt a KÉSZ Csoport a következő lépésekkel éri el:

  • 2030-ig a vállalati gépjárművek kétharmadát hibrid üzeműre cseréli, 1-2 éven belül pedig eléri az 50 százalékos arányt. 
  • A vállalat törekszik arra, hogy az ellátási láncokat országon belül tartsa, és országon belül is a lokálisan helyben lévő, helyi beszállítókat részesítse előnyben.
  • Az üzemek szén-dioxid kibocsátását csökkenti megújuló energiaforrások alkalmazásával, azaz az arra alkalmas tetőszerkezetekre 100 százalékban napelemeket telepít. Az organizációs, felvonulási épületek energiafelhasználását pedig 50 százalékban zöld energiával – a konténerek tetején elhelyezett napelemek segítségével - fedezi 2030-ra. 
  • Az építési-bontási tevékenységből származó hulladék 75 százalékát hasznosításra adja át.
  • A fémhulladék esetében technológiai fejlesztéseken keresztül törekszik a vállalat a hulladék keletkezésének visszaszorítására vagy újrafelhasználására, azaz a cél a hulladékarány 15 százalék alá szorítása. Ez egyébként a régió legnagyobb acélszerkezet gyára, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. esetében két éve még 25 százalék körül volt, jelenleg pedig 16-18 százaléknál jár. Az újrafelhasználást segítik az olyan eszközbeszerzések is, mint például az a gép, amely a KÉSZ Metaltech Kft. kecskeméti üzemében képes a kompozitlemezekről leszedni az alumíniumot.
  • Az üzletmenetben a digitalizáció még inkább a fókuszba kerül: 2030-ra – okoseszközök használata és applikációk fejlesztése segítségével – 80 százalékban papírmentes lesz a működés. Az üzemek világításának korszerűsítését, és a LED-izzókra való átállást már elvégezte a vállalat, az irodaházak esetében ez 2030-ra valósul meg. 

„A KÉSZ Csoportnál folyamatosan azon dolgozunk, hogy működésünket és folyamatainkat innovatív megoldások és technológiák segítségével fejlesszük. Eddig is számos törekvésünk valósult meg a környezettudatosabb üzletmenet biztosítása érdekében, előreléptünk például a hulladékgazdálkodás, a logisztikai optimalizáció és az alapanyagok újrahasznosítása terén is. Azonban felismertük, hogy erre még nagyobb figyelmet kell fordítanunk, és szükség van egy olyan átfogó fenntarthatósági program kidolgozására, amely az egész működésünket áthatja. Hiszünk benne, hogy érdemi változást a gazdaság szereplői összefogva, együtt tudnak elérni, ezért igyekszünk a lehető legjobban kivenni a részünket a feladatból” – mondta Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója. 

A KÉSZ Csoport a következő lépésként egy úgynevezett Hackaton versenyt is elindít az év második felében, amelynek során partner keres fenntarthatósági cél eléréséhez. Ennek keretében a résztvevők – fiatal szakemberek, start-up vállalkozások – egy meghatározott, fenntarthatóságot érintő problémára hoznak megoldási javaslatokat. 

A városba költözik a természet

A vállalat a közeljövőben több aktivitást és kampányt is indít, amellyel a fenntarthatóbb vállalati működésre szeretné felhívni a figyelmet, illetve, hogy az iparági mellett lakossági szinten is tegyen a zöldebb jövőért. Ennek keretében Máté Bence világhírű természetfotóssal együtt egy interaktív, szabadtéri kiállítást is rendez. A NATURBAN 2021 – Avagy a természet a városba költözött című kiállításon Máté Bence több mint 100 alkotása várja a látogatókat Budapesten, a XIII. kerületben. 

A kiállításhoz egy microsite is készült, a naturban.keszgroup.com oldalon a szabadtéri tárlat teljes anyaga megtekinthető, ráadásul a látogatók Máté Bence narrációját is meghallgathatják, így a fotók mögött rejtőző történeteket is megismerhetik. A kiállítás tehát digitálisan is megtekinthető, így bárki megnézheti Máté Bence kivételes fotóit. A kiállításon a webAR, azaz egy webes alapú, kiterjesztett valóság platform segítségével egy természetfotó is megelevenedik, ezzel a fotóval és az online elérhető animációval pedig több vidéki nagyvárosban is találkozhatnak az érdeklődők.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tovább bővítheti szolgáltatási palettáját a KÉSZ csoport

Tovább bővítheti szolgáltatási palettáját a KÉSZ csoport

Sáray Zoltán, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója az Octogon podcastben.

Közös kutatás-fejlesztésbe kezd a Szegedi Tudományegyetem és a KÉSZ Csoport

Közös kutatás-fejlesztésbe kezd a Szegedi Tudományegyetem és a KÉSZ Csoport

Összehangolják az oktatást és a munkaerőpiaci helyzetet.

Több hely a kézilabdának

Több hely a kézilabdának

Tatabányán elkezdődött a tornacsarnok építése, melyen ahol a pályát a diákok és az utánpótlás-nevelés résztvevői is használják majd.

Hirdetés